Международната адвокатска кантора White & Case, за която се разбра, че е защитавала НЕК срещу „Атомекспортстрой“ (АСЕ) в загубеното дело за 600 млн. евро в арбитражния съд в Женева, има договор да представлява и Руската федерация. White & Case защитава руската държава, която е собственик на „Атомекспортстрой“, по делото за 50 милиарда долара срещу „Юкос“

Това става ясно от жалба на адвокатите на „Юкос“ срещу решение на съда в окръг Колумбия, САЩ от 19 ноември 2015 г. Случаят е описан подробно в авторитетното издание Legal Business. Посочени са и имената на адвокатите от White & Case, които представляват Русия в различни юрисдикции.

White & Case поема защитата на Руската Федерация по делото „Юкос“, по което Руската Федерация е осъдена през 2014 от международен арбитражен съд в Хага да заплати $50 милиарда на акционерите в несъществуващата вече петролна компания. Това представлява най-голямото международно арбитражно решение издавано някога и удря право в сърцето на руската държава и нейните финансово-икономически интереси.

В края на 2015 г., когато е сключила договор с Руската федерация, White & Case вече е била ангажирана със защитата на НЕК. Така White & Case хем представлява интересите на държавна българска компания срещу държавна руска компания, хем едновременно защитава Русия по случай от най-върховна за руснаците важност.

За Русия защитата от признание и изпълнение на арбитражното решение във всички юрисдикции където има собственост става най-важен прерогатив. За да представлява Русия White & Case (както и всяка друга кантора на тяхно място) трябва да подчини всички свои интереси и действия на волята на Руската Федерация.

Не е за пренебрегване и фактът, че защитата на Русия в дело за 50 милиарда долара е много по-изгодна финансово за адвокатската кантора отколкото защитата на България по делото между НЕК и АСЕ за няколкостотин милиона долара.

Ето защо логично възниква въпросът за кого са работили реално White & Case и дали не е налице тежък конфликт на интереси?

Дайте да дадем на Русия! Без бой.

Какво постигна дотук White & Case в защитата на интересите на България? Мизерен резултат на арбитражното дело, пропуск да се обжалва навреме в Швейцарският Върховен Съд и за капак – странен съвет от същата кантора да не се прави опит за защита пред български съд, в който АСЕ трябва да поиска признаване и изпълнение на арбитражното решение.

Стандартният подход в такива случаи е да се обжалва решението на арбитража пред местната юрисдикция, където е водено арбитражното дело. Това прави и Руската федерация по делото „Юкос“ чрез същата тази адвокатска кантора и печели на първа инстанция. Държавният съд в Хага, където през 2014 г. Русия загуби срещу „Юкос“, отменя цялото арбитражно решение.

Вместо да обжалва както е редно и неблагоприятното решение на арбитража в Женева, White & Case съветва НЕК да се откаже със странни аргументи: рядко швейцарски съдилища признавали обжалвания, разноските за подобно дело били скъпи, а течали и лихви, имало опасност АСЕ да поиска фалита на НЕК и да продаде оборудването за обезпечаването на вземанията си.

Излиза, че България бива подтикната от адвокатите си да направи арбитражното решение неатакуемо и даде спешна държавна помощ, за да може НЕК да се разплати с АСЕ в разрез с всякакви стандарти по такива дела и противоположните действия в полза на Русия, в откровено нарушение на правилата за държавна помощ.

Също така в България никой не коментира логичното следствие, че

„Юкос“ може да запорира вземането на АСЕ от НЕК

и най-вероятно адвокатите му работят за това. Бързането да се плати на Русия без съпротива, в каквато посока са съветите на White & Case изглежда обслужва интересите на големия клиент Русия в ущърб на България.

Информиран ли е НЕК за конфликта на интереси при White & Case?

След като е сключила договор с Руската федерация при текущо дело на България (НЕК) срещу Руската федерация (собственик на АСЕ), правилата изискват White & Case да информира клиента си, който да прецени дали има конфликт на интереси.

На въпросите на Биволъ изпратени до White & Case и НЕК дали това е било направено не се получи отговор. Вариантите не са много, като и двата са скандални: или White & Case не са предупредили НЕК за това, че са поели делото на „Юкос“, което е тежко етично нарушение и ще има глобален отзвук за репутацията на фирмата, или в НЕК са били уведомени, но не са имали нищо против, като така са саботирали националния интерес.

Все още не е изтекъл срокът за сезиране на българския съд, който да прецени дали да допусне изпълнението на арбитражното решение. От правна гледна точка действия може и трябва да се предприемат, особено на фона на съмненията за недобросъвестност на адвокатската кантора, представлявала НЕК и България, а всъщност работила за Русия с много по-сериозна мотивация. Към момента обаче всичко сочи, че властта, НЕК и White & Case са действали и действат в синхрон срещу интересите на страната, а със сметката бяха натоварени данъкоплатците.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English