Конфликт на интереси?

Адвокатите на НЕК в делото за АЕЦ “Белене” са защитавали едновременно и Руската федерация срещу “Юкос”

За кого са работили реално White & Case? За Русия или за България?
by Екип на Биволъ

Международната адвокатска кантора White & Case, за която се разбра, че е защитавала НЕК срещу “Атомекспортстрой” (АСЕ) в загубеното дело за 600 млн. евро в арбитражния съд в Женева, има договор да представлява и Руската федерация. White & Case защитава руската държава, която е собственик на “Атомекспортстрой”, по делото за 50 милиарда долара срещу “Юкос”

Това става ясно от жалба на адвокатите на “Юкос” срещу решение на съда в окръг Колумбия, САЩ от 19 ноември 2015 г. Случаят е описан подробно в авторитетното издание Legal Business. Посочени са и имената на адвокатите от White & Case, които представляват Русия в различни юрисдикции.

White & Case поема защитата на Руската Федерация по делото “Юкос”, по което Руската Федерация е осъдена през 2014 от международен арбитражен съд в Хага да заплати $50 милиарда на акционерите в несъществуващата вече петролна компания. Това представлява най-голямото международно арбитражно решение издавано някога и удря право в сърцето на руската държава и нейните финансово-икономически интереси.

В края на 2015 г., когато е сключила договор с Руската федерация, White & Case вече е била ангажирана със защитата на НЕК. Така White & Case хем представлява интересите на държавна българска компания срещу държавна руска компания, хем едновременно защитава Русия по случай от най-върховна за руснаците важност.

За Русия защитата от признание и изпълнение на арбитражното решение във всички юрисдикции където има собственост става най-важен прерогатив. За да представлява Русия White & Case (както и всяка друга кантора на тяхно място) трябва да подчини всички свои интереси и действия на волята на Руската Федерация.

Не е за пренебрегване и фактът, че защитата на Русия в дело за 50 милиарда долара е много по-изгодна финансово за адвокатската кантора отколкото защитата на България по делото между НЕК и АСЕ за няколкостотин милиона долара.

Ето защо логично възниква въпросът за кого са работили реално White & Case и дали не е налице тежък конфликт на интереси?

Дайте да дадем на Русия! Без бой.

Какво постигна дотук White & Case в защитата на интересите на България? Мизерен резултат на арбитражното дело, пропуск да се обжалва навреме в Швейцарският Върховен Съд и за капак – странен съвет от същата кантора да не се прави опит за защита пред български съд, в който АСЕ трябва да поиска признаване и изпълнение на арбитражното решение.

Стандартният подход в такива случаи е да се обжалва решението на арбитража пред местната юрисдикция, където е водено арбитражното дело. Това прави и Руската федерация по делото “Юкос” чрез същата тази адвокатска кантора и печели на първа инстанция. Държавният съд в Хага, където през 2014 г. Русия загуби срещу “Юкос”, отменя цялото арбитражно решение.

Вместо да обжалва както е редно и неблагоприятното решение на арбитража в Женева, White & Case съветва НЕК да се откаже със странни аргументи: рядко швейцарски съдилища признавали обжалвания, разноските за подобно дело били скъпи, а течали и лихви, имало опасност АСЕ да поиска фалита на НЕК и да продаде оборудването за обезпечаването на вземанията си.

Излиза, че България бива подтикната от адвокатите си да направи арбитражното решение неатакуемо и даде спешна държавна помощ, за да може НЕК да се разплати с АСЕ в разрез с всякакви стандарти по такива дела и противоположните действия в полза на Русия, в откровено нарушение на правилата за държавна помощ.

Също така в България никой не коментира логичното следствие, че

“Юкос” може да запорира вземането на АСЕ от НЕК

и най-вероятно адвокатите му работят за това. Бързането да се плати на Русия без съпротива, в каквато посока са съветите на White & Case изглежда обслужва интересите на големия клиент Русия в ущърб на България.

Информиран ли е НЕК за конфликта на интереси при White & Case?

След като е сключила договор с Руската федерация при текущо дело на България (НЕК) срещу Руската федерация (собственик на АСЕ), правилата изискват White & Case да информира клиента си, който да прецени дали има конфликт на интереси.

На въпросите на Биволъ изпратени до White & Case и НЕК дали това е било направено не се получи отговор. Вариантите не са много, като и двата са скандални: или White & Case не са предупредили НЕК за това, че са поели делото на “Юкос”, което е тежко етично нарушение и ще има глобален отзвук за репутацията на фирмата, или в НЕК са били уведомени, но не са имали нищо против, като така са саботирали националния интерес.

Все още не е изтекъл срокът за сезиране на българския съд, който да прецени дали да допусне изпълнението на арбитражното решение. От правна гледна точка действия може и трябва да се предприемат, особено на фона на съмненията за недобросъвестност на адвокатската кантора, представлявала НЕК и България, а всъщност работила за Русия с много по-сериозна мотивация. Към момента обаче всичко сочи, че властта, НЕК и White & Case са действали и действат в синхрон срещу интересите на страната, а със сметката бяха натоварени данъкоплатците.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also