Асен Йорданов: Ако Росен Плевнелиев е обединител, е скрит, латентен талант

Екип на Биволъ

Октомври 2010 г.: Асен Йорданов получава наградата Leipzig Media Award (“Европейски Пулицър”)  в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер

Новият Десети ноември

Ако приемем, че Десети ноември беше вътрешнодворцовият преврат на върхушката в БКП, може би предстоят подобни събития, но аз не мисля, че Десети ноември донесе на България необходимия катарзис и действителния преход към едно истински демократично общество.

Условията за справедливо преподреждане на обществените отношения

Обстановка за това има, както имаше и преди 23 години. Въпросът е начинът, по който бъде реализирана тази обстановка, защото ако през 1989 г. хората бяха много ловко манипулирани, измамени, сега има същите тенденции – обществото да бъде за пореден път измамено и хвърлено в поредната нова илюзия: че нещо става, нещо се случва, а всъщност нищо няма да стане. Мисля така, защото виждам как се овладяват процесите, как се овладява това страшно народно недоволство, как се подменят целите на хората, как истинският дебат се измества, започва да се говори отново за политика, да се политиканства. Изпълзяват старите мутри, които 23 години се въртят по висшите етажи на българската политика и обществен живот. Същите тези хора иззеха говоренето, медиите обслужват тях, а не гласовете на новото, което може да доведе до действителна промяна. По този начин, посредством много добре овладяната пропагандна машина, цялата обществена енергия се канализира в една много удобна насока, на фасадната промяна, но не и на истинската промяна на тежко болната българска обществено-политическа система.

Ролята на Росен Плевнелиев

Докато беше министър на регионалното развитие и благоустройството, Росен Плевнелиев покри абсолютно тенденциозно съдебните дела, свързани с една от най-големите далавери със земи по българското Черноморие – далаверата „Корал“, която разкри „Биволъ“. Той, като министър на регионалното развитие и благоустройството, не положи никакви усилия да защити законния интерес на държавата, а направи точно обратното: отказа да внесе съдебна такса за обнародване в „Държавен вестник“ в размер на 20 лв., в резултат на което държавата изгуби в законните си претенции спрямо Община Царево относно одобряването на Означихте това обществено с +1. ОтмянаПодробните устройствени планове за застрояване на някои от последните девствени дюни по българското Черноморие. Ето това е голямото лицемерие на властта. Сега говорят, че щели да пазят дюните. Росен Плевнелиев показа нагледно как спазва закона докато беше министър на регионалното развитие.

Обединението на нацията – конфликт между институционални задължения и персонални качествата

Ако Росен Плевнелиев има качества на обединител на нацията, това е скрит, латентен, непроявен до момента талант. Силно се надявам да го има, защото постът, който заема, е свързан с изключителна отговорност, и най-накрая да постигне толкова необходимата му еманципация.

Общественият съвет към служебното правителство – критерии и мисия

Критерият, който удовлетворяват поканените в Обществения съвет, и мисията на това образувание остана неясна за теб, за мен, за хората от улицата. На хората от улицата всъщност има стана ясно едно – че в ход е поредното им изиграване. Вчера срещнах стотици хора и всички те казаха: „Това е „промяната“: същите хора, тези, които доведоха нещата до това положение, трябва да ни измъкват от него!“ Това е абсурд, разбира се, огромен абсурд.

Заслугата за свалянето на правителството

Аз и колегите ми никога не сме си поставяли за цел свалянето на което и да било правителство. Правителството в оставка продължи цялото престъпно статукво, установено от предишните правителства. Всички престъпления, които, с риск за живота си, с цената на страхотно напрежение и неприятности съм разкрил, останаха ненаказани. И не само – правителството на Борисов ги издигна до още по-висока еволюционна фаза. Това е най-страшното – че обещанията които тези хора дадоха: да прекратят заменките, да ги подложат на регресивни съдебни искове, за да се види кой е злоупотребявал с държавното имущество, кой е продавал държавни територии в защитени зони, в природни паркове или е осъществил енергийния монопол, всички тези обещания останаха напразни и както „Биволъ“ разкри, Министерството на земеделието и горите продължи да продава на своя обръч от фирми изключително скъпи, безценни парцели върху дюните, в защитени зони и т.н. на цена от 10 евро/ кв.м. Това е престъпление, а няма нито един подведен под отговорност! Какво стана със заместник-министър Светлана Боянова, която подписваше това, което й даваха? Какво стана с тези, които са дали екоразрешението за застрояване на парцели в зони на „Натура 2000“? Със стотиците декари в Природен парк „Странджа“, продадени по времето на Мехмед Дикме, Бюрхан Абазов и Нихат Кабил? Нищо, абсолютно нищичко. Отговорността им е размита в колективната отговорност на правителството. Нека хората да разберат: това е част от статуквото, от цялата престъпна, мафиотска схема, която вече 23 години, чрез властта, разграбва ресурсите на този народ и държава.

Наградата Netizen

„Основателят на сайта „Биволъ“ Асен Йорданов е номиниран за наградата „Netizen Prize 2013“, която се присъжда на журналисти, блогъри и интернет активисти допринесли за защитата на свободата на словото в Интернет. Организацията за защита на свободата на пресата е селекционирала тази година девет номинирани. Това са изявени личности, които чрез своите инициативи, разследвания и проекти са допринесли за напредъка на свободата на информацията онлайн и са модел за вдъхновение за други интернет активисти по света“ – се съобщава в прескомюникето на „Репортери без граници“ и Гугъл.

Не можеш да стигнеш до истински законова държава, ако си безкритичен, ако оставиш нещата да продължат по досегашния сценарий? Какъв е изходът за България? Ние загиваме като нация, като държава, България се е стопила с повече от 3 милиона души.  Това е най-ясният критерий, това е присъдата за провала на всички български правителства през тези 23 години: намаляването на населението, обезлюдяването, обезкървяването на тази страна. Как ще излезем от това положение, аз не зная, не мога да давам рецепти, но това изисква много сериозни законодателни промени, включително в Конституцията, които да гарантират гражданския контрол върху властта: съдебна, изпълнителна, законодателна.

Номинацията ми е едно предимство за България, показател, че тя не е изолирана провинция, в която хората не виждат какво става. Радвам се, че имам някакъв принос за това.

Гласуване за Netizen 2013

Днес 05.03.2013 е последният ден за гласуване онлайн за престижната награда на “Репортери без граници” и Google: Netizen 2013.

Българският журналист Асен Йорданов, собственик на сайта Биволъ е сред номинираните за наградата, която се присъжда на журналисти, блогъри и интернет активисти допринесли за защитата на свободата на словото в Интернет.

Победителят ще бъде оповестен официално на 7-ми март. Връчването на наградата ще стане на специална церемония на 12 март в офиса на Гугъл в Париж.

Асен Йорданов е единственият номиниран от страна членка на ЕС. От няколко години България се срина в класациите за свободата на словото и е повод за притеснение за европейските институции. Другите номинирани са Итсманиа Пинеда Платеро (Хондурас), Шейх Фал (Сенегал), Умару Мохамед Ламине (Мали), Сурен Газарян (Русия), Мурат Тунгишбаев (Казахстан), Хуин Нгок Чен (Виетнам), Мозирин (Египт и Шива Назар Ахари (Иран)

Гласувайте на този адрес: http://bit.ly/Xju5sG Натиснете червения бутон Vote под видео презентацията. Споделете с приятели.

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

 

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

 

Избрахте да дарите 10.00€ Годишно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Годишно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

 
Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

Вижте също / Read Also