Репортери без граници, организация с нестопанска цел (НПО), чиято основна дейност и фокус са свободата на изразяване и на информацията, представи Асен Йорданов и Хадиджа Исмаилова в класацията си „100-те Герои на информацията“.

В чест на 3 май – Международен ден на свободата на медиите – неправителствената организация отдаде признание на тези, които „чрез своята смела работа и активна дейност помагат за утвърждаването на свободата на словото, прокламирана в член 19 на Универсалната декларация на Правата на човека“.

Асен Йорданов е партньор за България на Проекта за разследваща журналистика за организирана престъпност и корупция (OCCRP), а Исмаилова е регионален координатор на OCCRP в Азербайджан.

Йорданов, който основава сайта Бивол (Bivol.bg) през октомври 2010 г., получава признание за разкритията си за корупцията и организираната престъпност в България. Бивол е сайт за разследваща журналистика, който поддържа и платформата Болканлийкс (BalkanLeaks), вдъхновена от „Уикилийкс“, където се публикуват секретни документи, като например американските дипломатически грами за България и нейните съседни страни на Балканите.

Унгарският вестник atlatszo.hu писа, че името на сайта на български означава „бивол“ и е препратка към предишната кариера Йорданов като пастир на биволи.

Репортери без граници оказват признание и на Исмаилова, подчертавайки нейните задълбочени  разследващи репортажи за корупцията на азербайджанското правителство.

Исмаилова е била жертва на клеветнически кампании. Бяха публикувани тайно заснети кадри от интимния й живот в опит да бъде изнудена да мълчи.

Тя и нейните колеги – кореспонденти на Радио Свободна Европа / Радио Свобода – бяха отличени с наградата на глобалната мрежа за разследваща журналистика Global Shining Light Award (Глобална сияеща светлина; Глобално осветляване) за 2013 г. за това, че продължиха да разследват азербайджанския президент Илхам Алиев и семейството му въпреки тези тактики.

Исмаилова каза, че се гордее, че името й е в един и същи списък с имената на такива журналисти и активисти на свободата на словото, като иранско-азербайджанския журналист Саид Матинпур и етиопския репортер Рейот Алему.

Тя каза още, че борбата продължава и зад решетките, и даде конкретен пример с осемте младежки активисти от азербайджанското гражданско движение NIDA!, които в момента са в гладна стачка в очакване на присъдата по делото срещу тях. Членовете на групата за обществена активност са обвинени в организиране на бунтове и в притежаване на незаконно оръжие и наркотици.

„Свободата за Героите на информацията!“, каза Исмаилова.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>