oktai-dogan

Снимка: Кадър на БНТ

19 януари 2013. В една от залите на НДК тече вял конгрес на ДПС. На трибуната е лидерът на партията – Ахмед Доган. Чете доклад. Делегатите се разсейват, писнало им е от едни и същи клишета и баналности, които се изговарят на всяка партийна сбирка.

В този момент едър млад мъж внезапно хуква към сцената и опира пистолет в слепоочието на Доган. Оръжието засича. Мъжът се опитва да презареди, но в този момент охраната го поваля на земята. Освирепели делегати скачат върху съборения мъж и го ритат безмилостно в главата. Разкъсват дрехите му.

По-късно става ясно, че покушението срещу партийния лидер е било фалшиво. Пистолетът е газов и с него можеш да убиеш човек само ако го налагаш продължително с дръжката по главата. Пред следователите Октай разказва, че не е искал да убива Доган. Искал е да протестира срещу порочната политическа система. Да покаже, че има хора, които не желаят да търпят безобразията. Да стресне партийните вождове.

Политиците обаче са на друго мнение. Всички в хор твърдят, че това е атентат, опит за убийство и тежко посегателство срещу демокрацията.

Седем месеца по-късно Октай стои в килията си и чака присъда. Обвинен е в ОПИТ ЗА УБИЙСТВО и законът предвижда от 15 до 20 години затвор.

Срещу онези, които брутално пребиха Октай пред камерите на всички телевизии не е повдигнато обвинение. По случая софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ. Въпреки че телевизиите показаха лицата им, а вестниците посочиха на снимката имената на биячите и какви постове заемат в партията.

Но седем месеца по-късно прокуратурата продължава да твърди, че биячите са неизвестни. Щом прокуратурата казва, че е така, сигурно е така. Все пак сме правова държава, нали.

17 октомври 2008. В така наречените „сараи“ на Доган в квартал Бояна е открит прострелян началникът на политическия му кабинет Ахмед Емин. Няколко месеца по-късно разследването по случая е прекратено със заключението, че Емин се е самоубил.

Разследването е прекратено, но въпросите остават. Ако наистина е самоубийство, защо Емин е решил да се простреля клекнал на стълбището? Клекнал самоубиец? Как ви звучи?

Но щом прокуратурата казва, че е самоубийство, значи е самоубийство. Все пак сме правова държава, нали.

18 октомври 2010. Върховният административен съд решава, че Ахмед Доган не е нарушил закона, като е взел 1 500 000 лева като консултант за хидровъзела Цанков камък. Според съда Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, получавайки този хонорар.

Взел си го е напълно законно и заслужено.

А щом съдът казва, че е така, значи е така.

Все пак сме правова държава, нали.

В тази държава политиците винаги са невинни. Биячите винаги са неизвестни, дори да са ги показали по телевизията и цяла България да ги е разпознала. Везните на българската Темида винаги са пълни с пари. Когато политик влезе в съдебната зала е сигурно, че ще бъде оправдан.

В тази държава Доган е невинен и винаги ще бъде невинен.

Това е положението.

Иво Сиромахов

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet