Двама българи свързани с Олимпик изскочиха от кипърския регистър

Cyprus Mail: Кипърският надзор се е провалил с Olympic Insurance, сочат данни от одита на компанията
Екип на Биволъ

Застрахователят Велин Харбазов е бил управител на кипърската компания Olympic Insurance Company, а производителят на бои Левент Чаушев управител на нейния собственик Clenmay Enterprises до продажбата на Olympic на испанския финансов измамник Диего Гонзалес Алонсо през май 2016 г. Това стана ясно от проучване на Биволъ в кипърския Търговски регистър, което беше финансирано с дарения от читателите на сайта.

От документите – годишни отчети, вписвания на управители и трансфер на акции се вижда, че към момента на откриването на представителство в България в средата на 2009 г.,  Olympic Insurance Company е управлявана от Деспина Софоклус и е собственост на Clenmay Enterprises, чийто управител е Георгиус Ангели (виж пълния набор документи за Olympic Insurance и компанията-майка Clenmay Enterprises).

Преди тази дата, създадената през 1995 г. Olympic Insurance Company е управлявана от няколко кипърски номинали и е собственост на друга компания, която поради срив в кипърския търговски регистър не успяхме да проверим.

В България управител на клона на Olympic става застрахователят Жельо Христозов, който понастоящем е директор на Здравноосигурителен фонд ДаллБогг: Живот и Здраве ЕАД. По-късно той напуска и от 2011 представител е Крум Димитров Крумов. Впоследствие Крумов отива в “БулИнс”, а от 2012 г. управляваща на клона е Венелин Георгиев Манев,

Манев влиза и в управлението на българската фирма “Фокус Пропъртис” с 500 000 лв. капитал, която е притежавана от Olympic Insurance. Заедно с него управител става Петър Паунов Бончев, който е съдружник на вдовицата и децата на показно разстреляния сикаджия Бай Миле.

По същото това време в Кипър собственик на Olympic (чрез Clenmay) се води Георгиус Ангели. Kапиталът на фирмата е бил 8 милиона евро и тя притежава целия капитал на Olympic Insurance Company, който през годините се увеличава до 30 милиона евро.

През 2013 и 2014 г. в отчетите на Clenmay се появява българско име. Левент Чаушев подписва годишните отчети и е посочен в тях като управител на фирмата, която е краен собственик на Olympic и на нейния бизнес в България. На 25.08.2016 г. Чаушев купува Clenmay от Ангели.

Кипърецът Ангели продава Clenmay на Чаушев през август 2016 г.

В България Чаушев има бизнес с производство на бои в Кърджали. Биволъ се свърза с него по телефона и той потвърди, че е купил Clenmay от Ангели в качеството си на посредник, защото искал да развива някакъв бизнес с други партньори. Но сметките на фирмата били блокирани и в крайна сметка плановете му пропаднали. Той разказа, че преди да му продаде фирмата Ангели е продал участието си в други компании.

Чаушев изрази искрена почуда, че името му и подписът му стоят под отчетите за 2013 и 2014 г. на фирма, която притежава общо 30 милиона евро капитал, а нейната дъщерна фирма развива застрахователен бизнес в България. Той обаче не беше сигурен дали ще сезира прокуратурата за фалшифициране на подписа му и неправомерно използване на личните му данни.

Думите на Чаушев за собствеността на фирмата са точни. Clenmay Enterprises престава да бъде собственик на Olympic Insurance Group на 26.01.2016, kогато продава дяловете си в застрахователната компания на люксембургската Hispakol S.A. Към август 2016, когато Чаушев купува Clenmay, тя е скъсала напълно с Olympic. Няма обаче обяснение защо името и подписът на Чаушев фигурира върху отчетите през 2013 и 2014 г.

Двама българи свързани с Олимпик изскочиха от кипърския регистърДвама българи свързани с Олимпик изскочиха от кипърския регистър

В момента на продажбата на Olympic и придобиването й от люксембургската Hispakol като управител се разписва българинът Велин Харбазов. При това той умее да се разписва и на гръцки, както се вижда от документите.

Велин Харбазов се разписва и на гръцки

В България има само едно лице с такова име в работоспособна възраст. Името фигурира и в жълтия сайт Афера.бг като автор или псевдоним на автор под няколко текста.

Проверка на Биволъ установи кое е лицето, подписало се в кипърските документи. Това е Велин Севдалинов Харбазов, който е партньор в застрахователната фирма “Акса Брокърс” ООД. Опитът ни да се свържем с него по телефона не сполучи. Според служител на компанията той не се намира в България и се появява веднъж годишно.

Попитахме и Левент Чаушев дали познава Велин Харбазов, но той твърди, че не е чувал за него.

Банка-менте купува Олимпик

Два дни след като придобива Olympic, Hispakol увеличава нейния капитал от 7 876 502 евро на 30 млн. евро. Както установи по-ранно разследване на Биволъ, зад Hispakol стои компанията NYSB на испанеца Диего Гонсалез Алонсо. Тя е регистрирана на Кайманите и се е представяла за банка в Испания, но през 2015 г. местният финансов регулатор издава забрана да оперира там. Забраната е отразена в много публични регистри на европейски органи за финансов надзор, но не й в сайта на КФН.

Въпреки тази забрана и компрометирането на компанията, през май 2016 г. NYSB Financial Group разпространява прессъобщения, в които се хвали с придобиването на кипърския застраховател Olympic и смяната на неговото управление. В тях се се твърди, че на тържеството по случай придобивката е присъствал и представител на кипърския финансов надзор.

В България Олимпик се брендира като филиал на NYSB Group, както се вижда на табелите в офисите на застрахователя. Въпреки това КФН не проявява никакъв интерес към очевидно измамната реклама.

Снимка: Slava.bg

Забележително е, че Велин Харбазов е останал мениджър на компанията почти 4 месеца след нейната продажба, което означава, че той се е ползвал с доверието на новите собственици, ако те изобщо са такива, а не поредните подставени лица.

Провал и на кипърския надзор

Случаят с Олимпик е също така провал на кипърския финансов надзор, пише кипърската медия Cyprus Mail в статия за скандала, който според автора е вгорчил отношенията между България и Кипър.

Одиторите на компанията не са могли да потвърдят наличието на капиталите и активите, които Olympic е претендирала, че притежава, пише Cyprus Mail, като медията твърди, че е видяла документите от одита.

Сред неоткриваемите активи са бразилски правителствени облигации за 150 милиона евро, недвижими имоти за 24.6 милиона евро, корпоративни облигации на Hispakol за 22.8 милиона евро и депозит в банката Black Eagle Securities Bank на Коморите за 11,9 милиона евро.

Забележително е, че лицензът на банката Black Eagle Securities Bank е идентичен с този на банката NYSB на Диего Гонзалес Алонсо, обявен в Испания за “гаражен финансист” – отбелязва Cyprus Mail.

Всичко това насочва към мащабна измамническа схема, със силна българска следа, която обаче може да бъде разплетена при сериозно ангажиране на кипърските и испанските правоохранителни органи.

Засега българската прокуратура не проявява никакъв ентусиазъм да разследва измамата на Олимпик, въпреки изнесените факти за връзки с “БулИнс” и структурите около престъпната групировка СИК, около която е гравитирал в миналото и настоящия премиер Бойко Борисов.

Коментар на Биволъ

Случаят с Олимпик, която остави 200 000 клиента в България без застраховки гражданска отговорност и предизвика правен казус между България и Кипър всъщност показва и слабостите на европейските регулации, които позволяват на Мафията да заобикаля изискванията за капиталова адекватност чрез отваряне на фирми в държави, известни с ниските си регулаторни и правоохранителни стандарти. Показателно е, че Испания не е допуснала измамната коморска банка да оперира на своя територия, докато тя се е развихрила в Кипър и в България.

Отделно от това връзката с организираната престъпна група СИК и сегашния премиер на България е крещяща демонстрация за превземането на българския застрахователен сектор от бившите мутри, които днес са с бели якички, но не са си променили нравите. За размера на бедствието е достатъчно да се посочи, че в първата тройка на застрахователите по брой полици на “Гражданска отговорност” са “ЛевИнс” свързвана с Алексей Петров – Трактора и “БулИнс” свързан със СИК, като фактор на пазара е и “Армеец” на ТИМ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d