Аувидерзейн OMV. Здравствуй Газпром!

Румънска медия: Газпром взима бензиностанциите на OMV в България

Според портала Hotnews активите на OMV в Румъния и България ще бъдат разменени срещу участие на австрийците в разработки на находища в Русия.
by Екип на Биволъ

В края на миналата година OMV и Газпром са сключили “принципно споразумение” за размяна на активи, свързани с Румъния и България, твърди румънския новинарски портал Hotnews.ro, позовавайки се на информирани източници. Според тях OMV ще получи достъп до проучването и използването на големи находища в Сибир. В замяна, Газпром ще получи рафинерията “Петробрази” в Плоещ, която е собственост на OMV Petrom и бензиностанции в България.

Русия ще изисква по силата на това споразумение да влезе като партньор в проектите, които OMV разработва заедно с американците от Exxon Mobil. Exxon Mobil и OMV Petrom притежават лицензи за проучване и експлоатация на находища в румънската акватория на Черно море. Австрийската OMV се явява мажоритарен собственик на румънската петролна компания Petrom.

В началото на януари преговорите още не са били приключили и всякакви промени са все още възможни, твърдят източниците на Hotnews.ro пред медията.

Информацията за сближаването межу OMV и Газпром се появи в публичното пространство през 2014 г., но отношенията между двете групи са се засилили след смяната на ръководството на OMV. Новият мениджър на OMV Group Райнер Зееле (Rainer Seele) е президент на Търговската камара на Германия и Русия и е бил председател на Управителния съвет на германската компания Wintershall, която беше в много близки делови отношения с Газпром – припомня Hotnews.ro. Според портала, Райнер Зееле има амбиция за разширяване на групата в Русия, насочена основно към големите находища в Сибир.

Миналото лято OMV и Газпром подписаха голямо споразумение, според което OMV ще стане партньор на руската компания за разработването на петролни и газови находища в Русия. В замяна на Газпром ще бъдат предложени други активи – обяви австрийската група. Няколко месеца по-късно OMV и Газпром подписаха споразумение за удвояване на капацитета на газопровода Северен Поток, което увеличава зависимостта на Европа от руския газ. Shell, E.ON, BASF и Engie също се включиха в това споразумение.

Румънски експерти, интервюирани от HotNews.ro, са изразили загриженост за бъдещето на рафинерията “Петробрази”. Руският енергиен бизнес в Румъния има спорна репутация. Румънските власти започнаха наказателно преследване срещу Лукойл за ощетяване на бюджета с над 200 млн. евро и арестуваха активите на компанията. При тези обстоятелства възниква въпросът дали румънските власти няма да се намесят и в новата сделка с руско участие – отбелязва Hotnews.

OMV: Това са измислици


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

“Тези слухове са пълна глупост. Заявили сме ясно, че няма предлагане на дялове в OMV и съответно в OMV Petrom. Всякакви предположения относно замяната на активи (asset swap) са измислица, тъй като ние сме в началото на процеса на преговори и все още не са взети решения. Но, това, което абсолютно ясно сме посочили е, че няма да се откажем от правото да управляваме всички наши стратегически активи. OMV Petrom е била, е и ще бъде ключов актив и Румъния остава ключов пазар.” – гласи отговорът на австрийската компания.

От коментара все пак се разбира, че процесът на преговори по такава сделка е в ход.

Биволъ потърси за коментар ОМВ – България. От комуникационната агенция, обслужваща групата за страната обещаха отговор в рамките на деня, но такъв не се получи.

Газпром вече притежава мрежа от бензиностанции в България чрез поделението си в Сърбия “НИС Петрол”. Те се захранват от рафинерията в Панчево, Сърбия. От публикацията в румънския сайт не се разбира дали обект на споразумението са всички бензиностанции на OMV в България, които са 92 на брой. Ако руснаците от Газпром придобият цялата мрежа на OMV, те ще станат втората по пазарен дял верига след Лукойл и трета по брой бензиностанции след Петрол и Лукойл. Като цяло пазарният дял на руските компании в дистрибуцията на горива на дребно в България ще надхвърли 70%.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also