В края на миналата година OMV и Газпром са сключили „принципно споразумение“ за размяна на активи, свързани с Румъния и България, твърди румънския новинарски портал Hotnews.ro, позовавайки се на информирани източници. Според тях OMV ще получи достъп до проучването и използването на големи находища в Сибир. В замяна, Газпром ще получи рафинерията „Петробрази“ в Плоещ, която е собственост на OMV Petrom и бензиностанции в България.

Русия ще изисква по силата на това споразумение да влезе като партньор в проектите, които OMV разработва заедно с американците от Exxon Mobil. Exxon Mobil и OMV Petrom притежават лицензи за проучване и експлоатация на находища в румънската акватория на Черно море. Австрийската OMV се явява мажоритарен собственик на румънската петролна компания Petrom.

В началото на януари преговорите още не са били приключили и всякакви промени са все още възможни, твърдят източниците на Hotnews.ro пред медията.

Информацията за сближаването межу OMV и Газпром се появи в публичното пространство през 2014 г., но отношенията между двете групи са се засилили след смяната на ръководството на OMV. Новият мениджър на OMV Group Райнер Зееле (Rainer Seele) е президент на Търговската камара на Германия и Русия и е бил председател на Управителния съвет на германската компания Wintershall, която беше в много близки делови отношения с Газпром – припомня Hotnews.ro. Според портала, Райнер Зееле има амбиция за разширяване на групата в Русия, насочена основно към големите находища в Сибир.

Миналото лято OMV и Газпром подписаха голямо споразумение, според което OMV ще стане партньор на руската компания за разработването на петролни и газови находища в Русия. В замяна на Газпром ще бъдат предложени други активи – обяви австрийската група. Няколко месеца по-късно OMV и Газпром подписаха споразумение за удвояване на капацитета на газопровода Северен Поток, което увеличава зависимостта на Европа от руския газ. Shell, E.ON, BASF и Engie също се включиха в това споразумение.

Румънски експерти, интервюирани от HotNews.ro, са изразили загриженост за бъдещето на рафинерията „Петробрази“. Руският енергиен бизнес в Румъния има спорна репутация. Румънските власти започнаха наказателно преследване срещу Лукойл за ощетяване на бюджета с над 200 млн. евро и арестуваха активите на компанията. При тези обстоятелства възниква въпросът дали румънските власти няма да се намесят и в новата сделка с руско участие – отбелязва Hotnews.

OMV: Това са измислици

„Тези слухове са пълна глупост. Заявили сме ясно, че няма предлагане на дялове в OMV и съответно в OMV Petrom. Всякакви предположения относно замяната на активи (asset swap) са измислица, тъй като ние сме в началото на процеса на преговори и все още не са взети решения. Но, това, което абсолютно ясно сме посочили е, че няма да се откажем от правото да управляваме всички наши стратегически активи. OMV Petrom е била, е и ще бъде ключов актив и Румъния остава ключов пазар.“ – гласи отговорът на австрийската компания.

От коментара все пак се разбира, че процесът на преговори по такава сделка е в ход.

Биволъ потърси за коментар ОМВ – България. От комуникационната агенция, обслужваща групата за страната обещаха отговор в рамките на деня, но такъв не се получи.

Газпром вече притежава мрежа от бензиностанции в България чрез поделението си в Сърбия „НИС Петрол“. Те се захранват от рафинерията в Панчево, Сърбия. От публикацията в румънския сайт не се разбира дали обект на споразумението са всички бензиностанции на OMV в България, които са 92 на брой. Ако руснаците от Газпром придобият цялата мрежа на OMV, те ще станат втората по пазарен дял верига след Лукойл и трета по брой бензиностанции след Петрол и Лукойл. Като цяло пазарният дял на руските компании в дистрибуцията на горива на дребно в България ще надхвърли 70%.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English