Свидетел разказва пред камерата на Биволъ за дейността на опасна ОПГ, замесена в кражби, измами, палежи и наркотрафик

Престъпна група подготвя убийството на издател – властта игнорира сигналите

Цялата местна власт във Враца закриляла бандитите
by Екип на Биволъ

Повече от месец след като Биволъ разкри опасна престъпна група от Враца, замесена в имотни и финансови измами, трафик на наркотици и побоища (виж тук, тук и тук), властта не предприе нищо, за да я обезвреди. Последните данни за групата, изпратени от ключов свидетел до ГДБОП и Прокуратурата още преди десет дни, са за престъпна схема за обсебване на скъпа строителна и транспортна техника, корумпиране на длъжностни лица, наркоразпространение, палеж на кола на полицай и подготовка на убийството на д-р Езекиев, издател на врачанския сайт “Зов Нюз”. Те също отлежават безхаберно в нечие чекмедже.

Милко Атанасов Стоянов е бил подставено лице на групата. Чрез неговата фирма тарторите наемали строителна техника, бусове и платформи, а после ги продавали. Финансирането за първоначалния наем идвало от Мартин “Дългия”, идентифициран от Биволъ като Мартин Дакев. Изпълнителен “шеф” бил Галин Захариев, за който има данни, че е криминално проявен с присъди за хулиганство. Манчо Ковачев пък намирал клиенти, които да купят техниката. “Контрата” оставала за Милко Стоянов, който станал издирвано лице заради кражбите на наетата техника.

Обява във Фейсбук за ремаркета откраднати по схемата с наемите.

Покрай съжителството си със Захариев, Ковачеви и техните подчинени мутри, Стоянов чува и научава данни за много по-сериозни престъпления, сред които и подготовката за убийство на д-р Езекиев. Всичко това той е описал подробно в сигнали до ГДБОП и Прокуратурата, и разказва пред камерата на Биволъ. Стоянов е разпитан и от ГДБОП, но не е бил задържан, въпреки желанието му да се предаде и да стане защитен свидетел.

Фактът, че ключов свидетел срещу опасна организирана престъпна група (ОПГ) е оставен без защита и рискува репресии от хората, които изобличава, говори достатъчно красноречиво за волята на властта да преследва организираната престъпност. Обяснението, което дава и самия Стоянов е, че бандити и власт действат като едно цяло.

“Зов Нюз” на прицел

Причината за заканите срещу д-р Езекиев вероятно се крие във факта, че помолихме колеги от “Зов Нюз” да помогнат с разследването на място, като заснемат жертвите на престъпната група. Друго отношение към нашето разследване те нямат.

“Зов Нюз” e една от медиите, които бяха глобени за назидание от КФН защото публикуваха информация за опашки пред ПИБ през юни 2014 г. Впоследствие съдът отмени глобата, но случаят влезе в хрониките и аналите на правозащитните организации като пример за държавна репресия срещу свободната преса. На фона на смачканата и раболепна регионална журналистика, “Зов Нюз” се явява изключение със смелите си разследвания за злоупотреби с обществени поръчки.

ezekiev

Д-р Езекиев, издател на врачанския сайт “Зов Нюз”. Снимка: zovnews.com

Колежката Мария Димитрова от “Зов Нюз” интервюира по наша молба внукът на 67 годишната Цветанка Евстатиева. В момента възрастната жена е затвора в Швейцария. През юли тя е била изпратена от бандитите да донесе кокаин от Бразилия. Цветанка е заловена при пристигането си в Цюрих от Сао Паоло. Нейният внук Илиян описа пред камера схемата, с която братята Анри и Манчо Ковачеви са отнели апартамента на Цветанка и са я принудили да им стане “муле”, за да си го върне.

След публикацията Илиян беше жестоко пребит, а журналистката Мария Димитрова  започна да получава СМС-и и съобщения във Facebook, носещи белезите на “сицилианска честитка”. Жалбите й до полицията и прокуратурата засега са глас в пустиня. Според колежката ни във врачанската полиция, където е била разпитана по сигнала за заплахите, разследващите са се държали пренебрежително и цинично.

Нагъл властови чадър

Тази пасивност на властта спрямо врачанската ОПГ и игнорирането на реални заплахи срещу издатели и журналисти е в синхрон с информацията, че над членовете на групата е опънат властови чадър от години.

Няма друго обяснение защо и до ден днешен Анри и Манчо Ковачеви не са разпитани и привлечени по случая със заловения кокаин в Швейцария. Братята нямат никакви грижи с българските власти въпреки факта, че Цветанка Евстатиева изрично ги е посочила в показанията си като организатори на наркоканала, а делото от Швейцария е пратено по официален път до МВР.

Биволъ вече публикува техни снимки с уволнения полицай Цветан Благоев, които показват несъмнено близки отношения.

Цветан Благоев в компанията на Манчо Ковачев и Ники Циганина

Свидетелят Милко Стоянов потвърждава:

“Той (Цветан Благоев б.ред) е работил с Манчовци, крадците, Деян и другите. Той просто ги е пазил, когато е бил полицай”.

Бандитите се снабдявали с информация от МВР и чрез полицайка от Враца, която била в интимни отношения с Манчо Ковачев. Тя предоставяла данни срещу 50 лв.

Но Цветан Благоев и влюбената полицайка не са единствената закрила на групата, която разполага с много по-сериозни протекции, твърди Стоянов. Той се притеснил, че многобройните случаи на изчезнала техника взета от него под наем го излагат на опасност, но другите го успокоили, че никой няма да го пипне:

Циганина заявява, че имат определени хора, дори във БОП, и плащат на тях, за да не ме закача никой.

“Циганина” е Никола Иванов Георгиев, известна фигура от ъндърграунда във Враца, част от същата ОПГ.

След това Стоянов предава и думите на Галин Захариев, един от главатарите на групата:

“Тези хора работят за нас, няма абсолютно никакъв проблем. Ние бяхме миналата вечер заедно”

Заедно те са били на рожден ден в заведението “Чевермето”, а “тези хора” според Стоянов са следните:

“кметът на Враца, началникът на полицията, други полицаи и бопаджии”

Пред тази “представителна извадка” на местната и централната власт, “работеща” за ОПГ, заключенията за овладяната организирана престъпност в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, кънтят оглушително на кухо.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also