Панамските документи разкриват:

Адвокат на Пеевски атакува бизнеса на Емилиян Гебрев след отравяне с “Новичок”

Екип на Биволъ

Адвокат Александър Ангелов е собственик на офшорката “Виафот”, която атакува бизнеса на отровения с #Новичок оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Но Ангелов, който е син на висш офицер от комунистическата Държавна сигурност, се оказва много по-важен фактор в бизнес империята на депутата и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски. Биволъ пръв разследва и публикува, че именно Ангелов стои като краен собственик на “Виафот” /тук/.  Чрез получения от медията ни достъп до Панамските документи се разкрива, че адвокат Ангелов е бил и краен собственик на регистрираната на Британските вирджински острови “Дореко Лимитид” (Doreco Limitid). Нейният български филиал “Дореко Комерс” беше един от ключовите инструменти за кредитиране и прехвърляне на активи на подставени лица в бизнес империята около Делян Пеевски. Така Ангелов в продължение на години е контролирал активи за стотици милиони лева със съмнителен произход. Сега той е осветен като лицето, което стои зад съдебната и икономическа атака срещу Гебрев, последвала опита за физическото му ликвидиране със забранено вещество.

Войната за “Дунарит”

След краха на КТБ, оръжейният завод остана част от активите на банкера Цветан Василев и влезе в пакета от стратегически български предприятия, продадени за един символичен лев на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие, зад когото прозираха руски интереси. Заради медийния и институционален натиск Луврие се отказа от сделката. Интерес да влезе в капитала на “Дунарит” проявява собственикът на “Емко” Емилиян Гебрев. Според Капитал, той започва работа по сделката около месец преди да бъде отровен, което означава края на март, началото на април 2015 г.

Както разкри разследване на групата Bellingcat и руския сайт The Insider, в края на април 2015 г. в България пристига агент на ГРУ под фалшивата самоличност Сергей Федотов и на 28 април отлита за Москва, но не със запазения си билет, а с друг полет от Истанбул. В същия ден Емилиян Гебрев проявява симптоми на отравяне. След него симптоми проявяват производственият директор на “Емко” Валентин Тахчиев и синът на Гебрев. Анализите от сертифицираната финландска лаборатория VERIFIN показват, че те са погълнали нервнопаралитично вещество от фамилията на “Новичок”.

Сергей Федотов е засечен от британските служби три години по-късно по същото време, когато там са агентите на ГРУ Петров и Боширов, обвинени за отравяне с бойно отровно вещество “Новичок” на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

На #КОЙ е изгодно?

Самият Гебрев е уверен, че опитът за физическото му отстраняване е свързан с намеренията му да придобие “Дунарит” и е част от сценарий, който включва овладяването на ключовата оръжейна мощност с цената на всичко.

“Първо се опитаха да ме отстранят физически, после юридически, а от миналата година и икономически”

Емилиян Гебрев по bTV.

Операцията по физическото отстраняване обаче се оказва неуспешна и Гебрев оцеля след един месец в кома. Няколко месеца след опита за убийство с “Новичок”, започна юридическа атака срещу Гебрев чрез офшорката “Виафот”. В края на 2015 “Виафот” придоби кредит от 19 милиона евро на бизнесмена Едуардо Миролио към “Дунарит”, след като Миролио оцеля “по чудо” след тежка катастрофа с 2 жертви в колата му, случила се при съмнителни обстоятелства. “Виафот” се конституира като претендент да придобие “Дунарит” срещу този дълг и зад нея застана цялата институционална мощ на държавата. Според думите на самия Гебрев

Държавата влезе в дрехите на „Виафот”

Емилиян Гебрев в Честно казано на Люба Кулезич

Конкретно, освен опитите за превземане на “Дунарит” през съда чрез “Виафот”, държавните институции атакуват бизнеса на Гебрев като му отнемат лиценза. Наскоро в акцията се включи и прокуратурата, като го обвини в пране на пари.

“Физическото покушение срещу висши служители на “Емко”, включително върху Емилиян Гебрев и неговото семейство, атаката срещу лицензите на “Емко” и опитите да се откраднат договорите през 2017 г., посегателствата срещу собствеността на “Дунарит”, в т.ч. чрез използването от българските власти на офшорната компания “Виафот” – това са само малка част от поредицата факти, които в своята съвкупност очертават една зловеща пиеса. Завесата вече се вдига, а актьорите излизат на сцената със собствените си имена”

Бившият военен министър Бойко Ноев

Ето защо отговорът на въпроса #КОЙ стои зад офшорката “Виафот” е ключов за вдигането на завесата – както за разкриване кои са силите с апетит към “Дунарит”, така и за методите, които включват първата известна атака с бойно отровно вещество на територията на държава от НАТО и ЕС.

Зад “Виафот” е доверено лице на Пеевски

Биволъ преди месец  разкри чрез Панамските документи че адв. Сашо Ангелов е крайният собственик на “Виафот”. Този изключително важен факт беше тотално игнориран от българските “медии”, но не и от световните издания, като например “Нюзуик“,  който зададе веднага простия криминалистичен въпрос “Кому е изгодно” в контекста на новината за атаката с “Новичок” в България.

адв. Александър Параскевов Ангелов

Ангелов е известен като изключително доверено лице и адвокат на депутата и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски, считан от анализаторите за видимия символ и еманация на “дълбоката държава” в България. Освен, че движи много от бизнес делата на Пеевски, Ангелов лично се е явявал от името на депутата за сключването на сделки свързани лично с него или негови подставени лица. Бизнесмени са свидетелствали пред Биволъ за пряката и директна връзка в бизнеса по “преливането” на Пеевски и Ангелов по изкупуването и придобиването на фирми, които по документи се вписват на името на подставени лица. Всички известни факти и обстоятелства сочат, че Пеевски е нещо като фронтмен на бивши офицери от Държавна сигурност, близки до БСП и ДПС, но контролиращи всички активни политически субекти.

В потвърждение на това, разследването на Биволъ установи, че адв. Ангелов е син на високопоставен офицер от бившата Държавна Сигурност – Параскев Параскевов, който защитава Делян Пеевски в САЩ от обвиненията по Закона “Магнитски”. Друг адвокат близък до Пеевски и съдружник на Ангелов е Гено Андреев, който също е син на високопоставен ДС-кадър – покойният Румен Андреев.

Тази задкулисна мрежа от комунистически ченгета управлява трайно политическите, икономически и обществени процеси в годините на “прехода” и практически контролира огромен по размери бизнес. Събитията, свързани с него се отличават с бруталност и нагло пренебрегване на закони и правила. Именно това Задкулисие дава основание за анализаторския материал на германското списание “Шпигел”: “Българският политик Пеевски – Айсбергът на Корупцията”

Част от задкулисната мрежа Пеевски, която се прецизира с разкритието за собствеността на “Дореко Лимитид”

Последното (и поредно) доказателство за това е делото, заведено в САЩ, от жертви на кражба на 67 милиона долара от банкови сметки във фалиралата банка КТБ. Ограбените обвиняват директно Делян Пеевски и банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев (агент “Камен” на ДС и племенник на Тодор Живков), но също така и руската банка ВТБ, която финансира приватизацията на едни от най-апетитните държавни активи – “Виваком” и “Булгартабак”, в полза на групировката около Пеевски.

Ролята на ВТБ, наричана още “банката на Путин”, е ключова в тези процеси и доказателство за топлата връзка на българската олигархична групировка, командвана от бивши комунистически ченгета, с техния “голям брат” в Кремъл.

Дореко Лимитид: едра перла в корпулентната корона

“Виафот” обаче е само един инструмент за овладяване на ключовия оръжеен бизнес. Тази офшорка няма голямо значение за вече установената корпоративна мрежа на Пеевски, придобита с капитали с неясен произход, свързвани с мащабна контрабанда на цигари в Близкия Изток. Но чрез друга офшорна фирма, която според Панамските документи също принадлежи на Александър Ангелов, се вдига завесата над бизнес за стотици милиони. Това е регистрираната в Британските Вирджински Острови “Дореко Лимитид”.

До момента от публичните данни за Панамските документи беше известно, че “Дореко Лимитид” е собственост на бахамско и сейшелско дружество, които пък са собственост на фирми за регистрации на офшорки в Кипър. Кипърските собственици на фирмите за регистрация пък са професионални подставени лица от типа на Георгиус Георгиу.

Зад цялата тази сложна схема стои реалният собственик – Александър Параскевов Ангелов – идентифициран еднозначно със заверено копие на българския му паспорт в кореспондеция на фирмата Mossack Fonseca, изтекла в Панамските документи, публикувани от ICIJ.

Историята на пряката и косвена собственост на “Дореко Лимитид” в България показва, че фирмата е присъствала в почти всички ключови компании, които формират бизнес империята около депутата Делян Пеевски, с изчислени общи активи над 1,5 милиард лева. Биволъ разкри свързаността на този бизнес конгломерат от фирми  от една забравена в интернет презентация на дубайската фирма TGI Middle East, датираща от 2016 г. В нея Дореко Комерс, тогава собственост на Дореко Лимитид, е посочена редом с “Булгартабак”, “Юрий Гагарин”, “Лакрима”, “БГ Бизнес Солюшънс”, “Табак Маркет” и дистрибутора “ЕЛД”, като основен стълб в групата – доставчик на материали за печатната индустрия.

Бизнес историята на “Дореко” е белязана от скандали. През 2015 г. финансовия журналист Мирослав Иванов анализира ролята на офшорката за преразпределяне на ресурс от “Булгартабак” и “Юрий Гагарин” към “Принт Трейд” – печатницата на вестниците на Пеевски и рекламната агенция “Сода Комюникейшънс”, както и за осигуряване на “прокурорски гръб” през назначението на бившия шеф на Националното следствие Бойко Найденов за управител в “Дореко Секюрити”. И до момента “Сода Комюникейшънс”, обслужващата рекламна агенция на “Булгартабак”, е пряка собственост на “Дореко Лимитид”.

В края на 2016 гръмна скандала с Дипломатическия клуб в Бояна, купен от младежи без бизнес история, но с кредит от “Дореко Комерс”, която на свой ред е била кредитирана от ПИБ, както отбелязва “Капитал”. Стана ясно, че “Дореко” е кредитирала и “НСН Инвестмънт”, която е собственост на Делян Пеевски и чрез която той държеше пресгрупата на “Монитор” и “Телеграф”, както и “Техномаркет”, преди да ги прехвърли към едноличната си фирма “Интръст”. Налице е и пряка сделка между Пеевски и “Дореко Комерс” за неговите 18% от дяловете в “Юрий Гагарин”.

Ангелов категорично отказа да разговаря с екипа на Биволъ, когато беше потърсен за коментар относно скритата му собственост във “Виафот”. Той обаче е споделил важна информация по този казус с журналиста Сашо Диков, която според думите му няма как да бъде оповестена. Самият факт, че Диков говори публично за такава конфиденциална информация е многозначителен.

Нов собственик или замитане на следите?

От началото на 2017 г. “Дореко Лимитид” вече не е пряка собственост на Ангелов, а на регистрираната в ОАЕ “Медия-Плекс Лимитид” (Media-Plex Limited). Последната е собственост на друга компания от ОАЕ – “Ти Ай Холдинг ФЗЕ” (TI Holding FZE). Фирмата е наследник на TGI Middle East и в края на 2018 г. стана вторият акционер на “Булгартабак Холдинг” АД с 26,2% от акциите. Междувременно българската фирма “Дореко Комерс” смени името си на “Ди Ар Си Инвест”. Неин краен собственик след прехвърлянето на акциите на Дореко Лимитед се явява именно “Медия-Плекс Лимитед”. Към днешна дата излиза, че “Ти Джи Ай Мидъл Ийст ФЗЕ”, в която се концентрираха “дубайските” активи на бизнес империята “Пеевски” притежава и компаниите “Дореко”. 

Едновременно със смяната на собствеността на “Дореко Лимитид” е извършена и смяна на собствеността на офшорката “Ланезал Лимитид”, също регистрирана в Британските вирджински острови, показват документите от вътрешната кореспонденция на панамската фирма “Мосак & Фонсека”, която е в основата на скандала с Панамските документи.

“Ланезал Лимитид” се появява в собствеността на “Експрес Логистика и Дистрибуция”, преди тя да бъде погълната от “Булгартабак”. Впоследствие дистрибуторската фирма беше продадена на “Бритиш Америкън Тобако” като част от сделката за 100 милиона евро, с която БАТ придоби марките и дистрибуцията на “Булгартабак”, като едновременно с това изпра част от съмнителните доходи на “Булгартабак” от продажба на цигари за контрабандни мрежи в Близкия Изток.

Както “Дореко”, така и “Ланезал” са регистрирани чрез кипърската кантора Консулко (Consulco), която има офис и в България. Същият посредник е регистрирал и друга ключова офшорка в империята “Пеевски” – “Сиболе Сървисиз Инкорпорейшън”. Тази фирма приватизира „Техноекспортстрой” АД и беше сред големите кредитополучатели в КТБ, но след краха на банката успя да изчисти заемите си с пари, откраднати от сметка на датски и английски инвеститори. Ощетените са завели дело в Ню Йорк срещу “Сиболе”, но също и срещу Пеевски и собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Разместванията в собствеността на офшорките и скриването на бенефициентите в Дубай, което се наблюдава в края на 2016, може да се обясни и със скандала “Панамските досиета”, който осветли действителните собственици на хиляди фирми и предизвика трусове в световен мащаб. Тогава в България групата около Пеевски не беше засегната от разкритията. Обяснението може да се търси в зависимостите от Държавна сигурност на журналистите, които през 2016 г. имаха достъп до Панамските документи и имаха ангажимент да ги публикуват в в-к “24 часа”.

От началото на тази година Биволъ вече има достъп до Панамските документи като партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и ги публикува без филтър и цензура.

Откъде са парите?

Кредитите раздадени от “Дореко” и сключените сделки с нейни активи в периода, когато Александър Ангелов е неин собственик, възлизат на стотици милиони лева. Ангелов трябва да има някакво обяснение за произход на тези средства. Той трябва да обясни и произхода на 19 милиона евро, с които “Виафот” изкупува вземането на Миролио от “Дунарит”, след което става претендент за собствеността на оръжейната фабрика.

Как се придобити тези огромни суми? Чист ли е техния генезис и платени ли са данъци върху тях? Проблем е обаче, че отговор на тези въпроси трябва да търсят и намерят същите тези държавни органи и институции, които застанаха зад “Виафот” и атакуваха Гебрев. Както стана ясно, атаката е получила помощ отвън, с която се застрашава общата европейска и атлантическа сигурност. Тук възниква основният въпрос – Какво всъщност представяляват официалните институции на българската държава и какви интереси обслужват те!? 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: