Вече шест месеца българските медии, регулатори и правоохранителни органи целокупно се правят, че разследванията на Биволъ за престъпните схеми около „Булгартабак“ не съществуват.

Може би до днес? Защото днес стана ясно, че дубайската офшорка TGI Middle East FZE миналата седмица (на 18 март 2016) е изкупила дяловете на Делян Пеевски и Едуардо Миролио в „Булгартабак холдинг“. Това съобщава в. Капитал с позоваване на Централния депозитар.

На практика това означава, че Пеевски е купил дяловете от себе си и от Миролио. Той контролира TGI Middle East FZE чрез доверения си човек Венцислав Чолаков, който е директор на фирмата в Дубай, а също така директор на „Булгартабак холдинг“ и на неговия собственик BT Invest – Австрия.

Пътьом ня#КОЙ спечели едни 9 млн. лева от препродажбата, които вече са с доказан чист произход.

Според документите публикувани от Биволъ още на 12 август 2015 г. TGI Middle East FZE е платила през ноември 2013 г. на свързаната с Цветан Василев фирма EFV 45 414 388 евро по договор за цесия. С това плащане тя е придобила контрола върху лихтенщайнската офшорка Livero Investment, а чрез нея и основния пакет от акции на „Булгартабак холдинг“.

efv-tgi-livero

Произходът на тези пари е абсолютно неясен и се разследва от прокуратурата в Лихтенщайн. Най-вероятно те са от контрабанда на цигари в Близкия изток.

Произходът на парите на TGI Middle East за изкупуването на дяловете на Пеевски – 24,3 млн. лева и на Миролио – 35 млн.лева. или общо 59,3 млн. лева също е абсолютно неясен.

Твърде вероятно е и тези пари да са с произход контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации.

Българската прокуратура обаче едва ли ще се сезира, за да провери произхода на тези средства, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров има тежки и трайни зависимости от Делян Пеевски.

Друг огромен скандал е, че човекът подписал документа, с който де факто се сменя собствеността на „Булгартабак“, е едновременно и изпълнителен директор на „Булгартабак Холдинг“ и на неговия мажоритарен собственик – австрийската BT INVEST.

От разчитане на подписите в документа за цесия става ясно, че това е лицето е Венцислав Чолаков – дясната ръка на Делян Пеевски, който се явява едновременно и директор на TGI Middle East FZE.

Това е неопровержим факт – очеваден конфликт на свързани лица, незаконна концентрация и е важно да се разбере, дали е бил деклариран пред българските регулатори.

cholakov-podpis

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English