Мафията “Булгартабак” II

Част 2: Пътят на "черните пари": От Виена до Персийския залив
by Екип на Биволъ

В първата част на разследването “Мафията Булгартабак” публикувахме ключов документ (виж тук vtb-livero-belom-sedona), от който става ясно как е организирана сделка зад гърба на държавата преди приватизацията на тютюневия холдинг.

Последва пълно медийно мълчание, въпреки неопровержимия характер на изнесения документ. Не гъкнаха публично дори вчерашните “борци” срещу #КОЙ, което говори красноречиво за мотивацията им. Единствената  реакция до момента, която може да се приеме като иносказателен коментар, е едно изказване на Бойко Борисов. Според него “черни пари” от контрабанда клатели правителството.

Прозорлив коментар. Факт е, че ако се докажат “черни пари” в сделката Булгартабак, ще станат още по-актуални данните за съпричастност на политически лица: Делян Пеевски, Ахмед Доган и самия премиер Борисов.  А ако тяхната съпричастност се докаже, ще се разклати не само правителството, но и целият модел на ограбване и контрол в държавата. Моделът #КОЙ.

До момента Биволъ успя да потвърди съществуването на офшорните фирми в Лихтенщайн и Британски виржински острови, които са използвани в схемата. Втората част на разследването отива по-далеч и доказва именно съществуването на “черни пари” в приватизацията на тютюневия холдинг.

BT3

 

В схемата на задкулисното придобиване на активите на най-големия тютюнев холдинг в Източна Европа е разкрито и финансирането на кол опцията, заложена в договора публикуван от Биволъ в първата част на “Мафията Булгартабак”.

49 милиона евро са дошли като заем от VENTRACOR ESTABLISHMENT, за която се твърди, че е контролирана от Пещерняците, а 59 милиона са дошли от фирма, контролирана от Василев и Пеевски – EFV INTERNATIONAL FINANCIAL VENTURES. По последна оперативна информация Щерев и Петров впоследствие са били изиграни и окончателно елиминирани от сделката, а делът им е разпределен.

Според писмото на адв. Ангелов до Василев някакви суми към EFV са преведени от фирмата TABACO EMEA TRADE LIMITED, посредник по плащанията. Тази фирма не трябва да бъде използвана след като схемата бъде окончателно монтирана.

В предварителния сценарий обаче настъпват съществени изменения, както доказва друг таен документ, с който Биволъ успя да се сдобие (виж тук: EFV-Livero-TGIMiddleEast).

EFV-Livero-TGIMiddleEast

Дубайската връз/т/ка

Участието на EFV в схемата на Ангелов и конкретната сума от 59 милиона се потвърждават напълно от договор за цесия между EFV и TGI Middle East FZE. Последната е дубайска фирма, която напълно изкупува дълга на LIVERO и впоследствие става негов собственик.

От документа става ясно, че съществува договор за заем между EFV и LIVERO на стойност 59 млн. евро, подписан на 23.09.2011 г. за срок от 3 години.

EFV цедира това вземане на TGI срещу 45 414 388 евро на 07.11.2013. Точка 13 от договора обаче разяснява, че цесията е част от споразумение за придобиване на дялове и вземания между TGI Middle East FZE и PANIM FOUNDATION.

Така се потвърждава документално и вторият централен актьор в схемата « Ангелов » – фондацията с участието на майката на Делян Пеевски и Цветан Василев.

Panim

Парите са преведени по сметка на EFV в цюрихския клон на британската банка Coutts. Посочената банкова сметка е същата, от която EFV е платила милиони на офшорки регистрирани на името на синдикалните лидери Константин Тренчев и Димитър Върбанов. Това беше разкрито в  предишно разследване на Биволъ, но засега прокуратурата мълчи глухо за този детайлно разнищен механизъм за купуване на политическо влияние.

В началото на 2014 г. LIVERO декларира в КЗК, че новият му собственик е TGI Middle East FZE. От решението на Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че собственик на TGI Middle East FZE е друга дубайска фирма – PREST TRADE. Зад нея пък стои неназовано физическо лице. Комисията не видя нищо нередно в сделката, тъй като според нея това физическо лице не упражнявало търговска дейност. И това е въпреки явното прикриване на следи, произход на парите и реални собственици чрез сложна плетеница от офшорни компании и сделки. Самоличността на това лице се оказа една от големите тайни в държавата. Възможно е дори лицата да се окажат всъщност едно и също..

Биволъ не разполага до момента с подобен договор за цесия на TGI с другия финансист на сделката – VENTRACOR ESTABLISHMENT. Но сделка явно е имало, защото в един момент в началото на 2014 г. LIVERO и TGI се афишират като единствените собственици на BT INVEST. Към средата на годината в собствеността на BT INVEST се включва и друга лихтенщайнска офшорка: WOODFORD ESTABLISHMENT. Нейният собственик също е една от големите загадки, които предстои да разнищим.

Държавните институции прикриват сенчестите групировки

Огромният скандал е, че човекът подписал документа, с който де факто се сменя собствеността на Булгартабак, е едновременно и изпълнителен директор на БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ и на неговия собственик BT INVEST. От разчитане на подписите в документа за цвесия става ясно, че лицето е Венцислав Чолаков, който се явява едновременно и директор на главния спонсор TGI Middle East FZE. Това е неопровержим факт – очеваден конфликт на свързани лица, незаконна концентрация и е важно да се разбере, дали е бил деклариран пред българските регулатори.

Screen Shot 2015-08-12 at 17.39.49

cholakov-podpis

Неоспоримо – подписът на изп. директор на Булгартабак Венцислав Чолаков стои и под документа за цесията, с която дубайска офшорка придобива дял в Булгартабак.

Венцислав Чолаков (заедно с адв. Ангелов) е известен като един от най-верните хора около депутата Делян Пеевски. Опитът ни да се свържем с него на мобилния му телефон и през пресслужбата на Булгартабак се оказаха безуспешни.

Дали КФН, която надзирава публичните дружества е проявила изобщо някакъв интерес към лицата, контролиращи TGI? Известно ли е било на комисията на Стоян Мавродиев, че Чолаков е директор и на фирмата, придобиваща второто по големина публично дружество в страната, в чийто борд е… Чолаков? Известени ли са били тези факти на КЗК? Към момента на публикацията няма отговор от КФН и КЗК на въпросите, изпратени от Биволъ.

Друг основен въпрос е дали ДАНС е забелязала скритата “Дубайска връзка”. Агенцията за национална сигурност дали е проявила интерес откъде са дошли и какъв е произходът на тези 45 414 388 евро, които TGI е платил на EFV за собствеността си в LIVERO, респективно на Булгартабак? Едва ли Чолаков ги е извадил от джоба си, а ако е разполагал лично с такива средства от него трябва да се заинтересува НАП и Финансовото разузнаване. Според писмо, изпратено в американското посолство, което Биволъ публикува (виж тук), тези пари са от контрабандата на цигари на Булгартабак в Близкия изток, включително с посредничеството на терористични ислямски организации. Въпросите на Биволъ, изпратени до ДАНС останаха без отговор.

Ако информацията е вярна, сделката за придобиването на Булгартабак е тежък случай на пране на пари от престъпна дейност. ДАНС упорито не отговори на запитването ни дали има информация за произхода на тези средства.

Но ако те са чисти и законни, защо са били скрити през такава съмнителна цесия? Сделка, която до този момент е била прикривана от българското общество и институции.

#КОЙ реално стои зад LIVERO, SEDONA, BELOM, PANIM и WOODFORD? С какъв произход са останалите 45 млн. евро дадени от VENTRACOR, като заем на LIVERO, за да придобие BT INVEST? Колко и с какъв произход са парите, които TGI плаща на VENTRACOR за цесията на заема? Това са другите важни въпроси от мозайката, който крие една от най-зловещите картини на нашето съвремие:

“черни пари” от контрабанда с терористични организации и политическа корупция на най-високо ниво в държавата.

Този пъзел е обаче един от прозорците към тайния и скрит свят на т.нар. Задкулисие, което неотменимо диктува и определя всички процеси в държавата. И което създава и сменя политическите проекти на власт по своя угода.

« Всички знаят » и « считат », че Булгартабак се приватизира по мафиотски принцип и се контролира от определен кръг лица тясно свързани с висшата власт и банкови капитали, но никой до момента не е представил документи, които го потвърждават. Тази ситуация обаче е на път да се промениНе защото българската прокуратура си е свършила работата, а защото е налице пране на пари от престъпна дейност. Дейност, извършена реално от субекти в юрисдикцията на Обединеното Кралство, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, където съдебната система не се нуждае от реформа. За прокурорите в тези държави е елементарно да разкрият крайните икономически бенефициенти на офшорките и да потърсят обяснения от “вездесъщия” адвокат Андреас Шурти, както и от други ключови протагонисти в схемата. За тях ще стане дума в продължението.

Следва…

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English Russian

Вижте също / Read Also