Столична община събаря паметник на културата в полза на “Пещаците”

Екип на Биволъ

Пловдивската “Галакси Пропъртис Груп”, която е на производителите на алкохол “Пещера”, претендира собственост върху един от най-апетитните имоти на пъпа на София – на бул. “Дондуков” № 20. Върху него обаче има сграда, която пречи на пловдивчани да реализират печалба от скъпия имот. Сградата е исторически паметник. Това е печатницата “Мадара” на ген. Рачо Петров, двукратен премиер на България.

“Пещаците” – така покойният Ваньо Танов наричаше Атанас Петров и Антон Щерев, имат меко казано сложни отношения с правоприлагащите органи. Достатъчно е да се припомни, че бивш шеф в ГДБОП се договаряше да получи от тях скъпа пушка и лаптоп срещу чадър над контрабандната им продукция на алкохол без бандероли, причинила над милиард лева щета за държавата. В по-ново време свързваната с тях “Кингс Тобако” беше посочена в поредица от доклади като главен източник на контрабандни цигари, реализирани в България. Същият Ваньо Танов, вече като шеф на Агенция “Митници”, прати негови инспектори да дежурят на смени в завода на “Кингс”, след което контрабандата рязко намаля. Нито една от тези сериозни улики обаче не се е материализирала в прокурорско обвинение.

В казуса с дома на Дондуков 20 на помощ на тези почтени пловдивски бизнесмени се притичва не друг, а Столична община, която довежда до успешен край процедура за събаряне на сградата без да се съобразява с факта, че тя е паметник на културата.

Решително и на тъмно, навръх Коледа 2017, багерите захапаха сградата. Засега не е ясно кой точно ги е пратил, кой е платил на фирмата и е разпоредил тя да работи в почивен ден. Ясно е, че ресорното Министерство на културата щеше да проспи безвъзвратно събарянето на подопечната му сграда, ако не беше подсетено за нейния статут от… бдителни граждани. Инспекторатът към министерството спря временно разрушителните дейности, докато се изясни случая, а градоначалникът Фандъкова обеща нова проверка на документацията.

По подобен начин, в почивен ден през март 2016 г. стартира събарянето на пловдивските тютюневи складове. Те също се оказаха паметник на културата и стана скандал. Собственикът, пратил багерите да свършат мръсната работа в неделя, дори се сдоби с обвинение от прокуратурата. Затвор грози и главния архитект на Пловдив Румен Русев, който е допуснал събарянето.

Забележително е, че нито една медия не спомена интересите на “Пещаците” в отразяването на поредния скандал със събарянето на имот, който би трябвало да е защитен от държавата. Биволъ обаче следи случая със сградата на Дондуков 20 от месеци и извърши паралелна проверка, която извади на бял свят много смущаващи факти. По всичко личи, че държавата иска да се отърве от проблемната къща и да хариже имота на пловдивската групировка, като това става в ущърб на наследниците на прочутия генерал Рачо Петров.

Да си купиш имотен спор

Историческият имот с къщата е възстановен по силата на закона ЗВСОНИ и е предаден във владение на наследниците на ген Рачо Петров с Протокол от 31.01.1996 г. Дотук всичко изглежда безспорно и интересите на реституираните собственици са защитени от Закона, който забранява разпоредителни действия и провъзгласява за нищожни сделки с имоти подлежащи на реституция. Изтекла е и 10 годишната давност.

Това обаче не пречи на пловдивската фирма “Галакси Пропърти Груп” през 2006 г. да се сдобие с документ от съда, че е купила права върху имота от общинската “Софкнига”, дружество, което вече не съществува.

sud-galaxy-dondukov-20

С Постановление за възлагане на СГС от 22.03.2006 г. (председател Боян Балевски е признато право на “Галакси Пропърти Груп” върху имотния спор за част от имота и сградата на Дондуков 20.

“Галакси” няма как да купи самия имот, заради забраната за разпоредителни действия в ЗВСОНИ. Тя обаче плаща 294 000 лв. на фалиралата “Софкнига”, като придобива… заведени за целта 4 дела пред справедливия и безупречен в репутацията си български съд. Дела, в които след това се откриват шокиращи интерпретации на правото в полза на пловдивските бизнесмени.

След продължителна съдебна сага, “Галакси” успява да спечели дело срещу наследниците на генерал Петров за реституираната част, която е 67% от площта на имота. Съдът приема, че имотът безспорно е реституиран, че наследниците безспорно са наследници, но понеже те нямали към момента оригиналите на акциите, не можело да им се реституира имота.

Впоследствие оригиналите на акциите се намират, както и саморъчното завещание на Благой Рачо Петров (син на ген. Рачо Петров и баща на реституираните собственици). “Галакси” се опитва да оспори завещанието с жалби до Прокуратурата, която обаче отказва да образува наказателно производство. Автентичността на завещанието е потвърдена и от нарочна експертиза.

Въпреки новооткритите доказателства, ВКС отказва да възобнови делото, тъй като междувременно дружеството “Софкнига” ЕООД (в несъстоятелност) е ликвидирано и няма вече надлежна насрещна страна (по това дело “Галакси” встъпват само като подпомагаща страна).

Пречещата сграда

С печатницата “Мадара” на ген. Рачо Петров, обаче са се случвали и други административни чудеса през годините – установи проверка на Биволъ.

Едно от тях е, че сградата е извадена от баланса на “Софкнига”. С Постановление на Министерски съвет № 77 от 10.10.1994 г. имотът е изваден от “Софкнига” и е предаден на ГУСВ. Вече от ГУСВ владението на имота е предадено на реституираните собственици.

Междувременно пловдивската фирма, която е изработила цифровия кадастър на София случайно или не пропуска да нанесе сградата в кадастъра. Наследниците на ген. Петров успяват да се справят с този проблем и нанасят сградата в кадастъра.

Тук на сцената влиза Столична община Район “Средец” като започва процедура за премахване на сградата, която е считана за опасна. Важно е да се отбележи, че процедурата е проведена само по отношение на наследниците на генерала: Рачо и сестрите му – Елеонора и Мария.

Още на 15.02.2015 г. Рачо Петров е уведомил Софийска Община, че за имота има висящ съдебен спор, защото от “Галакси” са завели дело и претендират, че те са собственици на имота. Решението на СГС излиза през август 2017 г. и с него се постановява, че собственик е “Галакси”.

Въпреки това Софийска община изобщо не се е съобразила с висящия имотен спор и не е уведомила “Галакси Пропърти Груп” за предстоящото премахване на сградата.

Започналото събаряне в почивен ден има и друго измерение – Софийска община трябва да плати двойно за работата извън делнични дни. Това се прави за сметка на столичния данъкоплатец, а както се видя, в полза на пловдивската групировка.

Случайно или не, но премахване на сградата навръх Коледа е възложено отново на фирма Пловдив. “Радиант и Ко”, която е собственост на пловдивските бизнесмени Мартин Митев и Димитър Стоянов е абонирана за обществени поръчки от Столична община, от които е спечелила над 2,5 милиона лева.

#КОЙ стои зад “Пещаците” и “Галакси Пропърти”

Съсобственици в “Галакси Инвестмънт Груп” (новото име на “Галакси Пропърти”) са Антон Щерев и Атанас Петров. Явната им връзка с Винпром “Пещера” АД е чрез фирмите “Солатер” ЕООД (едноличен собственик е Петров, а същата фирма е съсобственик и в “Галакси”) и “Орбиас” ЕООД (едноличен собственик е Щерев). В собствеността на “ВП Брандс Интернешънъл”, както се именува сега Винпром “Пещера” има и две кипърски офшорки.

Двамата пловдивчани формално не са свързани с управлението на винпрома, което напускат още през 2000 г. Според публикации в медиите, Петров и Щерев контролират и цигарения производител “Кингс Тобако”, макар че официално не са вписани като собственици.

Петров и Щерев се прочуха през март 2008 г. във връзка със скандала, довел до оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков. От изтекло в медиите СРС стана ясно, че високопоставен шеф в ГДБОП си иска от лице приближено до Атанас Петров луксозна пушка и лаптоп.

В справката от службите, публикувана от в. Капитал пише и следното:

От проведените мероприятия и данните получени от СРС може да се направи следният извод:

Фирма Пещера АД е ощетила държавата с над 1 млрд и 200 млн лева от невнесени акцизи. Бандеролите за алкохолните продукти на фирмата се отпечатват в Република Турция. Пещера АД е основен спонсор на БСП, предизборната кампания на Президента Първанов, министър Румен Петков както и на други високопоставени лица и служители на МВР (Главен Комисар Валентин Петров по непотвърдени данни получава заплата от тях в размер на 25000 лева месечно).

В по-ново време “Пещаците” се появяват и в структурата на приватизирания през 2012 г. Булгартабак. На първия етап от приватизационната схема те се включват с техен капитал, отделно от банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

Информацията за участието на Щерев и Петров в приватизационната сделка беше изнесена още през февруари 2016 г. Тогава финансовият журналист Мирослав Иванов публикува в своя блог кореспонденция на адв. Александър Ангелов /известен като най-довереното и бизнес лице на Делян Пеевски/ с банкера Цветан Василев. В епистоларен формат в нея с много детайли е описана „лихтенщайнската” и “дубайската” структура на Булгартабак. Според писмата на Ангелов основните съдружници нагласени да участват в схемата за приватизация на холдинга се крият през няколко нива на офшорки. Планирано е крайните бенифицианти да бъдат Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева, Цветан Василев и собствениците на “Кингс Тобако”.

Както се оказва по-късно от развитието на ситуацията, Василев и Пещаците са елиминирани като акционери и тяхното място е заето от групата на Пеевски. Всичко това беше потвърдено дословно и от самия Цветан Василев в интервю за Сашо Диков.

В документите, демонстрирани от Цветан Василев пред камерата на Сашо Диков се вижда, че Атанас Петров и Антон Щерев се явяват съсобственици заедно с Ирена Кръстева на лихтенщайнската фирма Asta Cargo, която се е готвела да играе за приватизацията на БДЖ “Товарни превози”. До приватизация на това държавно дружество обаче не се стига.

asta1.jpg

Според банкера, който се укрива в Белград, същата структура на собствеността е използвана и при приватизацията на тютюневия холдинг “Булгартабак” през 2012 г.  В добавка е имало и “три десетки” – офшорни дружества, в които е вложена комисионната за Ахмед Доган, Бойко Борисов и Александър Сталийски, равняваща се на 10% от акциите за всеки.

Присъствието на “Пещаците” в тази схема е достатъчно основание да им бъде гарантиран и днес прокурорски и властови имунитет, както и някои “дребни” подаръци, като например разчистване с инструментите на институциите на апетитни имоти в центъра на София. При гарантиран медиен комфорт.

Снимка: “Площад Славейков”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: