Биволъ получи формален отговор от Службата за поддръжка на структурната реформа към Генералния секретариат на Европейската комисия (Structural Reform Support Service – SRSS), че петицията за включване на казуса „Яневагейт“ в проверката на българската прокуратура от европейски прокурори е регистрирана и ще й бъде обърнато внимание „в съответния срок“.

Над 1300 души се подписаха в онлайн петицията, инициирана от Биволъ и разпространена през социалните мрежи.

В нея се настоява предварителната проверка образувана от българската прокуратура по случая „Яневагейт“ да влезе в списъка на делата, които ще бъдат обект на независимата проверка, подготвяна от Европейската комисия с участието на прокурори от страни на ЕС.

Изтъкнато е, че записите на разговори между магистрати известни като „Яневагейт“ очертават мрачна картина на корупция, зависимости, недопустима намеса на изпълнителната в съдебната власт и етични нарушения от страна на висши магистрати.

Като аргумент за включването на това неприключило прокурорско дело в проверката е посочено и мнението на самата Европейска комисия в последния мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (CVM): „с оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин.“

Висшият съдебен съвет отказа да направи проверка по същество, а образуваната от прокуратурата проверка се проточи във времето без видим резултат. В петицията се казва, че наблюдението над това дело е ключово за гарантиране на прозрачни, обективни и безпристрастни действия на българската прокуратура, тъй като част от изнесените факти поставят под съмнение интегритета на най-влиятелните фигури в държавата: главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов.

Какво (не)свърши разследването до момента?

Разследването по записите „Яневагейт“ се води в Следствен отдел на Софийска градска прокуратура, по-известен като „Шпицкомандата на Цацаров“. Заради следствената тайна се знае твърде малко за напредъка на проверката, но няма информация тя да е прерастнала в досъдебно производство заради откриване на данни за търговия с влияние и злоупотреба с власт. Няма информация и за нейното прекратяване.

Още през декември миналата година Биволъ публикува серия от въпроси, които тогава неприключилата още проверка на Етичната комисия на ВСС трябваше да изясни, за да може да претендира за пълнота, изчерпателност и независимост на проверката. Казусът обаче беше „опраскан“ във ВСС по бързата процедура и приключи с мнението, че не са открити нарушения на Етичния кодекс на магистрата.

Същите въпроси би трябвало да изясни и прокурорската проверка. Призивът тя да бъде наблюдавана от ЕК има за цел да предотврати поредното „опраскване“ и приключване с мнение за отказ от наказателно производство без да са изследвани всички факти и обстоятелства. Такава е редовната практика на „шпицкомандосите“ на Цацаров, специално селекционирани, за да решават преписки според политическата конюнктура. Последният фрапиращ пример е прекратяването на проверката за кредитните карти на шефа на КФН Стоян Мавродиев въпреки данните за документно престъпление, напълно игнорирани от проверяващия прокурор.

Въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров:

Имал ли е среща с Бойко Борисов вечерта на 11.02.2015 сряда и обсъждал ли е с него на тази среща аферата „Червеи“ и ролята на Владимира Янева в нея. Настоявал ли е Борисов да се повдигне обвинение срещу Янева?

Имал ли е среща с Владимира Янева на 13.02.2015, петък. Коментирал ли е с Янева производството по делото „Червеи“? Обещавал ли е на Янева, че ще гледа „да завоалира нещата“ така че ако има нарушение все едно Янева е „подведена“?

Присъствал ли е на неформална среща с членове на ВСС на 17.02.2015 привечер? Инструктирал ли е членовете на ВСС, че Янева трябва да бъде отстранена? Кои са членовете на ВСС, които са присъствали на срещата?

Звънял ли е на 18.02.2015, сряда, вечерта, на Владимира Янева от служебния си телефон? Казал ли е, че прокуратурата ще образува производство срещу Янева и ще внесе във ВСС искане за нейното отстраняване?

Въпроси към председателя на ВАС Георги Колев

Бил ли е поканен на среща със Сотир Цацаров на 17.02.2015 привечер? Кой го е поканил? Знае ли кой е присъствал на тази среща? Разговарял ли е с Янева на 18 и 19.02.2015 относно предстоящото й отстраняване от ВСС? „Сговарял“ ли е членове на ВСС на 19.02.2015 по време на заседанието за отстраняването на Янева?

Въпроси към бившия административен ръководител на СГП Христо Динев

Имал ли е среща с Владимира Янева на 13.02.2015? Обсъждал ли е с нея следствени действия, които я касаят? Обсъждал ли е с нея процесуални действия на Апелативна прокуратура като изискване на документи от СГС.

Въпроси към шефа на Етичната комисия на прокурорската колегия във ВСС Ясен Тодоров

Звънял ли е на Владимира Янева на 17.02.2015 вторник? Казвал ли е по телефона или на живо на Янева, че Бойко е пратил при него свой доверен човек, за да му каже да не я закачат?

Въпроси към представляващия ВСС Димитър Узунов

Имал ли е кореспонденция с премиера Борисов относно Владимира Янева? Предавал ли е съобщения от премиера за Янева по телефона или по Вайбър. Разговарял ли е с Милка Итова по случая с Янева?

Въпроси към члена на ВСС Милка Итова

Разговаряла ли е с Димитър Узунов относно Янева в периода 13.02 – 17.02? Предавала ли е съдържанието на разговора на Владимира Янева?

Виждала ли се е с Теди Дренска след вторник 17.02.2015 и обсъждала ли е с нея среща на членове на ВСС със Сотир Цацаров, на която Цацаров е дал инструктаж да се отстрани Янева? Кои са членовете на ВСС, които са присъствали на срещата?

Въпроси към Теди Дренска

Съобщавала ли е на Владимира Янева по телефона информация получена от Милка Итова за среща на членове на ВСС със Сотир Цацаров на 17.02.2015, на която Цацаров е казал, че Янева трябва да бъде отстранена?

Освен това трябва да се изискат разпечатки на телефони на замесените лица за периода 13-19 февруари 2015, разпечатки от Viber за акаунта на Янева за същия период, записи от камерите на Съдебната палата пред кабинета на главния прокурор за 13.02.2015, петък и разпечатка от телефонната централа на Съдебната палата за служебните номера на главния прокурор за 18.02.2015.

Редно е да бъде разпитан също и премиерът Бойко Борисов, като му бъде зададен въпроса дали е купувал къща в Барселона на своя приближена и ако това е факт, какъв е произходът на средствата за такава придобивка.

Биволъ ще продължава да следи случая и развитието на проверката. Редакцията възложи и плати със средства от дарения на читатели експертиза на един от записите в сагата Яневагейт. Реномираната лаборатория „Акустек“, базирана в Ирландия, доказа в експертен доклад, подписан от водещ специалист в областта на аудио анализите, че няма манипулации на съдържанието на записа. На обратното мнение е неназован експерт, изготвил непубликувана до момента експертиза, поръчана от прокуратурата. Именно на базата на тази тайна експертиза беше взето решението на ВСС да бъде прекратена проверката без последствия за замесените в скандала лица.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English