Петицията до европрокурорите да включат в проверката “Яневагейт” стигна до ушите на Комисията

Биволъ получи формален отговор от Службата за поддръжка на структурната реформа към Генералния секретариат на Европейската комисия (Structural Reform Support Service – SRSS), че петицията за включване на казуса “Яневагейт” в проверката на българската прокуратура от европейски прокурори е регистрирана и ще й бъде обърнато внимание “в съответния срок”.

Над 1300 души се подписаха в онлайн петицията, инициирана от Биволъ и разпространена през социалните мрежи.

В нея се настоява предварителната проверка образувана от българската прокуратура по случая “Яневагейт” да влезе в списъка на делата, които ще бъдат обект на независимата проверка, подготвяна от Европейската комисия с участието на прокурори от страни на ЕС.

Изтъкнато е, че записите на разговори между магистрати известни като “Яневагейт” очертават мрачна картина на корупция, зависимости, недопустима намеса на изпълнителната в съдебната власт и етични нарушения от страна на висши магистрати.

Като аргумент за включването на това неприключило прокурорско дело в проверката е посочено и мнението на самата Европейска комисия в последния мониторингов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (CVM): “с оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин.”

Висшият съдебен съвет отказа да направи проверка по същество, а образуваната от прокуратурата проверка се проточи във времето без видим резултат. В петицията се казва, че наблюдението над това дело е ключово за гарантиране на прозрачни, обективни и безпристрастни действия на българската прокуратура, тъй като част от изнесените факти поставят под съмнение интегритета на най-влиятелните фигури в държавата: главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов.

Какво (не)свърши разследването до момента?

Разследването по записите “Яневагейт” се води в Следствен отдел на Софийска градска прокуратура, по-известен като “Шпицкомандата на Цацаров”. Заради следствената тайна се знае твърде малко за напредъка на проверката, но няма информация тя да е прерастнала в досъдебно производство заради откриване на данни за търговия с влияние и злоупотреба с власт. Няма информация и за нейното прекратяване.

Още през декември миналата година Биволъ публикува серия от въпроси, които тогава неприключилата още проверка на Етичната комисия на ВСС трябваше да изясни, за да може да претендира за пълнота, изчерпателност и независимост на проверката. Казусът обаче беше “опраскан” във ВСС по бързата процедура и приключи с мнението, че не са открити нарушения на Етичния кодекс на магистрата.

Същите въпроси би трябвало да изясни и прокурорската проверка. Призивът тя да бъде наблюдавана от ЕК има за цел да предотврати поредното “опраскване” и приключване с мнение за отказ от наказателно производство без да са изследвани всички факти и обстоятелства. Такава е редовната практика на “шпицкомандосите” на Цацаров, специално селекционирани, за да решават преписки според политическата конюнктура. Последният фрапиращ пример е прекратяването на проверката за кредитните карти на шефа на КФН Стоян Мавродиев въпреки данните за документно престъпление, напълно игнорирани от проверяващия прокурор.

Въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров:

Имал ли е среща с Бойко Борисов вечерта на 11.02.2015 сряда и обсъждал ли е с него на тази среща аферата „Червеи“ и ролята на Владимира Янева в нея. Настоявал ли е Борисов да се повдигне обвинение срещу Янева?

Имал ли е среща с Владимира Янева на 13.02.2015, петък. Коментирал ли е с Янева производството по делото „Червеи“? Обещавал ли е на Янева, че ще гледа „да завоалира нещата“ така че ако има нарушение все едно Янева е „подведена“?

Присъствал ли е на неформална среща с членове на ВСС на 17.02.2015 привечер? Инструктирал ли е членовете на ВСС, че Янева трябва да бъде отстранена? Кои са членовете на ВСС, които са присъствали на срещата?

Звънял ли е на 18.02.2015, сряда, вечерта, на Владимира Янева от служебния си телефон? Казал ли е, че прокуратурата ще образува производство срещу Янева и ще внесе във ВСС искане за нейното отстраняване?

Въпроси към председателя на ВАС Георги Колев

Бил ли е поканен на среща със Сотир Цацаров на 17.02.2015 привечер? Кой го е поканил? Знае ли кой е присъствал на тази среща? Разговарял ли е с Янева на 18 и 19.02.2015 относно предстоящото й отстраняване от ВСС? „Сговарял“ ли е членове на ВСС на 19.02.2015 по време на заседанието за отстраняването на Янева?

Въпроси към бившия административен ръководител на СГП Христо Динев

Имал ли е среща с Владимира Янева на 13.02.2015? Обсъждал ли е с нея следствени действия, които я касаят? Обсъждал ли е с нея процесуални действия на Апелативна прокуратура като изискване на документи от СГС.

Въпроси към шефа на Етичната комисия на прокурорската колегия във ВСС Ясен Тодоров

Звънял ли е на Владимира Янева на 17.02.2015 вторник? Казвал ли е по телефона или на живо на Янева, че Бойко е пратил при него свой доверен човек, за да му каже да не я закачат?

Въпроси към представляващия ВСС Димитър Узунов

Имал ли е кореспонденция с премиера Борисов относно Владимира Янева? Предавал ли е съобщения от премиера за Янева по телефона или по Вайбър. Разговарял ли е с Милка Итова по случая с Янева?

Въпроси към члена на ВСС Милка Итова

Разговаряла ли е с Димитър Узунов относно Янева в периода 13.02 – 17.02? Предавала ли е съдържанието на разговора на Владимира Янева?

Виждала ли се е с Теди Дренска след вторник 17.02.2015 и обсъждала ли е с нея среща на членове на ВСС със Сотир Цацаров, на която Цацаров е дал инструктаж да се отстрани Янева? Кои са членовете на ВСС, които са присъствали на срещата?

Въпроси към Теди Дренска

Съобщавала ли е на Владимира Янева по телефона информация получена от Милка Итова за среща на членове на ВСС със Сотир Цацаров на 17.02.2015, на която Цацаров е казал, че Янева трябва да бъде отстранена?

Освен това трябва да се изискат разпечатки на телефони на замесените лица за периода 13-19 февруари 2015, разпечатки от Viber за акаунта на Янева за същия период, записи от камерите на Съдебната палата пред кабинета на главния прокурор за 13.02.2015, петък и разпечатка от телефонната централа на Съдебната палата за служебните номера на главния прокурор за 18.02.2015.

Редно е да бъде разпитан също и премиерът Бойко Борисов, като му бъде зададен въпроса дали е купувал къща в Барселона на своя приближена и ако това е факт, какъв е произходът на средствата за такава придобивка.

Биволъ ще продължава да следи случая и развитието на проверката. Редакцията възложи и плати със средства от дарения на читатели експертиза на един от записите в сагата Яневагейт. Реномираната лаборатория “Акустек”, базирана в Ирландия, доказа в експертен доклад, подписан от водещ специалист в областта на аудио анализите, че няма манипулации на съдържанието на записа. На обратното мнение е неназован експерт, изготвил непубликувана до момента експертиза, поръчана от прокуратурата. Именно на базата на тази тайна експертиза беше взето решението на ВСС да бъде прекратена проверката без последствия за замесените в скандала лица.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: