prb_faq

На 09.09.2011 г., от публично изявление на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, стана известно, че преди да стане министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Бойко Борисов, Росен Плевнелиев е прикрил трима общински съветници в София, които през 2007 г. са му поискали подкуп от половин милион евро, за да придвижат проекта за Бизнес-парк в гр. София.

Цветанов си спомнил как като научил за случая, посъветвал Плевнелиев да подаде сигнал в полицията срещу общинарите, но той се отказал. От признанието на министър Цветанов става ясно, че укритото престъпление с искане на подкуп от 1 милион български лева, е особено тежко и попада в хипотезата на чл. 302а от НК: “За подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до тридесет години, глоба до тридесет хиляди лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 от НК – лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност илишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.”

В Наказателно-Процесуалния кодекс има изричен текст, който задължава гражданите, които узнаят за извършено престъпление да уведомят държавните органи. Текстът е цитиран и на уеб страницата на Прокуратурата на Република България.

Днес главният прокурор Борис Велчев е сезиран с писмо от двама граждани: Петър Пенчев и Атанас Чобанов от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“. В писмото им са прецизирани и текстовете от закона, с които се мотивират:

Росен Плевнелиев е трябвало да постъпи съгласно чл. 205, ал. 1 от НПК: “Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган”, във връзка с чл. 294, ал. 1; чл. 302а и чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7  от Наказателния кодекс(НК) – за предложен подкуп в особено големи размери.

Цветан Цветанов сега вицепремиер и министър на вътрешните работи, обаче е длъжностно лице и за него се прилага чл. 205, ал. 2 от НПК: “Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, длъжностните лица трябва да уведомят незабавно органа на досъдебното производство и да вземат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението” Нормата тук е императивна и се прилага от момента, в който Цветанов е станал министър.

Затаяването на това престъпление и неподаването на сигнал до прокуратурата от страна на министър Цветанов, днес в качеството му на висше длъжностно лице, го излага и на санкциите на чл. 294, ал. 1 от НК, за лично укривателство: “Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.” – пише в сигнала.

Съгласно чл. 205, ал. 3 от НПК прокуратурата е длъжна незабавно да започне наказателно производство по случая. Писмото до Борис Велчев е изпратено с копие до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек и подателите настояват Европейският парламент „да следи отблизо това публично разкрито нарушаване на закона в най-висшите кръгове на политическата олигархия в България“.

Обновено 12.09.2011 11h30: Сигналът е получен и заведен в офиса на главния прокурор Борис Велчев, който съобщи за Биволъ, че ще го разпредели по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.