Плевнелиев и Цветанов са затаили престъпление и са дадени на прокурор

by Екип на Биволъ

prb_faq

На 09.09.2011 г., от публично изявление на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, стана известно, че преди да стане министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Бойко Борисов, Росен Плевнелиев е прикрил трима общински съветници в София, които през 2007 г. са му поискали подкуп от половин милион евро, за да придвижат проекта за Бизнес-парк в гр. София.

Цветанов си спомнил как като научил за случая, посъветвал Плевнелиев да подаде сигнал в полицията срещу общинарите, но той се отказал. От признанието на министър Цветанов става ясно, че укритото престъпление с искане на подкуп от 1 милион български лева, е особено тежко и попада в хипотезата на чл. 302а от НК: “За подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до тридесет години, глоба до тридесет хиляди лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 от НК – лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност илишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.”

В Наказателно-Процесуалния кодекс има изричен текст, който задължава гражданите, които узнаят за извършено престъпление да уведомят държавните органи. Текстът е цитиран и на уеб страницата на Прокуратурата на Република България.

Днес главният прокурор Борис Велчев е сезиран с писмо от двама граждани: Петър Пенчев и Атанас Чобанов от Асоциацията за свободно слово “Анна Политковская”. В писмото им са прецизирани и текстовете от закона, с които се мотивират:

Росен Плевнелиев е трябвало да постъпи съгласно чл. 205, ал. 1 от НПК: “Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган”, във връзка с чл. 294, ал. 1; чл. 302а и чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7  от Наказателния кодекс(НК) – за предложен подкуп в особено големи размери.

Цветан Цветанов сега вицепремиер и министър на вътрешните работи, обаче е длъжностно лице и за него се прилага чл. 205, ал. 2 от НПК: “Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, длъжностните лица трябва да уведомят незабавно органа на досъдебното производство и да вземат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението” Нормата тук е императивна и се прилага от момента, в който Цветанов е станал министър.

Затаяването на това престъпление и неподаването на сигнал до прокуратурата от страна на министър Цветанов, днес в качеството му на висше длъжностно лице, го излага и на санкциите на чл. 294, ал. 1 от НК, за лично укривателство: “Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.” – пише в сигнала.

Съгласно чл. 205, ал. 3 от НПК прокуратурата е длъжна незабавно да започне наказателно производство по случая. Писмото до Борис Велчев е изпратено с копие до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек и подателите настояват Европейският парламент “да следи отблизо това публично разкрито нарушаване на закона в най-висшите кръгове на политическата олигархия в България”.

Обновено 12.09.2011 11h30: Сигналът е получен и заведен в офиса на главния прокурор Борис Велчев, който съобщи за Биволъ, че ще го разпредели по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also