Как ще приключи скандалът с фалшифицираните лични данни в партийните подписки

by Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-10-05_a_11.12.10

Скандалът с личните данни в партийните подписки извади наяве злоупотреби, които не са нов феномен. Преди 3 години Прокуратурата започна досъдебно производство за особено мащабна кражба на лични данни и фалшифициране на подписи от свързаната с ТИМ политическа партия “Движение нашия град”. Действията на държавното обвинение по този казус са лакмус за това, което ще се случи и сега.

Лични данни от пенсионните фондове на ТИМ

Участието на “Нашия град” в местните избори през 2011 г. беше под въпрос, след като на 09 август·ЦИК заличи нейната регистрацията поради недостатъчен брой подкрепящи. Проверката на ЦИК установява 5867 коректни записи за избиратели, подкрепящи регистрацията на партията. Съгласно чл. 89, ал. 3, т. 11 от Изборния кодекс са нужни не по-малко от 7000 избиратели.

След обжалване във ВАС ЦИК дава на “Нашия град” срок до 17ч. на 18 август, за да внесе липсващите подписи на избиратели. Те успяват да съберат подписите и на 23-ти август·ЦИК възстановява регистрацията на “Нашия град”.

Подписите, събрани за няколко дни са фалшифицирани, като са използвани данните на граждани от регистрите на пенсионен фонд “Сила”, който се управлява от ТИМ.·Прокуратурата е сезирана по сигнал на свидетел за преливане на списъците, по който е започнала и първоначалната проверка. Впоследствие се е установило, че действително има данни за престъпление – съставяне на документи с невярно съдържание, според който се предвижда наказание до 2 г. затвор.

Проверката на варненската Районна прокуратура е започнала на 27.10.2011, като ЦИК е предоставила на прокуратурата оригиналните списъци, послужили за регистрацията на ПП “Движение нашия град”.

С постановление на прокурор при Варненска районна прокуратура от 08.05.2012 е било образувано досъдебно производство 162/2012 срещу неизвестен извършител, за престъпление по чл. 309 ал 1. от НК. И до този момент, две години след образуването, производството е висящо, защото

Прокуратурата разпитва 15000 свидетели

В хода на разследването, от УДПФ „Сила” е изискано предоставянето в електронен вид на всички записи на регистрирани, като осигуряващи се във фонда, лица. Горното е предприето, с оглед сравняването им с предоставените списъци, ползвани при регистрацията на ПП „Движение нашия град”, чрез изготвянето на експертиза. Такава в последствие е назначена. Предвид правната и фактическа сложност на разследването и на основание чл.194, ал.1, т.4 от НПК, на 19.11.2012 г. е направено предложение от административния ръководител на РП – Варна до административния ръководител на ВОП за възлагане на делото за разследване от следовател. След одобряване на предложението, на 23.11.2012 г., разследването е възложено на следовател в ОСО при ОП – Варна.” – пише в информацията предоставена на Биволъ от говорителя на Районна прокуратура – Варна през март 2013.

До настоящия момент са разпитани множество свидетели, от по-голямата част от които са иззети сравнителни образци от почерк и подпис. Изискани са данни на около 15 000 лица, фигуриращи в избирателната подписка, с оглед установяването и призоваването им за разпит.” – уточни тогава родното обвинение. 

Тук е важно да се подчертае, че българският наказателен кодекс  инкриминира не само извършването на фалшификацията, но и използването на фалшивите документи. Не е известно до момента да е повдигнато обвинение на отговорните лица от партията, която е използвала фалшифицираните подписки, участвала е в изборите и е вкарала общински съветници.

Отделно прокуратурата е трябвало да сезира Комисията за защита на личните данни и Комисията за финансов надзор, която регулира работата на пенсионните фондове за злоупотребата с личните данни на гражданите, записани без да знаят като подкрепящи регистрацията на “партията на ТИМ”.

Биволъ така и не получи отговор от варненската прокуратура защо след като е установила данните за престъплението по чл. 309 ал 1. от НК тя не е сезирала ЦИК, която по закон трябва да се обърне към съда, за заличаване на партията.

Днес Биволъ отново потърси информация за хода на това дело, но до момента няма отговор от Варненската окръжна прокуратура.

Скандал с предизвестен край

След като възможността за онлайн проверка за участие в подписки разкри драстични кражби на лични данни и фалшифициране на подписи ЦИК обяви, че възнамерява да направи съвместна среща между нейни представители, прокурори и експерти от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Комисията препоръча също така на гражданите да си търсят индивидуално правата.

Прецедентът с подписката на ПП “Движение нашия град” обаче показва ясно какво ще се случи:  разследванията ще се проточат с години, ще има разпити на хиляди свидетели и пострадали, а злоупотребилите с данните на хората партии ще извлекат ползите от престъпното деяние без да понесат санкции.

Изводът е, че партиите могат спокойно да продължат да крадат лични данни и да фалшифицират подписи, което няма да се отрази по никакъв начин на тяхната актуална регистрация и на участието им в избори. Негативите остават единствено за гражданите, с чиито данни е злоупотребено. Което прави особено актуален въпроса защо изобщо е нужно упражнението с подписките.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also