Capture_2014-04-25_a_08.33.52

Варненската районна прокуратура е прекратила през февруари досъдебното производство за фалшифицирана подписка за местните избори през 2011 от „Движение Нашият град“, известно като партията на ТИМ.

Прокуратурата е работила по сигнал, че подписката на „Нашият град“, първоначално върната от ЦИК за недостатъчен брой подписи, е допълнена за два дни от списъците с осигурените в пенсионния фонд „Сила“, който също е на ТИМ.

Участието на „Движение Нашият град“ в местните избори през 2011 г. беше под въпрос, след като на 09 август ЦИК заличи нейната регистрацията поради недостатъчен брой подкрепящи. Проверката на ЦИК установява 5867 коректни записи за избиратели, подкрепящи регистрацията на партията. Съгласно чл. 89, ал. 3, т. 11 от Изборния кодекс са нужни не по-малко от 7000 избиратели.

След обжалване във ВАС ЦИК дава на „Нашият град“ срок до 17ч. на 18 август, за да внесе липсващите подписи на избиратели. Те внасят подписите и на 23-ти август ЦИК възстановява регистрацията на партията.

Болшинството от имената в пакети по 16 лица

След две години разпити на свидетели и графологични експертизи е установено, че „в някои от листите, болшинството от имената са били изписани по групи от по 16 лица и подписите срещу имената им са били изпълнени от едни и същи лица“.

Въпреки разпита на над 400 лица, прокуратурата не успяла да събере категорични доказателства за авторството на деянието по чл. 309/ал.1 от НК. От постановлението става ясно, че част от разпитаните лица са заявили, че никога не са се подписвали, а други разпознали текста и подписа си, но не помнели да са се подписвали в подкрепа на тази партия.

Прокурор Даскалова прекратява досъдебното производство с мотива, че деянието е с „явно незначителна обществена опасност“ и разсъждава също, че има „несъставомерност на това престъпление от субективна страна“, тъй като у членовете и симпатизантите на партията, които са копирали лични данни и са фалшифицирали подписи „липсва умисъл и съзнание по отношение на целта – за ползване на инкриминиран документ и причиняване на вредоносен резултат“.

В постановлението няма и дума за Комисията по защита на личните данни, която би трябвало да получи преписката и да глоби както партията „Движение Нашият град“, така и ПОАД „Сила“ за злоупотребата с лични данни.

Capture_2014-04-25_a_08.33.59

Игнориран е и диспозитива на Наказателния кодекс, че се наказва не само автора на деянието по чл. 309, а и този, който употребява фалшифицирания документ, за да упражни някакво право.

Чл. 309. (1) Който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.

В случая политическата партия „Движение Нашият град“ е получила право да се яви на избори с фалшива подписка.

По-рано Биволъ прогнозира, че по такъв начин ще завърши и обществения скандал с кражбата на лични данни и фалшификати, констатирани от граждани в подписките за Европейските избори 2014 г. Главният прокурор Сотир Цацаров също изрази съмнение, че прокуратурата ще стигне до конкретните автори на фалшификатите. Изглежда има и консенсус да не се дири отговорност за употребата на подправените документи, което би засегнало директно партийните ръководства.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English