Президентското семейство с имоти за милиони

Екип на Биволъ

goce_antinato

Георги Първанов в акция срещу НАТО

Президентското семейство на България се обогатило значително с недвижима собственост през последния мандат на Георги Първанов. Разследване за придобитото от фамилията показва, че близките на държавния глава са сключвали апетитни сделки за скъпи имоти, които обаче са изкупени от тях на непостижимо ниски за обикновените българи цени. Впечатление прави, че сделките са извършвани не от самия Президент, а от синовете и съпругата му.

Последната придобивка на “президентите”

е апартамент с гараж на името на големия син на Първанов. В края на 2009 г. 28 г. тогава Владимир Първанов си купува апартамент за 213.410 м2 и гараж към него от 34.050м2. Впечатляващото по площ жилище е мезонет в елитния квартал “Манастирски ливади”. Според документите става ясно, че този луксозен имот е струвал едва около 250 000 лв. на купувача, или това прави по 500 €/м2! Цена, която дори за неспециалистите говори за особена преферециалност. Подобни VIP имоти струват поне 3 пъти по-скъпо, сочи елементарна справка на недвижимостите в столицата. Синът на Президента е теглил кредит от банка ДСК в размер на 160 380 лв. на 5.10.2009 г. и още в същия ден е закупил и огромния мезонет. Предполага се, че разликата от около 90 000 лв. са собствените спестявания на младия човек. Интересното е, че Владимир Първанов обаче няколко месеца по-рано купува много атрактивно търговско помещение в София на името на общата фирма с малкия си брат за цената от 122 180 лв., които също би трябвало да са от лични средства, защото фирмата-купувач няма никаква собствена печалба по финансовите си отчети. Но за това ще стане въпрос след малко!

Продавачът, който се е лишил от собствеността на 250 м2 на “символична” за луксозния имот цена се оказва софийската фирма “Крит” ЕООД, собственост на известния строителен предприемач Румен Иванов. Популярен новобогаташ, демонстриращ състояние и финансови възможности, Иванов е познат и с тесните си бизнес връзки с бившия “червен” депутат от предишния парламент – Васил Калинов. Последният е стара номенклатура на БКП /БСП/ още от времето на Тодор Живков и е непрекъснато в ръководните етажи на “Партията” от 30 г. насам. По време на управлението на Тройната коалиция, Калинов бе уличен от екологичната коалиция “За да остане природа” в “организирана политическа престъпност” за заграбване и унищожаване на уникални прородни богатства на страната. В открито писмо на еколозите до Държавната агенция “Национална сигурност”/ДАНС/, Главния прокурор, Зелената фракция в Европарламента, Комисаря по правосъдие в Европейската комисия, Посланика на САЩ в България, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и Народното събрание, бе поискано снемане на депутатския имунитет на Калинов и неговото разследване.

“Основание за подобно искане са явните връзки на председателя на комисията по земеделие и гори с организираната политическа престъпност и поставените им лица от олигарси и чиновници във властта. Доказателства за гореописаното твърдение е Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на закона за горите, вносител на който е същият Калинов.  С това деяние той предлага на Народното събрание да узакони заграбените стратегически за държавата обекти – вододайните зони на България, Черноморието и унищожаването им от престъпността. Изводите, които можем да направим са че, Калинов съзнателно предлага безпрепятственото изсичане на стратегическите вододайни зони на РБългария, без промяната на предназначението на горите, без обществено обсъждане със засегнатите физически и юридически лица, в случая 1/3 от населението на страната, в полза на олигарсите, които перат ограбените от политическата престъпност милиарди, под формата на “инвестиции” в унищожаващи природата незаконни строежи в планините и Черноморието.

Уважаеми г-н Главен прокурор, г-н Председателю на ДАНС, за трети път ви доказваме наличието на всеобхватна организирана политическа престъпност, която с поставените си лица в цялата изпълнителна, законодателна и съдебна власти и в “бизнеса”, унищожават природата и бъдещето на страната. Надяваме се да вземете незабавно мерки и да защитите националната сигурност от формално и неформално властващите престъпници в България, като само по този начин ще можете да се разграничите от престъпността и да си спестите в бъдеще търсене на наказателна отговорност наред с тях”, пише в писмото.

Вместо разследване – дипломат /изпитана схема за президентски хора/

Вместо прокурорска проверка и разследване Васил Калинов, който е съсобственик с Румен Иванов във фирмата “Крит – Дизайн” е назначен скоропостижно от Президента Георги Първанов за ….. Посланик на Р. България в Азърбайджан. Кулоарна информация от Парламента осветли, че силно лобиране в полза на Калинов е оказало ръководството на ДПС. Това, което не може да се отрече е, че няколко месеца синът на подписалия Указа за “спасяването” на номенклатурния кадър на БСП – Васил Калинов, придобива изключително ценен недвижим имот от “обръча от фирми” на скандално ниска цена.

Много интересна е оперативна информация, подадена от източници по морето, във връзка с проверки на ДАНС за корупционни заменки на земи, че на 14.09.2007 тогавашният Областен управител на Варна от квотата на ДПС – Петър Кандиралов, заменя държавен терен с площ 1136 кв.м. на пазар Чайка, с фирма КРИТ ЕООД. Замяната е за 2 апартамента с площ 73 кв.м. и 61 кв.м. и 1 магазин с площ 33 кв.м. Държавният терен, въпреки че е на централно място на пазар Чайка и че на него по ОУП може да се построят сгради до 8 етажа при плътност на застрояване до 60%, е оценен само на 67 000 лева, което прави по 30 евро/кв.м. 

Както обикновено няма обявен търг или конкурс нито някакви обяснения защо е избрана фирма “КРИТ” ЕООД и защо държавата дава имота си на безценица. Дали това, че “КРИТ” е и един от спонсорите на последната президентска кампания на Първанов с 25 000 лв. е случаен факт в цялата тази сага?

Магазини, фондации и обръчи

Преди да придобие апартамента с размерите на киносалон Владимир Първанов заедно с 20 г. си брат Ивайло купуват търговска площ /магазин/от 70 м2 в “Хиподрума” за 122 180 лв. Закономерно, цената отново е силно под пазарната за подобни помещения за търговска дейност, които в този район вървят над 1500 €/м2. Покупката е направена на името на общата им фирма “АйВи СМ” ООД, в която синове Първанови са съдружници с Марияна Николаева Добрева – дъщерята на бившия МВР Министър от правителството на Жан Виденов – Николай Добрев. Управител на семейната “червена” фирма е най-малкият – Ивайло, а самата фирма, която е с предмет на дейност софуеър и компютърни мрежи е с уставен капитал 5100 лв. и е на загуба за 2009 г. Въпреки това дружеството е успяло неясно как да си закупи доста солиден магазин, което всъщност е и основната му дейност за годината. Продавачът на магазина е фирма “Сити Резидънс” на известният бизнесмен Георги Харачерев. Той нашумя с големите поръчки за окабеляване с турски кабели на някогашните държавни компании БТК, Националната електрическа компания, Телекомплект, Кабелремонтстрой на стойност десетки милиони долари. Харачерев е намесен и в столичното сметосъбиране с фирмата си “Астон сервиз”.  Фирмата бе уличена пред КЗК за картелни връзки в сметосъбирането на столицата по времето на Бойко Борисов – кмет.

Марияна Добрева е съдружничка с ПР-ката на Президента Бойка Башлиева във Фондация “Институт Николай Добрев”. Фондацията от своя страна има един и същ телефонен номер за комуникация с едноименна фирма за ПР и комуникации: “АйВи Комюникейшън” с управител Елена Иванова Харизанова. Госпожа с абсолютно същите 3 имена се води активен спонсор – дарител на БСП, както и активен участник в интернет подписката на младежкото БСП “ГЕРБ – вън от властта”. В тази кампания акцентите са следните: 1. ИЗМАМА И ГРОЗНА ПРОПАГАНДА; 2. ГЕРБ = РЕКЕТ И НЕКАДЪРНОСТ и 3. БОЙКО =  МАФИОТ И ПРОСТАК! “Аз протестирам срещу лицето на ГЕРБ Бойко Борисов, което ме лъже и обижда всеки ден.

Който с позата на тарикат от Банкя обяснява моите проблеми – сметките, които плащам, възможностите, които пропускам”, е мотото под което се подписват комсомолците и Харизанова. За “тарикатите от Банкя” обаче ще стане дума малко по-надолу.

Случайно, или не финансовите отчети на фирмата на Първанови “АйВи СМ” и ПР фирмата “АйВи Комюникейшънс” са съставени от един и същ счетоводител – Мариана Манолова, по един и същ образец. Същата Манолова има пълномощно от Харизанова да я представлява пред определени институции. За разлика от едноименната компютърна фирма, тази за реклама и ПР видимо оперира с доста сериозни финансови ресурси и има регистрирани 10 служители в НОИ. Г-жа Харизанова е декларирала няколко сделки на свое име, като първо е купила апартамент от сина на Николай Добрев и брат на Марияна Добрева /съдружничка на Първанови/ през 2003 г. Впоследствие жилището е продадено, а Харизанова си купува апартамент в…. любимия на всички елитен квартал “Манастирски ливади”. Както се казва: “От всеки според възможностите, всекиму според нуждите.” Не се доказва лесно партийна и бизнес независимост, особено от Държавен глава и неговите най-близки връзки. Не се доказва лесно отсъствие на обръчи от фирми, когато децата на Президента пазарят имоти на едро вадейки неясно откъде стотици хиляди левове, без да имат насреща нито нужния трудов, нито житейски стаж.

“Футболно игрище” м/у Княжево и Банкя за “жълти стотинки”

Най-интересната и може би показателна имотна облага за Президентското семейство е земя, колкото половин футболен стадион в регулацията на столицата, която Зорка Първанова е успяла да си напазари за фантастичната цена от…. 4 €/м2. Теренът се намира леко югоизточно от Банкя по посока Княжево и попада в землището на с. Иваняне. Терените около Банкя и конкретно с. Иваняне, което е по-близо до Княжево, вървят не по-евтино от 40-50 €/м2, за земеделски земи. На продавачите и на евентуалните купувачи е ясно, че там няма да се сеят картофи, а всичко това ще бъде преотредено и превърнато в един от най-хубавите за живеене столични райони. Точно за този район в началото на 2007 г. с промени на ОУП-а на София бе предвидено да се създаде една от най-динамично развиващите се зони на столицата. След като промяната на ОУП-а е била гласувана и одобрена, Зорка изведнъж получава апетит да се сдобие с нива около Банкя. Ето какво предвижа новият ОУП на София за района, в който Първанови са се сдобили с нивичка от 5,610 дка.

“Жилищните зони с малкоетажно застрояване с ограничителни параметри (Жм3) имат най-значително увеличение – с 249.60 ха. Те са концентрирани най-вече в контактните с природен парк “Витоша” територии, тези в охранителната зона на яз. “Искър”, граничещите със зоните по “НАТУРА 2000”, в охранителните зони на минералните извори и в северните територии.” и още:

“По отношение на система обитаване са предвидени значителни територии, които са в околоградската зона на София и са само с устройствени зони за нискоетажно застрояване и вилни зони, което е в съответствие с тенденцията за все по-голямо търсене в бъдеще на висококатегорийно обитаване в природни и екологични зони.”

Много добре звучи терминът “висококатегорийно обитаване в природни и екологични зони”. Не е лошо да обитаваш “висококатегорийно”, след като си успял да се оземлиш с парцелче в подобна зона на цена 10 пъти под пазарната! Продавач на нивичката на Зорка се оказва софийски общопрактикуващ лекар и жена му. Странно, защо я продават само месеци, след като са изкупили земите на 23 собственици в района, за да окрупнят въпросния поземлен имот на свое име. Излиза, че лекарското семейство се явява нещо като имотни брокери, които веднага след покупката прехвърлят ценната земя на съпругата на Президента. Един от продавачите Стоян Костадинов Грозданов е споделил, че е получил “на ръка” по 15 евро/м2 за своята част. Тогава хипотезите стават не повече от 2. Първата е, че Първанови са попаднали на невероятно наивни и неориентирани хора, които буквално им “подаряват” една изключително атрактивна земя в екологичен район на София. А другата е, че става въпрос за сложна имотна игра, в която се прикриват или рални пари, или реални собственици, или може би и двете.

Спомняме си как колегата Иво Инджев бе отстранен само защото си позволи да намекне нещо относно имотите на държавния глава. По медиите отдавна се тиражират приказки за имоти на Първанов в чужбина за милиарди, закупени на името на офшорни фирми. Заради подобни внушения, за малко да падне главата на вицепремиера Симеон Дянков! Както е казано в Евангелието от Господа: “Всичко тайно ще стане явно и всичко скрито ще се разкрие. Последните ще станат първи, а първите – последни..” В навечерието на Възкресението е добре да уповаваме на справедливостта и да не пренебрегваме вечните мъдрости.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: