Президентската институция отказва да предостави пълния текст от прословутата вече стенограма за банковата криза, който беше публикуван със заличавания на имена и числа. До публикацията се стигна след като Биволъ осъди президента.

Значителни пасажи от текста са заличени, като от контекста се разбира, че обект на тази „цензура“ са имена на банки и институции, както и числа свързани с финансовото състояние на банките. Биволъ поиска да му бъде предоставен пълния текст, съгласно съдебното решение, но получи отказ, който ще обжалва отново в съда.

Междувременно стана ясно, че някои от заличаванията в текста могат лесно да бъдат премахнати и под тях се виждат числа, които разкриват колко милиарда е планираната ликвидна подкрепа за банките, сумите на влоговете на гражданите и сумите изтеглени от държавните предприятия преди затварянето на КТБ. Другите почернени пасажи с имена на банки и институции не са възстановими, защото текстът под черната маска е заместен с точки.

Премахване на черната маска, която е зад текста, в професионалната версия на Acrobat.

След премахването на черната маска под текста.

 

Копие от стенограмата без черните правоъгълници може да бъде изтеглено тук. В него с жълто са отбелязани числата, които са цензурирани в предоставената на сайта на президентската администрация версия.

Както се вижда, цензурираните текстове не представляват държавна тайна и нямат пряко отношение към националната сигурност. Има обаче косвени причини за безпокойство, защото IT специалистите в президентската институция са допуснали елементарни грешки при заличаването и не са заключили файла срещу последваща обработка. От метаданните на документа се вижда, че те  работят на стара версия на Windows, която е уязвима за вируса WannaCry.

Това не е първият подобен случай. Преди години отново след медиен натиск ДАНС разсекрети делото Галерия, в което също имаше подобни заличавания с лесни за отстраняване черни правоъгълници.

Освен за стенограмата от 29.06.2014, президентската институция беше осъдена от журналисти от BITelevision да даде и стенограмата от 14.07.2014 г. (срещата за съдбата на КТБ). Срокът за влизане в сила на съдебното решение изтича тази седмица.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English