Президентската институция отказва да предостави пълния текст от прословутата вече стенограма за банковата криза, който беше публикуван със заличавания на имена и числа. До публикацията се стигна след като Биволъ осъди президента.

Значителни пасажи от текста са заличени, като от контекста се разбира, че обект на тази „цензура“ са имена на банки и институции, както и числа свързани с финансовото състояние на банките. Биволъ поиска да му бъде предоставен пълния текст, съгласно съдебното решение, но получи отказ, който ще обжалва отново в съда.

Междувременно стана ясно, че някои от заличаванията в текста могат лесно да бъдат премахнати и под тях се виждат числа, които разкриват колко милиарда е планираната ликвидна подкрепа за банките, сумите на влоговете на гражданите и сумите изтеглени от държавните предприятия преди затварянето на КТБ. Другите почернени пасажи с имена на банки и институции не са възстановими, защото текстът под черната маска е заместен с точки.

Премахване на черната маска, която е зад текста, в професионалната версия на Acrobat.

След премахването на черната маска под текста.

 

Копие от стенограмата без черните правоъгълници може да бъде изтеглено тук. В него с жълто са отбелязани числата, които са цензурирани в предоставената на сайта на президентската администрация версия.

Както се вижда, цензурираните текстове не представляват държавна тайна и нямат пряко отношение към националната сигурност. Има обаче косвени причини за безпокойство, защото IT специалистите в президентската институция са допуснали елементарни грешки при заличаването и не са заключили файла срещу последваща обработка. От метаданните на документа се вижда, че те  работят на стара версия на Windows, която е уязвима за вируса WannaCry.

Това не е първият подобен случай. Преди години отново след медиен натиск ДАНС разсекрети делото Галерия, в което също имаше подобни заличавания с лесни за отстраняване черни правоъгълници.

Освен за стенограмата от 29.06.2014, президентската институция беше осъдена от журналисти от BITelevision да даде и стенограмата от 14.07.2014 г. (срещата за съдбата на КТБ). Срокът за влизане в сила на съдебното решение изтича тази седмица.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English