Президентът Радев отказва да даде нецензурирания текст на стенограмата

by Екип на Биволъ

Президентската институция отказва да предостави пълния текст от прословутата вече стенограма за банковата криза, който беше публикуван със заличавания на имена и числа. До публикацията се стигна след като Биволъ осъди президента.

Значителни пасажи от текста са заличени, като от контекста се разбира, че обект на тази “цензура” са имена на банки и институции, както и числа свързани с финансовото състояние на банките. Биволъ поиска да му бъде предоставен пълния текст, съгласно съдебното решение, но получи отказ, който ще обжалва отново в съда.

Междувременно стана ясно, че някои от заличаванията в текста могат лесно да бъдат премахнати и под тях се виждат числа, които разкриват колко милиарда е планираната ликвидна подкрепа за банките, сумите на влоговете на гражданите и сумите изтеглени от държавните предприятия преди затварянето на КТБ. Другите почернени пасажи с имена на банки и институции не са възстановими, защото текстът под черната маска е заместен с точки.

Премахване на черната маска, която е зад текста, в професионалната версия на Acrobat.

След премахването на черната маска под текста.

 

Копие от стенограмата без черните правоъгълници може да бъде изтеглено тук. В него с жълто са отбелязани числата, които са цензурирани в предоставената на сайта на президентската администрация версия.

Президентът Радев отказва да даде нецензурирания текст на стенограматаПрезидентът Радев отказва да даде нецензурирания текст на стенограматаПрезидентът Радев отказва да даде нецензурирания текст на стенограматаПрезидентът Радев отказва да даде нецензурирания текст на стенограматаПрезидентът Радев отказва да даде нецензурирания текст на стенограмата

Както се вижда, цензурираните текстове не представляват държавна тайна и нямат пряко отношение към националната сигурност. Има обаче косвени причини за безпокойство, защото IT специалистите в президентската институция са допуснали елементарни грешки при заличаването и не са заключили файла срещу последваща обработка. От метаданните на документа се вижда, че те  работят на стара версия на Windows, която е уязвима за вируса WannaCry.

Това не е първият подобен случай. Преди години отново след медиен натиск ДАНС разсекрети делото Галерия, в което също имаше подобни заличавания с лесни за отстраняване черни правоъгълници.

Освен за стенограмата от 29.06.2014, президентската институция беше осъдена от журналисти от BITelevision да даде и стенограмата от 14.07.2014 г. (срещата за съдбата на КТБ). Срокът за влизане в сила на съдебното решение изтича тази седмица.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also