Апелативна прокуратура потвърди, че Бойко Борисов е “източвал масло”

by Екип на Биволъ

С кратко постановление на прокурор Красимир Кожухаров от Апелативна прокуратура – София е потвърден отказът на Софийска градска прокуратура да бъде образувано досъдебно производство по данните за престъпна дейност на премиера Борисов.

Вносителите на сигнала Петър Пенчев и Атанас Чобанов от Асоциацията за свободно слово “Анна Политковская” се позовават в своя сигнал на информация от американските дипломатически доклади, изтекли в Wikileaks, на обясненията на Васил Костов – Кеца пред Шуменския съд по делото “Килърите” и на изявленията на известните сръбски мафиоти Сретен Йосич и Томислав Марянович, че Бойко Борисов е закрилял Йосич докато е бил в България.

Вносителите на сигнала обжалваха пред Апелативна прокуратура постановлението на прокурор Любка Кръстева от СГП, от което става ясно, че прокуратурата дори не е поискала да прочете протокола от съдебното заседание с изявленията на бившия охранител на Бай Миле – Васил Костов-Кеца. Протоколът, който е публичен документ може да бъде видян в приложения файл.

Превод с Google Translate – подробен, конкретен, ясен и недвусмислен?

Capture_decran_2012-08-09_a_10.27.34

Друг “гаф” на прокурор Кръстева е превода на дипломатическата грама на посланик Байърли с Google Translate.

От автоматичния превод градският прокурор е разбрал следното и го е записал дословно в постановлението:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали за източване на масло, незаконни сделки с участието на Лукойл и основна трафик на метамфетамини

Експертният човешки превод от английски звучи така:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини.

Прокурор Кожухаров обаче смята, че “изложените в мотивите (на СГП) съображения следва да бъдат изцяло споделени и в настоящото постановление, без да бъдат отново обект на подробен анализ. Същите са твърде подробни, конкретни, ясни и недвусмислени.

Сред потвърдените съображения на прокурор Кръстева от СГП е и това за изтеклата давност на евентуалните престъпления извършени от премиера Борисов.

Апелативният прокурор коментира и копието на вносителите на сигнала до Йежи Бузек – председател на Европейския парламент по следния начин: “Република България е суверенна и независима държава. Суверенно право и задължение на Върховна касационна прокуратура, на Апелативна прокуратура – София и на Градска прокуратура – София е при наличие на престъпление от общ характер на член от правителството, включително и министър-председателя, да образува досъдебно производство по съответните текстове от НК.

Това поучително уточнение не е по съществото на жалбата и е излишно, но прокурор Кожухаров очевидно държи да “постави на място” вносителите на сигнала, които са се осмелили да държат в течение и Европейските институции.

Без право на обжалване

Суверенната българска прокуратура обаче е нарушила процесуалните права на вносителите, като изрично им отказва правото да обжалват постановлението на по-горна инстанция.

При отказ да се образува досъдебно производство от дадена прокуратура, Чл. 213. ал 2 от НПК дава възможност на лицата да се жалват на по-горестоящата прокуратура, която може да отмени постановлението и да разпореди образуването на досъдебно производство и започване на разследване. В случая Апелативна прокуратура е пред-предпоследна инстанция, като по-горестоящи от нея са Върховна касационна прокуратура и Главния прокурор.

Петър Пенчев и Атанас Чобанов ще обжалват отказа на Апелативна прокуратура пред ВКП. Постановлението ще бъде приложено и към сигнала им до Специалната комисия “Антимафия” към Европейския парламент като доказателство, че българските правоохранителни органи нямат никакво намерение да хвърлят светлина върху тъмното минало на премиера.

Отказ за образуване на досъдебно производство от Апелативна прокуратура – София

aps-bb-otkaz1

aps-bb-otkaz2

Отказ за образуване на досъдебно производство от Софийска градска прокуратура:

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_1

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_2

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_3

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_4

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_5

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_6

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_7

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also