prokuratura

След 10 дни мълчание прокуратурата опроверга информацията, публикувана от Биволъ, че във ВКП е заведена преписка по разработката „Будали“ като се оправда с техническа грешка.

В писмо до редакцията се уточнява, че запитването за това дали има разработка срещу Асен Йорданов и Атанас Чобанов е прикрепено поради техническа грешка към жалба от Атанас Чобанов за заплахи отправени в интернет форум, по която работи ГДБОП.

„На 22. 03. 2013 г. по електронната поща на Информационния център на прокуратурата е получено Ваше отворено писмо, в което поставяте следните въпроси: „Съществува ли разработка на МВР или ДАНС с кодовото име „БУДАли“ /или друго име/ срещу Атанас Чобанов и Асен Йорданов, журналисти от сайта“ Биволъ“? Ако съществува, кога е заведена, на какво законово основание, по чие нареждане и с каква цел?“. Във връзка с така зададените от Вас въпроси, Ви уведомяваме, че те не са от компетентността на прокуратурата. Поради техническа грешка, отвореното Ви писмо от 22. 03. 2013 г. е било регистрирано към жалбата ви, с вх. № 2159/ 2013 г., което не означава, че има образувана преписка във ВКП по зададените от Вас въпроси.“ – пише в опровержението.

По-рано Биволъ писа, че присъединяването на отвореното писмо с въпроси за „Будали“ към вече съществуваща преписка е индиректно признание, че такова дело съществува. Оказва се, че това било техническа грешка в регистратурата.

Прокуратурата има компетенции да провери подслушване на политици, но няма компетенции за журналисти

От отговора става ясно също, че прокуратурата няма компетенции да провери дали журналисти са подслушвани и следени.

Това откровение идва ден след като главния прокурор Цацаров нареди проверка по твърдения за нерегламентирано подслушване на политици. Тези твърдения са анонимни, но представени на Цацаров лично от шефа на БСП Сергей Станишев сред подобаващ медиен шум.

Журналистите очевидно са считани за друга категория хора. Преди два дни главният секретар на МВР Калин Георгиев намекна, че сред тях има престъпници и е нормално да бъдат разработвани.

Калин Георгиев отрече да знае за разработка „Будали“. Днес обаче стана ясно, че Цветан Цветанов е иззел СРС-разработките от професионалното ръководство на МВР и ги е поставил под контрола на политическото ръководство.

Биволъ зададе същите въпроси за разработката срещу Асен Йорданов и Атанас Чобанов на другите институции, които евентуално имат компетенции да кажат има или няма такава: Министър-председателя, Министъра на вътрешните работи и шефа на ДАНС.

Официални отговори на въпросите ни няма до момента.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>