Capture_decran_2012-03-31_a_21.36.01

Прокуратурата е готова с обвинителните актове на бивш президент, трима премиери и десетина министри от предишните правителства и от сегашното. Това съобщи на извънредна пресконференция главният прокурор Борис Велчев.

В съда влизат Симеон Сакскобургготски и неговите министри Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски. Те ще бъдат обвинени за разхищения и безстопанственост в проекта за АЕЦ „Белене“. Севлиевски е обвинен и в предателство на националните интереси с подписа си за Белене. Ковачев има обвинение за аферата с износа на ток на дъмпингови цени от фирмата на Богомил Манчев EFT.

Отделно Симеон се е сдобил с обвинение за корупция и престъпно сдружение с принц Виктор-Емануил Савойски за аферата с Царската болница.

За енергийни далавери ще бъде обвинен и Румен Овчаров. Неговите тъмни дела са толкова многобройни, че все още се прецизира обвинителният акт. Овчаров може да бъде привлечен като обвиняем и по текущи знакови дела като това за „Топлофикация“.

Румен Петков е с обвинение за закрила на контрабанден канал за фалшиви бандероли и чадър над реализацията на огромни количества безакцизен алкохол от Пещера. Отделно е разследван за съучастие в трафик на амфетамини от Дупница. Възобновено е и делото за уринирането във фонтана в Плевен и обида на държавния служител, който се опитал да го арестува.

Бившият президент Георги Първанов има обвинение за стрелба по защитен вид в Узбекистан. Разследването се е провело при пълна тайна заедно с партньорските служби от Узбекистан и ЦРУ, което е предоставило сателитни снимки от президентския набег в резервата Нурати. През Интерпол е постъпило искане на узбекската прокуратура Първанов да бъде екстрадиран и съден там, но това ще бъде решено от българския съд – разясни Велчев.

Първанов и Станишев са привлечени като обвиняеми и по знаковото дело Николов-Стойков. Установено е по безспорен начин, че препраните пари от европейските фондове са послужили за финансиране на предизборната кампания на БСП със знанието на Станишев. Първанов пък лично получил в швейцарска сметка комисионна от Стойков.

Готова е и експертизата на записите от скандала Мишо Бирата, извършена по молба на прокуратурата от лаборатория на ФБР в САЩ. Установено е, че в записа няма монтаж и премиерът е наредил на Ваньо Танов да спре проверка на закононарушител. На Борисов ще бъде повдигнато обвинение.

Премиерът е разследван и за минали грехове, описани в грамата на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. Става дума за трафик на амфетамини и източване на горива, както и за пране на пари през банката на Цветелина Бориславова. Всичко това е засечено и документирано от американските служби, но събраният материал е обемен и все още се работи по превода на хилядите страници от досието на Борисов в ЦРУ. Назначени са и експертизи.

Накрая Велчев показа флашка със списък на български милионери, укриващи пари в швейцарски сметки, предаден лично от Ангела Меркел на Бойко Борисов. Той обаче укрил флашката в къщата си в Банкя, в кучкарника. Със случая се заела ДАНС след гневно напомняне на Европол, че е време да започнат работа. Флашката се оказала с предавател и разследващите бързо я локализирали. Борисов ще бъде обвинен за възпрепятстване на правосъдието, а списъкът с милионерите се проучва от ДАНС и след като данъчните приклещят нарушителите ще бъде обнародван в интернет. За последното изричното настоява Европейската комисия, която се опасява от укриване и замазване на скандала.

Пресконференцията приключи без въпроси на журналисти, тъй като беше свикана в малките часове на нощта на 1 април и приключи на разсъмване. На нея присъстваше единствено кореспондентът на Рога и Копита, който към края клюмна от изтощение. Главният прокурор обаче изглеждаше бодър, ентусиазиран и готов за работа дори в празничния ден.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet