Прокурорът на Маргените и Брендо загива мистериозно

Екип на Биволъ

Prokuratura_1Заместник апелативният прокурор от Софийска апелативна прокуратура Велин Елмаян е умрял при странни обстоятелства. Около месец МВР крие смъртта му и не дава изявление за случая. 

Прокурорът, който води няколко знакови дела на организираната престъпност е починал в нощта на 22 срещу 23 октомври, но е бил погребан две седмици по-късно. През това време трупът е престоял в столичната патоанатомия, но никой не дава точна информация защо е било нужно това.

Официално причина за смъртта на 51 годишния Елмаян е удар в главата и тежка черепно-мозъчна травма.  

Традегията е пазена в тайна дори от колегите му. Според аутопсията и химичната експертиза, в момента на смъртта си прокурорът е имал в кръвта си рекордните 5,1 промила алкохол. Според медици, при подобна концентрация, може да се говори за алкохолно отравяне на организма. Излиза, че прокурорът е изпил около 1-1.5 л водка, за да реализира такава смъртоносна доза. “След подобно количество, човек е абсолютно неадекватен и дезориентиран. Реакциите са объркани, а движенията ограничени, силно е затруднено, ако не и невъзможно, самостоятелното придвижване”, споделят специалисти. Остава загадка обаче, защо сред колеги и близки на прокурора се разпространява твърдението, че не огромното количество алкохол, а болестно развитие на “рак” причинило падането и травмата на главата.  

По случая се разпространяват две версии. Според тази, която е сведена и на колегите му, но тотално се разминава с действителната, на 23-ти октомври, по обяд, сестрата на Велин търси брат си, но телефоните му не отговаряли. Жената се притеснила и отишла в апартамента, където го открила в локва кръв на земята, след което сигнализирала полицията.  

Според справка от полицията обаче, около 1 ч. след полунощ Велин Елмаян слизал по стълбите във входа на жилищния си блок 720 в ж.к. Люлин 7 и паднал. При падането си ударил тежко главата в стълбите, вследствие на което изпаднал за кратко в безсъзнание, но после се свестил. За това разказва мистериозна жена на около 42 години, която е била с него. След интимна вечер, прокурорът изпращал приятелката си, но се срутил по стълбите, което причинило и тежкия удар. Тогава неговата гостенка се обадила на Бърза помощ. Според същата версия, Елмаян дошъл на себе си и дори станал и успял да се прибере в жилището си. В регистрите на Спешния център е записано, че за този адрес е имало повикване малко преди два часа след полунощ. Интересна е разликата във времето, тъй като в подобни случаи всяка минута може да се окаже фатална. Линейката е дошла след още около половин час. Елмаян бил прегледан в домашни условия, но явно не са били констатирани опасни за живота му травми и фрактури по главата, защото той не е бил хоспитализиран, а само третиран с антисептични и обезболяващи препарати.  

От разказа на мистериозната жена се разбира, че малко след като екипът на Спешна помощ си е тръгнал, на прокурора внезапно му прилошало и той починал. Тогава на мястото дошли полицаи от девето РПУ. Когато разбрали, че става въпрос за зам.-апелативния прокурор на София, те повикали и колеги от ОД на МВР София. Пред полицаите свидетелката дала показания, като обяснила, че не е имало никакви последващи удари и контакти с починалия, а смъртта е настъпила от самосебеси. Необяснимо остава защо по случая не е образувана проверка срещу неизвестен извършител, а твърденията на приятелката на магистрата са приети безрезервно. Ако пък наистина няма разследване на инцидента, не е ясно поради какви причини трупът е освободен за погребение едва на 7-ми ноември.  

Във фаталната нощ, след като Велин Елмаян издъхнал, въпросната компаньонка се качила на такси след два и половина сутринта и споделила какво се е случило пред таксиметровия шофьор. По неговите твърдения, тя се държала изключително притеснено, дори неадекватно, клатела тялото си напред-назад и от време на време си удряла главата в страничния прозорец. Изглеждала дрогирана. Когато той я попитал какво се е случило, тя му отговорила: “Приятелят ми умря току що. Напи се много, подхлъзна се и си разби главата. Защо ми трябваше да се захващам? Страх ме е сега да не ме обвинят в нещо”. Жената споделила с него също, че вечерта преди прокурорът да умре, двамата имали интимна среща. Инцидентът се случил след това, когато прокурорът тръгнал да изпраща приятелката си от блока.  

В случая има странни разминавания. Смъртта на зам.-апелативния прокурор не е документирана в регистрите на МВР. Не е съобщавано и официално за инцидента и не е подавана информация на пресцентъра на МВР. Не става ясно каква е фактическата причина за смъртта, след като преди да умре, прокурорът е бил прегледан от дежурен лекарски екип. Медиците обаче не са намерили основание да се притесняват много от удара на главата в стълбите, защото Елмаян не е отведен в болницата за спешна интервенция и манипулации, а оставен да си почива в спалнята, където умира минути по-късно…от черепно-мозъчна травма, според смъртния акт. Не са ли могли лекарите да преценят, че става въпрос за “смъртоносна” рана и травма на главата на прокурора, ако наистина е имало такава? Ако не е имало фатално нараняване обаче, остава открит въпросът, действително от какво е починал той и каква е била причината за смъртта. 

Не става ясно и на какво се дължи огромното количество изпит твърд алкохол, както и защо на лекарите от Бърза помощ не им е направило впечетление, че пациентът е бил буквално “смъртно пиян”? Таксито е забелязало жената сама на автобусна спирка, но в друг район – Люлин 3. Не е ясно как се е отзовала там и защо? Викана ли е въобще в полицията тази свидетелка да даде писмени показания и кога? Дали е водена в нощта на смъртта в 9-то РПУ и ако е водена там, защо не е хванала такси от района на Люлин 9, където се намира участъкът, а от спирка в Люлин 3, който е доста отдалечен и от РПУ-то и от адреса на инцидента. Издирен и разпитан ли е таксиметровият шофьор, качил и разговарял със свидетелката на смъртта и ако не – защо се подценяват неговите показания? 

Съдебни лекари са споделили пред журналисти, че когато линейката е дошла на адреса в Люлин, пострадалият е бил намерен от лекарите не в апартамента си, а паднал пред вратата на входа. Остава необяснимо и разпространението (и то не къде да е, a сред магистрати от ВКП) на версията за сестрата на Елмаян, която била намерила брат си мъртъв в собствената му кръв..  

Велин Елмаян е известно име в прокуратурата. Определено не е “случаен” човек и неговата смърт не би могла да се неглижира с лека ръка. Той е гледал известни дела, свързани с висшите нива на организираната престъпност в България, като тези на братята Маргини и Евелин Банев – Брендо. Обвинението срещу Брендо бе свързано с международен трафик на кокаин от Венецуела за Западна Европа и пране на крупни суми от мръсни пари. Брендо е известен както на българските, така и на европейските полицейски и специални служби.  

Велин Елмаян е бил близък на главния прокурор Борис Велчев, който му имаше пълно доверие. Именно Елмаян бе поставен начело на спецекипа от “неподкупни магистрати”, които трябваше да решават знакови дела. Елмаян е бил включен и в специална вътрешна комисия от ВКП и Апелативна прокуратура за разследване на сигнали за неправомерни действия на Славчо Кържев и на Софийска районна прокуратура по редица наказателни дела. Докладът на комисията е бил “убийствен”, но не е известно да са предприемани действия по линия на ВСС след приключване на проверката. Ето кратък пасаж от заключението, което Комисията с участието на Велин Елмаян е направила за работата на колегите си от СРС:  

“…Прокурорите са постановили съответните актове в противоречие с вътрешното им убеждение, след устно разпореждане на Районният прокурор Славчо Кържев, които разпореждания са изпълнявали поради страх за професионалното им развитие.

Констатирани са и нарушения в работата на конкретни прокурори по конкретни наказателни производства по които са постановявали незаконосъобразни актове-постановления за прекратяване на досъдебни производства, при събрани достатъчно доказателства за престъплението, предмет на разследване…”  

Коментарът е излишен. Излиза, че загиналият неясно как висш магистрат не се е радвал на голяма обич и от страна на бандитите, както и от страна на много свои колеги, които са били пряко засегнати от негови действия. Без да правим намеци за каквото и да било, остава открит въпросът, дали смъртта на Елмаян е поставила някой в комфортно положение, или поне в ситуация на лична удовлетвореност и интерес. Защото, ако е така, може да се предполага, че не е изключено да има такива хора, а това вече говори най-малкото за предпоставка от мотивация.  

Накрая само трябва да споменем, че името на зам.-апелативния прокурор фигурираше и в списъка с агенти на Държавна сигурност след разсекретяване на досиетата. Той бе разкрит като агент Александров от “Шесто” управление на бившата ДС.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: