Провал на първия тест за промяна

Първо дело по ЗДОИ срещу новия Президент

Радев крие истината за КТБ преди да се е запознал с нея
Екип на Биволъ

Новият Президент на България Румен Радев отказа публичен достъп до прословутата “Стенограма КТБ”. Отказът е официализиран на 26 януари в първия отговор на запитване до президента по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Днес, 31 януари, главният редактор на Биволъ Атанас Чобанов внесе жалбата срещу Радев от името на медията чрез адвокат Марин Маринов.

“Стенограмата КТБ” от срещата при президента Плевнелиев на 29 юни 2014 беше изисквана два пъти по реда на ЗДОИ. Първия път от гражданина Стефан Стойков и втория път от бившия шеф на БСП Михаил Миков. Плевнелиев отказа и двата пъти с аргумент, че тя съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

Според информация изтекла в медиите, на тази среща е взето решение КТБ да бъде оставена нарочно да фалира, обсъждани са мерките за спасяване на ПИБ и е дискутирано предложение от политически лица за “банкова ваканция”. Това означава спиране на банковата система и би довело до блокиране на държавата, неизчислими щети за бизнеса и безпрецедентен грабеж на активи от кръговете близки до Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Редакцията на Биволъ поиска за трети път достъп до стенограмата в последните дни на мандата на Плевнелиев. Искането по ЗДОИ беше заведено на 16 януари 2017 г. Така на Плевнелиев беше даден шанс да преразгледа решението си, от който той не се възползва. Новият президент обаче изцяло пое порочната щафета, не се разграничи от предшественика си и демонстрира лоша приемственост. Буквално три дни след като Румен Радев влезе на Дондуков 2 с гръмки обещания за справедливост и непримирима борба с корупцията се получи формален отказ от главния секретар Димитър Стоянов. С абсолютно същите абсурдни мотиви, каквито са били изтъквани и досега. 

Нито един път досега президентският отказ за разсекретяване на “Стенограмата КТБ” не е бил обжалван. Не обжалва и Михаил Миков, който вдигна пушилка в парламента и забрави за темата. Биволъ единствен прекъсва тази традиция с жалба на президентския отказ до Административен съд – София чрез Главния секретар на Президента на РБ, заведена с днешна дата под номер 31-00-1(1).

Радев: “Отказвам, но нека се запозная”

Няколко дни след отказа си Румен Радев призна вчера, 30 януари, пред кореспондента на ClubZ в Брюксел Веселин Желев, че не е чел стенограмата. Той поиска “малко време” да се запознае и да реши дали да я предостави.

“Нека се запозная с тази стенограма. Нали разбирате, че аз съм в безпрецедентна ситуация. Кажете ми кой президент, още с встъпването в президентството, освен ангажиментите по съставяне на своята администрация, е имал тежкия ангажимент веднага да назначава служебно правителство? Нека нещата тръгнат едно по едно. Чакали сте години за тази стенограма. Ще почакате още малко”, каза Радев. “Аз действам така: първо се запознавам аз с въпросите, преценям ги и тогава… До момента съм нямал тази възможност”.

Логично възниква въпросът #КОЙ отказва достъп до изключително важни документи? Тези документи биха разкрили в огромна степен престъпното посегателство върху националния ни интерес и националната сигурност на страната, чрез мащабния грабеж на 5 милиарда лева писани на сметката на българския данъкоплатец? От стенограмата вероятно може да се види, че българските банки в криза са много повече от една и всъщност става въпрос за повече от 10 банки. Не се изключва да са лансирани откровени лъжи за конкретното състояние на тези банки. Остава открит и въпросът имало ли е някакво участие на чужди дипломатически лица или мисии в ликвидирането на КТБ? Имал ли е бившият президент Плевнелиев някакъв мотив да засекрети плътно тази стенограма и да отказва упорито и последователно отказ за публичен достъп до нея чак до сега? Така действията на Плевнелиев практически се оказват в унисон с действията и бездействията на Главния прокурор Цацаров по този казус от първостепенна национална значимост. 

Самият президент Радев призна, че е незапознат с документа, но въпреки това е отказал достъп. Ако това е отказ, който е формиран, написан и изпратен без знанието и изричната санкция на Радев, то възниква хипотезата, че хората в най-близкия му екип бързат да не допуснат какъвто и да е пробой в досегашното статукво на Задкулисието и Модела #КОЙ. 

Така излиза, че администрацията на президента се явява някаква паралелна власт, която по свое усмотрение и без знанието на държавния глава решава съдбоносно важни за обществото въпроси. Ако това е верно, то говори доста зле за цялостната организация, субординация и дисциплина в армията на Генерала-Президент! 

Публикуваме по-долу пълния текст на жалбата до Административен съд – София. В знак на добра воля даваме на президента Радев две седмици, за да се запознае със стенограмата и да реши дали да преразгледа отказа. Това би показало дали изразената му воля за промяна и защита на обществения интерес на българите за ограбените милиарди е искрена или се свежда само до нелепи ПР демонстрации уж за икономии на няколко хиляди лева от самолетен полет. След това в зависимост от резултата или ще изтеглим жалбата, или ще я поддържаме докато осъдим Президента, както осъдихме шефа на Агенция Митници да даде протокола от проверката на фабриката на Мишо Бирата, от който стана ясно, че Бойко Борисов носи персонална отговорност за осуетеното приложение на закона. Това дело беше също водено от адвокат Маринов!

Ние от Биволъ сме уверени, че рано или късно, с волята или съпротивата на Президент, Правителство, Прокуратура и всякакви институции на мафиотската държава, истината за КТБ и националния грабеж на века ще излезе на светло пред очите на българското общество и преките виновници ще бъдат съдени и осъдени. Цялата истина – нито повече, нито по-малко. 

УВАЖАЕМИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ,

С горното решение на доверителя ми бе отказан достъп до обществена информация,

поискана със заявление вх. № 31-00-1 /16.01.2017 г. , състояща се в стенограми от консултациите за КТБ, проведени при Президента на Република България на 29 юни 2014 г.

Отказът е незаконосъобразен :

В него се признава качеството на исканата информация като обществена, не се отрича нейната наличност, няма спор и по носителя, на който доверителят ми желае да бъде получена информацията, както и че е налице надделяващ обществен интерес.

Единственият мотив на отказа е, че информацията съдържала професионална тайна по смисъла на чл.63 ал.1. ЗКИ, поради което не можела да бъде предоставена поради наличието на забрана в ЗДОИ, спрямо който пък който ЗКИ бил специален закон.

Професионалната тайна не е класифицирана информация и е защитена информация само в случаите, посочени в чл.63 ал.1. ЗКИ. Задължение за опазването и тежи само върху лица от БНБ и банковия надзор, а не и върху трети лица, още по- малко пък върху президента.

Освен това ЗКИ допуска разкриването и и от задължените лица в хипотезата на дружество, обявено в несъстоятелност, какъвто е ноторният случай с „КТБ” АД.

Също така в резюмето на обжалвания акт за състоялите се консултации е посочено, че са се обсъждали опитите за дестабилизиране на банковата система и за мерките за гарантиране на банковата стабилност в страната- теми, които са извън хипотезата на чл.63 ал.1. ЗКИ.  Докладът на управителя на БНБ не е част от исканата със заявлението обществена информация, тъй като за него се научаваме едва от атакуваното решение.

В крайна сметка професионалната тайна е разновидност на производствената и търговска тайна по смисъла на §1.т.5. от ПЗР на ЗДОИ.Съшата подлежи на разкриване при условията на надделяващ обществен интерес, обратно на приетото в решението.

Органът не е съобразил обстоятелството, че от създаването на информацията до поискването и са изтекли повече от две години и половина, а максималният срок за пазене на служебна тайна е шест месеца. Per argumentum a fortiori от чл.34 ал.1.т.4. от ЗЗКИ следва да се приеме, че срокът на професионалната тайна не може да бъде повече от шест месеца, които отдавна са изтекли.

Ето защо МОЛЯ да отмените обжалваното решение, като задължите органа по чл. 3. ЗДОИ да я предостави на доверителя ми, като присъдите на същия и разноските по делото.

ПРИЛОЖЕНИЯ : Копие от жалбата, адв. пълномощно.

С уважение :

 

 

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: