Румънският парламент спечели антинаградата за корупция на OCCRP

Екип на Биволъ

Capture_2013-12-23_a_19.15.56

Проектът за разследваща журналистика за организирана престъпност и корупция, OCCRP, обявява Наградата си за 2013 година за “Личност на годината” в организираната престъпност и корупцията.

С тази награда OCCRP дава признание на тези, които насърчават Негражданското общество.

Изнудване и контрабанда. Фалшифициране на пари, измами и пране на пари. Хакване и подкупи. Организираните престъпни групи и корумпираните лица постигнаха бесен успех през 2013 година. Превърнаха милиони хора по целия свят в жертви на трафик и робство, превъртяха стотици милиарди долари чрез продажбата на наркотици, корумпираха безброй лица и допълнително бетонираха партньорствата си и връзките си в ядрото на престъпността и политиката.

Всяка година проектът за разследваща журналистика за организираната престъпност и корупцията (OCCRP) признава усилията на тези, които работят неуморно за да насърчават престъпността и корупцията. За 2013 г. присъждаме това съмнително отличие на румънския парламент.

Почетни отличия получават и сръбският наркотрафикант Дарко Шарич и Гулнара Каримова, дъщерята на президента на Узбекистан.

Хората от престъпния свят често работят усърдно за да заобикалят закона. Тази година румънският парламент спечели нашата годишна награда за усилията си за постигане на точно тази цел – чрез законни канали.

По-рано през декември румънският парламент одобри поправки в наказателния кодекс, които ще дадат на членовете му, както и на други държавни служители на изборни постове, имунитет срещу обвинения в корупция.

Поправките, които бяха гласувани без дебати, постановяват, че румънският президент, сенатори, адвокати и членове на долната камара вече не са “държавни служители.” Следователно повече не могат да бъдат подвеждани под отговорност за подкуп, злоупотреба със служебно положение, конфликт на интереси, както и да им се повдигат други обвинения свързани с корупция. Държавни служители, които вече са осъдени за корупция могат да бъдат освободени.

“Румънският парламент издигна корупцията на ново ниво в Европа като я направи законна. Защо сега? Вероятно, защото знаят какви са ги вършили и това не е добре”, заяви Дрю Съливан, главен редактор на OCCRP.

Предложените промени в закона са “в явно противоречие с международните договори, които Румъния е ратифицирала”, според румънската прокуратура, която цитира Конвенцията на Съвета на Европа по Наказателно право в областта на корупцията от 2002 г. и Конвенцията на Организацията на обединените нации относно корупцията от 2004 г..

Промените няма да се превърнат в закон, ако не са подписани от румънския президент Траян Бъсеску, който изрази загриженост за тях. Въпреки това, вредата върху върховенството на закона и отчетността на правителството вече е нанесена.

След като румънския парламент прие измененията, медиите в страната отбелязаха деня като “Черен вторник” за румънската демокрация.

Румънският парламент предложи също да се дава амнистия на хора с присъда от по-малко от шест години с твърдението, че така ще се облекчи пренаселеността в затворите, но по-вероятната причина е желанието да бъдат освободени бивши министри, които вече излежават присъди.

До момента 28 румънски депутати са били осъдени или са подсъдими за корупция. Повече от 100 румънски кметове са пратени на съд за злоупотреба със служебно положение.

Наградата на OCCRP за 2012 г. беше дадена на Илхам Алиев, президент на Азербайджан, чието семейство прибира незаконни печалби от много от големите компании в богатата на петрол страна.

Дарко Шарич, който представлява сръбски и черногорски престъпни групи, беше „почетен” за работата му в изграждането на нова масивна търговия с наркотици в Европа, транспортиране на наркотици от Африка и Южна Америка през Балканите, и превръщането на региона в ново Мексико. Гулнара Каримова, дъщерята на президента на Узбекистан Ислам Каримов, е разследвана за предполагаеми схеми да вземе стотици милиони долари под формата на подкупи за издаване на телеком лиценз на шведския гигант TeliaSonera (ТелияСонера), като след това харчи парите, които е трябвало да отидат при обеднелите хора в страната й чрез правомерно лицензиране, за исторически замък във Франция и други имоти.

За OCCRP

Носителят на няколко награди, OCCRP, е консорциум от 19 търговски и нестопански разследващи центрове и стотици журналисти, простиращи се от Европа до Централна Азия. Основан е през 2006 г.. Центровете му работят съвместно с трансгранични проекти за разследващи репортажи по целия свят. OCCRP е може би най-голямата организация в света за разследващата журналистика по броя на активните си репортери и публикувани материали. OCCRP е организация с нестопанска цел и има иновативни програми в Европа, Евразия, Северна Африка и Латинска Америка, които работят в сферата на разследващата журналистика по проблемите на престъпността, корупцията и по новите технологии. Проектът се финансира от фондации Отворено общество, Американска агенция за международно развитие, Националния фонд за демокрация и други донори. Заедно с Google Ideas (Гугъл идеи) проектът разработи така-наречения Разследващ панел, водещ инструмент за разследващи репортажи онлайн. Тази година OCCRP е победител или финалист в конкурси за пет международни награди, включително на наградите Global Shining Light (Глобална сияеща светлина) и Daniel Pearl (Даниел Пърл), за разследващи репортажи. Всяка година повече от 140 репортери на OCCRP гласуват за наградата „Личност на годината”.

От ноември 2013 г. Биволъ е пълноправен член на OCCRP.

Новогодишно обръщение на OCCRP

Скъпи приятелю на проекта за журналистически разследвания на корупцията и организираната престъпност, OCCRP,

2013 година е към своя край, и ако през януари миналата година знаехме това, което знаем днес, щяхме да бъдем и очаровани и сериозно уплашени. Беше невероятна година на успехи, премеждия, съдебни дела, награди, заплахи и несекващи страхотни репортажи. Но, благодарим на Бога, тя свърши и сега е добър момент за равносметка.

В OCCRP мисията ни е ─ както винаги – да помагаме на нашите читатели да узнаят какво се случва в техния свят и как организираната престъпност и корупцията, които той поражда, влияят на живота им. Правим го чрез нашата трансгранична разследващата журналистика.

Тази година стана по-очевидно от всякога, че силата, богатството и влиянието на организираната престъпност се разрастват. Не се случиха значими арести или наказателното преследване срещу най-големите играчи в страните в които работим. Вместо това все повече хора с власт в правителствата и политическите партии биват уличавани в съвместна дейност с организираната престъпност и трафикантите на наркотици. Източна Европа и Евразия се превърнаха в едно ново Мексико, въпреки че досега крайното насилие е осуетено. Чрез финансовите вени на региона във финансовите сърца на Европа и Близкия изток се стичат милиарди незаконни долари. Престъпността расте с поразителна изтънченост, като се възползва от корупцията и слабостите на финансовите, фармацевтичните и енергийните пазари. В много части на света тя дълбае в социалните и политически инфраструктури и това я прави все по-трудна за премахване. Изгубихме почва през тази година и нищо на хоризонта не предвещава пробив в тази тенденция.

Перспективата не е изцяло мрачна. Ние, които сме се посветили на борбата с тези групи също израствахме, включително OCCRP. OCCRP е по-голяма от всякога, с повече от 110 репортери, които тази година бяха активни в публикуването на стотици истории. Имаме десет местни и международни редактори и координатори направляващи авторите на повече от 90 активни статии. Смятаме, че сме най-голямата трансгранична организация за разследваща журналистика по брой на активните репортери и публикуваните разследващи материали.

През годината получихме и признанието на колегите ни за нашата работа. Бяхме двойни финалисти за наградите Global Shining Light (Глобална сияеща светлина) и спечелихме една от тях, двойни финалисти за наградата Daniel Pearl (Даниел Пърл), която беше спечелена от материал с наш принос, финалисти в Журналистическите онлайн награди и носители на наградата на SEEMO (Медийна организация на Югоизточна Европа). Журналистът от OCCRP Роман Анин получи наградата за Knight International Journalism (Рицарска международна награда за журналистика), а Хадиджа Исмаилова спечели женската награда за журналистическа смелост (Courage in Journalism). Получихме и още много местни и регионални награди. Докато повечето организации станаха носители на големи награди само с един проект или разследване, ние имахме пет.

Репортерите и организациите-членки на OCCRP ни дариха с голямо изобилие от материали тази година. Станахме първата новинарска организация, която проследи скандалните пари «Магнитски», откраднати от руската хазна, въпреки че руското правителство твърдеше, че това не може да бъде направено. Показахме как част от тези пари са се озовали в луксозни апартаменти на Уолстрийт. Правителството на САЩ вече започна да конфискува тези апартаменти. Показахме, че съветникът на сръбския министър-председател по въпросите на националната сигурност и неговата политическа партия са били дълго време бизнес партньори на авторитетни фигури от мафията. Разкрихме обръч от наемни убийци в Молдова, на които е било плащано за убийства на хора в цяла Европа. Властите в около 6 страни проведоха разследвания заради репортажи на OCCRP. Имаше уволнени хора. Въздействието на нашите материали продължава да се чувства навсякъде по света. Редовно получаваме обратна информация от професионалисти от правоприлагащите органи, активисти и други, на които нашата журналистика помага да бъдат по-ефективни в търсенето на правосъдие.

Способностите ни да правим новаторска журналистика нараснаха заедно с технологичните ни иновации и напредък. С подкрепата на Google Ideas (Гугъл идеи), нашият разследващ панел (Investigative Dashboard )беше обновен и така стана по-лесно за журналисти, изследователи, активисти и други да видят цялостната картина на трансграничната организирана престъпност и корупцията. Нов екип от изследователи доброволци създава по-голям капацитет, увеличаващата се база данни има по-голяма стойност от всякога. Междувременно, въведохме наша платформа за Визуални разследващи сценарии (Visual Investigative Scenarios, VIS) и, което е по-важно, тя вече се прилага от десетки репортери и новинарски медии по цял свят. Чрез тази платформа е по-лесно да се разберат и да се обяснят корупцията, организираната престъпност, както и други неправомерни действия, и да се преведат и обозначат сложните бизнес или престъпни мрежи на прост, универсален визуален език. Вече сме се залети от искания за добавяне на допълнителен капацитет. Това е огромен успех.

В същото време журналистите ни градят връзки с други организации за да разширим обсега и ефекта. Тази година задълбочихме отношенията си с Арабските репортери за разследваща журналистика (ARIJ), с Организацията връзки и вътрешна информация за престъпността (Connectas and Insight Crime)в Колумбия и с Разследващите центрове (ANCIR) в Южна Африка. През 2013 година работихме с репортери в повече от 60 страни. Нашата програма Разследващ панел партнира със същите тези организации за да увеличим по места изследователския капацитет в по-голямата част от земното кълбо. Влиянието ни никога не е било толкова голямо. Създава се ново поколение трансгранични разследващи журналисти с най-съвременни умения, и то превръща борбата срещу организираната престъпност и корупцията в световен мащаб по-силна от всякога.

И докато, вероятно, сме сред най-големите и най-ефективни разследващи журналистически програми, не се нареждаме сред тези с най-големите финансови ресурси. И тази година разходите ни ще надхвърлят 1.2 щатски долара – сума достойна за уважение, но тя е нищо в сравнение с десетките милиони събрани чрез глоби и конфискации заради нашите материали и е просто джобни пари дори и за малка организирана престъпна група. И все пак успяхме да направим повече с по-малко, като успешно поддържаме администрация, не плащаме заплати като на рок звезди, въпреки че сме благословени с много рок звезди и като договаряме инфраструктура, вместо да я назначаваме. Тази година реалните ни режийни разноски отново ще бъдат около 7%, може би най-ниските в цялата индустрия и то с много по-ниски. OCCRP създаде убедителен пример за изучаване от донори как могат да се оптимизират средства за да се постигне максимален ефект в нашето поле на дейност. Ние сме по-добри, по-евтини и по-бързи.

Обзети от радостно вълнение заради нашите постижения и напредък, ние все пак признаваме, че сега не е време за самодоволство. Организираната престъпност и корупцията не почиват празнично, а медийния свят се развива бързо. Готови сме да останем все така напред в играта, и вече планираме редица нови инициативи за 2014 г., включително по-силен акцент върху видео журналистиката, нов дизайн на интернет сайта, нови програми свързващи Европа с Латинска Америка, както и нови разследващи проекти. Надяваме се и да имаме възможност да се възползваме от новите стратегически взаимоотношения.

Благодарни сме на нашите поддръжници и на нашите читатели. Като вземаме предвид предизвикателствата на бъдещето се надяваме, че ще а останете с нас и ще продължите да ни подкрепяте в изпълнението на нашите новогодишни цели. Не бихме могли да го направим без вас.

От името на всички в OCCRP ви пожелаваме весели празници. И е добре, че не знаем какво предстои през 2014-та година. Просто пак ще се качим на въртележката в увеселителния парк, пък да видим какво ще стане.

С най-добри пожелания,

Пол Раду, изпълнителен директор на OCCRP

Дрю Съливан, редактор

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: