Capture-2013-04-01-at-10.51.47

Голямо количество мъртва риба изплува днес в Ропотамо. Снимките са направени от моста над Ропотамо и от кея за лодки тази сутрин. До момента нито МОСВ, нито Басейнова дирекция нито някоя друга институция е дошла на място да констатира екокатастрофата. 

 от видовете чернокоп и таранка – съобщиха от пресслужбата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към МЗХ. Чернокопа не вирее в Ропотомо и се предполага, че тази риба и изхвърлена във водата. Относно другия вид риба – таранка, трябва да се вземат проби от водата и да се установи поради какви причини е умряла. Това обаче трябва да се осъществи от МОСВ , РИОСВ и БАБХ – уточняват от агенцията.

Capture-2013-04-01-at-10.52.55

Capture-2013-04-01-at-11.17.16

Още на 24 март Биволъ алармира, че на територията на резервата са изкарани 5 бр. лодки на които се извършва основен ремонт на корпусите и техните двигатели. С тези действия се замърсява с отровни бои, примеси, масла и отпадъчни смеси резервата което е абсолютно забранено. След ремонта всички токсични отпадъци са измити с маркуч в реката. Нарушен е Чл.15 ,17, 24 и 26 алинея 2 точка 2 от договора с РИОСВ за разходка с лодка и заповед №РД-379 от 29.03.2005г. на Министъра на Околната Среда и Водите. Биволъ се свърза с Дирекция „Национална служба за защита на природата” в МОСВ, където потвърдиха, че не знаят нищо за ремонта, но обещаха да направят проверка.

Резерват „Ропотамо“ е изключителна държавна собственост с най-строга категория на защита. В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на неговата охрана, преминаване по маркирани пътеки, посещения и събиране на семена с научна и учебна цел, потушаване на пожари и провеждане на санитарни мероприятия в горите при увреждане от природни бедствия.“ – пише в сайта на МОСВ.

Лодките се стопанисват от фирмата „Венис Марина“ ЕООД на бившия висаджия Стоименов и сегашен ортак на наркотрафиканта Христофорос Аманатидис – Таки. През октомври 2012 г. те сключват два договор с РИОСВ за атракциона „Разходка с лодка“ по Ропотамо и за бар-грила на кея, откъдето тръгват лодките.

Договорът за бар-грила беше прекратен от МОСВ след като проверка миналата седмица констатира незаконно строителство. МОСВ  наказа с последно предупреждение шефа на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, който същия ден излезе в отпуск. Договорът за лодките обаче не е прекратен.

По данни на Биволъ ремонтът е започнал в началото на по-миналата седмица. С флексове и химически препарати е свалена напълно боята от единия катамаран, личи ясно от снимките. Другият е изстърган почти наполовина. След като се разрази скандалът с незаконния строеж, корабчетата са вдигнати с кран, а токсичните отпадъци от ремонта са измити с маркуч директно в реката, показва проверка на Биволъ. Следите от свалената боя и ръжда обаче все още се виждат на кея.

Снимката е със засилен контраст на цветовете. Следите от ремонта се виждат в червено на асфалта на кея.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.