rosen-dimov

Прокурор Росен Димов, който е кандидат за прокурор във ВКП, е съхранявал неправомерно личното си ловно оръжие. Това става ясно след като от колата му на 1 октомври 2007 г. са откраднати две пушки и патрони. Прокуратурата обаче спестява проверката дали Димов е взел мерки за правилно съхранение на оръжието. Ако се докаже, че прокурорът не е взел необходимите мерки за сигурност, то съгласно Чл. 338 от НК той е извършил престъпление, наказуемо с глоба или затвор.

Преди четири години неизвестни извършители открадват пушките на апелативния прокурор на Пловдив по това време – Росен Димов. Кражбата, пише тогава в. 24 часа, става на паркинг на магазин Билла в Бургас. Димов с още двама пловдивчани отивали на лов в района на Малко Търново. Неизвестни и до ден днешен крадци разбили задното стъкло на джипа и взели няколко сака. В тях било оръжието на прокурора – две ловни карабини „Меркел“ и „Блазер“ с оптика за дневно и нощно виждане, 90 патрона, бинокъл и други ловни принадлежности.

Източници на „Биволъ“ разказват, че след кражбата, която между другото станала в работен ден, била активизирана цялата местна полиция, и в крайна сметка оръжието е било намерено на поляна край кв. Меден Рудник. Вероятно в случая става дума за неофициална договорка между МВР шефове и крадците, като „сделката“ е удовлетворила и двете страни. 

Бургаски полицаи си спомнят много добре за случая, защото са били вдигнати под тревога, но от ОДВР-Бургас твърдят, че нямат в архив такава информация, защото „се пазела само една година“. Истината е, че давностният срок за съхраняване на този тип информация не е изтекъл и тя трябва да присъства в съответните папки с информационните справки, които се съхраняват по закон минимум 5 г. 

Прокуратурата не е разследвала как е съхранявано оръжието, въпреки, че по закон собственикът има задължение да го съхранява така, че то да не може да бъде откраднато (в каса, например). За ловно оръжие има изискване то да се намира в калъф, поставено в заключен багажник, а колата да е непрекъснато под визуално наблюдение. В случая пушките и боеприпасите са били оставени без наблюдение в сак, намиращ се на задната седалка на джипа, паркиран на неохраняем паркинг.

Според Чл. 338 от НК Който като държи, пренася, изпраща или работи с взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, не взема необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години или с глоба от петстотин до три хиляди лева.

В случай на кражба чл. 338 също се прилага, както потвърждава съдебната практика.

Прокурор Росен Димов се прочу и с обвинение за контрабанда и пране на пари в Гърция. По повод кандидатурата му Едвин Сугарев отправи открито писмо до ВСС.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars