Репортери без граници: Лишаването на Биволъ от журналистическа награда е заради информацията, която са разкрили за политиците

by Екип на Биволъ

Репортери без граници осъжда внезапната демонстрация на враждебност към българския сайт за разследваща журналистика Бивол (Bivol.bg) от страна на фондация „Радостина Константинова“, която се представя като гарант на свободата и независимостта на медиите в България, – казва организацията в свое изявление, публикувано на френски и английски на 19 май т.г.

След като присъди на Бивол наградата си за разследваща журналистика (единствената по рода си в България) фондацията я оттегли с обосновката, че имената на двамата журналисти от Бивол не са видими на сайта.

В действителност, както те самите обясниха пред  Репортери без граници, двамата журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов са ясно назовани на сайта, въпреки че се подписват заедно под статиите си като общ автор с името “Бивол”.

Журито, съставено от известни журналисти, които са решили да присъдят наградата на Бивол, публично разкритикува оттеглянето й от борда на фондацията, описвайки решението като произвол. Фондацията носи името на журналистка, която е починала през 2010 година.

Награденото разследване на Бивол е за тайната собственост в българския производител на цигари Булгартабак и изграждането на дворец на брега на Черно море за Ахмед Доган, противоречив български политик от турски произход, който е водач на турското малцинство в България.

„Осъждаме този акт на враждебност към Атанас Чобанов и Асен Йорданов, двама разследващи журналисти, които бяха посочени като „информационни герои“ на Репортери без граници през 2014 г.,“ заяви Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на Репортери без граници за ЕС-регион Балкани.

„Фондация Радостина Константинова се опитва да навреди на репутацията им чрез използване на фалшиви и неприемливи аргументи. Истинският проблем е неудобното положение, в което са поставени някои български политици от информацията, която те са разкрили.“

България се нарежда на 113-то място от 180 страни в глобалния индекс за Свобода на пресата на Репортери без граници за 2016 г., на най-ниската позиция от всички страни членки на Европейския съюз. – припомнят от организацията, базирана в Париж.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also