Репортери без граници осъжда внезапната демонстрация на враждебност към българския сайт за разследваща журналистика Бивол (Bivol.bg) от страна на фондация „Радостина Константинова“, която се представя като гарант на свободата и независимостта на медиите в България, – казва организацията в свое изявление, публикувано на френски и английски на 19 май т.г.

След като присъди на Бивол наградата си за разследваща журналистика (единствената по рода си в България) фондацията я оттегли с обосновката, че имената на двамата журналисти от Бивол не са видими на сайта.

В действителност, както те самите обясниха пред  Репортери без граници, двамата журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов са ясно назовани на сайта, въпреки че се подписват заедно под статиите си като общ автор с името „Бивол“.

Журито, съставено от известни журналисти, които са решили да присъдят наградата на Бивол, публично разкритикува оттеглянето й от борда на фондацията, описвайки решението като произвол. Фондацията носи името на журналистка, която е починала през 2010 година.

Награденото разследване на Бивол е за тайната собственост в българския производител на цигари Булгартабак и изграждането на дворец на брега на Черно море за Ахмед Доган, противоречив български политик от турски произход, който е водач на турското малцинство в България.

„Осъждаме този акт на враждебност към Атанас Чобанов и Асен Йорданов, двама разследващи журналисти, които бяха посочени като „информационни герои“ на Репортери без граници през 2014 г.,“ заяви Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на Репортери без граници за ЕС-регион Балкани.

„Фондация Радостина Константинова се опитва да навреди на репутацията им чрез използване на фалшиви и неприемливи аргументи. Истинският проблем е неудобното положение, в което са поставени някои български политици от информацията, която те са разкрили.“

България се нарежда на 113-то място от 180 страни в глобалния индекс за Свобода на пресата на Репортери без граници за 2016 г., на най-ниската позиция от всички страни членки на Европейския съюз. – припомнят от организацията, базирана в Париж.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци