Репортери без граници осъжда внезапната демонстрация на враждебност към българския сайт за разследваща журналистика Бивол (Bivol.bg) от страна на фондация „Радостина Константинова“, която се представя като гарант на свободата и независимостта на медиите в България, – казва организацията в свое изявление, публикувано на френски и английски на 19 май т.г.

След като присъди на Бивол наградата си за разследваща журналистика (единствената по рода си в България) фондацията я оттегли с обосновката, че имената на двамата журналисти от Бивол не са видими на сайта.

В действителност, както те самите обясниха пред  Репортери без граници, двамата журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов са ясно назовани на сайта, въпреки че се подписват заедно под статиите си като общ автор с името „Бивол“.

Журито, съставено от известни журналисти, които са решили да присъдят наградата на Бивол, публично разкритикува оттеглянето й от борда на фондацията, описвайки решението като произвол. Фондацията носи името на журналистка, която е починала през 2010 година.

Награденото разследване на Бивол е за тайната собственост в българския производител на цигари Булгартабак и изграждането на дворец на брега на Черно море за Ахмед Доган, противоречив български политик от турски произход, който е водач на турското малцинство в България.

„Осъждаме този акт на враждебност към Атанас Чобанов и Асен Йорданов, двама разследващи журналисти, които бяха посочени като „информационни герои“ на Репортери без граници през 2014 г.,“ заяви Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на Репортери без граници за ЕС-регион Балкани.

„Фондация Радостина Константинова се опитва да навреди на репутацията им чрез използване на фалшиви и неприемливи аргументи. Истинският проблем е неудобното положение, в което са поставени някои български политици от информацията, която те са разкрили.“

България се нарежда на 113-то място от 180 страни в глобалния индекс за Свобода на пресата на Репортери без граници за 2016 г., на най-ниската позиция от всички страни членки на Европейския съюз. – припомнят от организацията, базирана в Париж.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>