Сечищата в тройно защитената зона в парк Българка, Натура 2000 и вододайна зона на Габрово са проверени експресно от няколко институции след публикация на Биволъ в социалната мрежа Facebook и последвалата подробна статия с разследване кой сече и на кого са имотите. На място са отишли инспектори от ИАГ и Басейнова дирекция, които са констатирали драстични нарушения – документни измами и унищожаване на дере на река. Сезирана е прокуратурата.

В неделя следобед на редакционната поща на Биволъ се получи съобщение от пресцентъра на ИАГ. В него се твърди, че разрешителните за сеч са издадени от лесовъди на частна практика и не е необходима санкцията на директора на Изпълнителната агенция по горите (виж пълния текст по-долу).

Capture 2016-08-02 à 17.48.53

На документите публикувани от Биволъ обаче личи подпис на инж. Тони Кръстев и печат на ИАГ. Възможно е това да е фалшификат, което предстои да се изясни, обясняват и от Агенцията.

razreshitelno-krustev

 

Към момента сечта е спряна със Заповед на директора на РДГ. Проверяващите костатират навлизането на превозни средства в частната горска територия без разрешително за достъп. Установено е, че не е поставена обозначетелна табела за имота – описват нарушенията от ИАГ.

Вчера на сайта на ИАГ беше публикувано съобщение, че лицензът на частнопрактикуващия лесовъд, допуснал изграждането на тракторен път в горска територия, в нарушение на технологичния план в землището на гр. Габрово, кв. Стоманеците ще бъде отнет.

Паралелно се активизира и „Басейнова дирекция“, която е към МОСВ. Вчера проверка на място установява, че е унищожено дерето на река Дълбоки дол през което е прокаран път за извозване на трупите. Съставени са констативни протоколи и се изготвят актове за нарушението. От Басейнова дирекция също се заканват да сезират прокуратурата.

Както писа Биволъ, сечта е организирана от криминално проявено лице от Габрово – Георги Митев – по прякор „Лотоса“. Преди години той е бил арестуван и следствен като участник в група от т.нар. “имотна мафия” – мутри, които чрез заплахи и измами карат хора да прехвърлят на тяхно име своите имоти и недвижима собственост.

Единият от имотите, в които се сече незаконно принадлежи на фирма свързана с бившия влиятелен депутат от ДПС и ковчежник на НДСВ Максим Димов. Негови влиятелни съдружници в годините са кадри на бившето ПГУ на ДС и т.нар. “генералско движение”. Сред тях е и генерал Чавдар Чернев от мрачно известните кръгове „Банкя“ и „Монтерей“.

Опитът на местните власти да се противопоставят на сечта предизвиква заплахи и съвсем конкретен вандалски акт, демонстрация на безнаказаност и сила над закона: флагът на община Габрово е изтръгнат заедно с пилона от стената на кметството, стъпкан и изоставен насред селския площад. МВР разследва кой точно е извършил това хулиганско поругателство.

Знамето на община Габрово е изтръгнато и стъпкано на площада след конфликт на местната власт с мутрите-дървосекачи.

Знамето на община Габрово е изтръгнато и стъпкано на площада след конфликт на местната власт с мутрите-дървосекачи.

Става дума за едно от многото посегателства върху българската природа, които придобиват публичност благодарение на медиите и предизвикват (похвална в случая) реакция на институциите. Но връзката със знакови фигури на прехода и съвременни представители на криминалния контингент в този случай е особено видна, подробно документирана и изпълва със субстанция термина „дървена мафия“, който често се използва без конкретни доказателства.

Утре, 3 август, в Габрово е насрочена публична дискусия по случая с участието на отговорните институции и местната власт. Биволъ ще продължи да следи темата, тъй като тя е знакова за методите и похватите за обогатяване на всяка цена от българската гора.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>