Горски шефове в комбина с криминално проявени унищожават Парк “Българка”

Началникът на РДГ Велико Търново две седмици крил от прокуратурата незаконно прокаран път
Екип на Биволъ

Криминално проявен за изнудване предявява пълномощно от наследник на гори и заявява, че иска да ги сече. Фирма на бивш горски шеф, уволнен за злоупотреби, изготвя план за дърводобива. Близкият до него сегашен директор на РДГ – Велико Търново го одобрява, въпреки многобройните нарушения на фирмата.

Такава е схемата зад сечта в тройно защитената територия във вододайната зона на Габрово, която е още в Натура 2000 и в границите на ПП “Българка”. Случаят бе разшумян в края на юли от Биволъ (виж тук). Криминалните действия щяха да останат несанкционирани, ако местните жители не бяха реагирали остро на мутренския набег, а кметицата на село Зелено дърво Тодорка Мирчева, изпрати сигнали за сечта и за унищожаването на дерето на река Дълбоки дол, превърнато в път за извозване на трупите с тежка техника. Тя се опълчи на криминално проявения шеф на дървосекачите Георги Митев – по прякор “Лотоса”и алармира община Габрово, МВР и МОСВ.

След като кметицата няколко пъти отказва на Лотоса достъп до терена, една сутрин тя намира знамето на Община Габрово изтръгнато с конзолата от стената на кметството и демонстративно стъпкано на плаца.

Знамето на община Габрово е изтръгнато и стъпкано на площада след конфликт на местната власт с мутрите-дървосекачи.

Знамето на община Габрово е изтръгнато и стъпкано на площада след конфликт на местната власт с мутрите-дървосекачи.

Реакция на властта все пак имаше: сечта беше спряна, а данните за унищожаването на дерето бяха пратени в прокуратурата. Кметицата на Габрово Таня Христова дори свика междуинституционална среща на 3-ти август, на която Биволъ имаше представител, въпреки нежеланието да бъдат допускани медии. Пред наш репортер Христова заяви, че проблемът със сечите на горите около Габрово съществува отдавна и причинява големи щети на местните хора, но тя се надява, че с общи усилия порочната практика най-после ще бъде преустановена.

На срещата областният управител на Габрово Николай Сираков и депутатът Цветомир Михов се възмущаваха как е възможно някой да сече в тройно защитената територия след като му е отказан достъп до нея. Шефът на РДГ – Велико Търново Николай Николов изнесе доклад, от който се разбра, че формално всичко е законно. Притиснат от въпросите на Биволъ той обаче призна, че за безобразията в ПП “Българка” се е разбрало още на 7 юли. Тогава е извършена проверка и е установен незаконния път в дерето.

Николов не можа да обясни защо сечта не е спряна още на 7 юли

Не намери логично обяснение и фактът, че сигналът за това нарушение е пратен в Районна прокуратура Габрово чак на 20 юли (сигнално писмо изх. № 4014/ 20.07.2016 г.) Със сигурност бездействието на РДГ е работило в полза на дърварите. Секачите на “Лотоса” са имали две седмици време да продължат сечта, като трупите са извозвани именно по незаконния път.

Стана ясно кой е направил план-програмата за сечта. Това е фирмата “Форест и Ко”. Зад нея стои бившия шеф на Северноцентралното държавно предприятие Цветомил Стефанов, който е уволнен през 2011 г. за злоупотреби. Позволително за сеч пък е издадено от лесовъди на частна лесовъдска практика – представители на фирма „Евроинвест ВТ“ ЕООД, зад която стои Пламен Стефанов – брат на Цветомил Стефанов.

Ръководителят на операцията Георги Митев – Лотоса също присъстваше на срещата, но категорично отказа да се изкаже пред институциите. Пред репортера на Биволъ и представители на местните медии той дори отрече, че е свързан със сечта, въпреки, че неговият подпис стои на искането за достъп до имота. Веднага след това се закани, че заповедите за спиране на сечта ще бъдат обжалвани и ще паднат в съда. Митев показа компетентност и по темата за незаконния път в дерето. Той каза, че не било разрушавано нищо, а “пътят си беше там и преди”. На въпрос откъде знае това, след като няма нищо общо, той отговори: “Разхождам се в гората”.

Разораното дере приток на река Дълбоки дол

Разораното дере приток на река Дълбоки дол

И докато Лотоса се разхожда в гората той няма никакъв шанс да срещне служителите на Парк Българка, чийто личен състав се състои от “началник, счетоводител и ПР”, според думите на изпълняващия длъжността Цветан Марков. Инспектори на парка, които да патрулират и установяват нарушения като това с незаконния път в дерето няма и не се планира да има, тъй като конкурсите са блокирани от Министерството на земеделието, по-конкретно от зам.-министър Георги Костов. Същият е отговорен и за конкурсите за шефове на парковете, които се бавят вече години. Освен в ПП “Българка”, липса на контрол и титулярен шеф се наблюдава и в ПП “Странджа”, където също се сече безобразно. При това положение са блокирани и плановете за управление на двата парка. Пред Биволъ директорът на РДГ-Бургас инж. Венелин Радков отрече в парка да се сече безобразно и неконтролируемо. Според него всички сечи на територията на Странджа планина са съгласувани с дирекцията и управата на парка.

Проучването на Биволъ разкри как работи схемата. Ако някой иска да сече в частната си гора (примерно Лотоса), той се обръща към фирмите свързани с Цветомил Стефанов – “Форест и Ко” и “Евроинвест ВТ”. Те изготвят програма за сеч и вадят разрешителни, която се одобряват от близкия до Стефанов шеф на РДГ Николов. Ако се констатират нарушения и незаконна сеч те се прикриват. Когато все пак се случи издънка има готов бушон, който да изгори. Това е лесовъдът, който работи към фирмата.

Точно така се случи и след като гръмна скандала със сечта около Зелено дърво. Единствената санкция беше наложена на лесовъда Сашо Спасов. Изпълнителната агенция по горите се закани в специално прессъобщение да му отнеме лиценза. До момента дори и това не е факт, става ясно от страницата на ИАГ за лицензираните лесовъди. Пораженията в гората бяха констатирани и от “Басейнова дирекция”, след сезирането им от местните власти. На нарушителите е съставен и Акт за нарушение, като достъпът до коритото на р. Дълбоки дол е пресечен.

Фирмите с десетки нарушения, шефът на РДГ ги прикрива

Това обаче не е единствения грях на Николов спрямо гората, която от името на държавата той трябва да стопанисва и да брани от незаконни дейности. В отговор на въпроси изпратени по ел. поща шефът на РДГ Велико Търново признава за цели 24 преписки за нарушения на фирмите “Форест и Ко” и “Евроинвест ВТ”. 15 от тях били предадени на прокуратурата – твърди Николов.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

rdg-turnovo-otgovori

Отговорът получен от Районна прокуратура Габрово е категоричен. Там няма преписки сръзани с фирмите на Цветомил Стефанов и брат му. Нито една!

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

прокуратура-1769-2016-резолюция

Това може да означава, че всички данни за престъпления са на територията на други прокуратури или, че сигналите подадени в Габрово не са конкретно срещу фирмите. Те може да са срещу неизвестен извършител, отделни работници на фирмата или отделни лесовъди.

Не става ясно обаче защо след като са констатирани 24 нарушения, 15 от които са за прокурор, РДГ Велико Търново е продължило да работи с фирмите на Стефанови и да одобрява техните програми за сеч, дори когато те засягат тройно защитени зони като тази над село Стоманеците – Натура 2000, ПП “Българка” и вододайна зона на Габрово.

Според източници на Биволъ обяснението е в близките отношения между Цветомил Стефанов и Николай Николов. Самият Николов коментира, че “познава управителя на Форест и Ко, може би повече от 20 години по същия начин, както познавам и други такива на десетки други фирми”. Той отрича да познава управителите и собствениците на “Евроинвест ВТ”.

Фирмата “Евроинвест ВТ” официално няма връзка с Пламен Стефанов. Неин собственик е земеделския производител и управител Христо Григоров. “Евроинвест” обаче е регистрирана на същия адрес в Търново като дърводобивна фирма “Форест Мастер” ООД, в която Пламен Стефанов е съсобственик – ул. Тодор Балина 13.

Цветомил Стефанов е бил управител на “Форест и Ко” само през периода ноември 2009 – април 2011 г. Собственик и управител в момента е неговия роднина Русин Стефанов. Въпреки това Цветомил Стефанов продължава да твърди в медиите, че развива частното дружество “Форест и Ко”.

В интервю за сайта utre.bg той се изявява като експерт по горите и дава компетентно мнение, че българската гора не се сече поголовно, а терминът “дървена мафия” е пресилен. “Форест и Ко” е представено като “най-голямото в региона частно горско предприятие, стопанисващо над 1400 хектара гори”. Стефанов твърди, че “има за цел да отстрани, до колкото е възможно, порочните практики в сектора” и “да наложи други такива добри”.

В последното бившият горски шеф очевидно не успява, но поне има кой да му прикрива нарушенията.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d