ceca1

„Нощен труд“, бр.61, 28-29 март 1997 г., стр.24

Документ с гриф „Секретно“, публикуван в платформата за анонимно изпращане Balkanleaks разкрива интересни зависимости във властта. В рапорта от две страници става дума за атентата срещу приятелката и съдружничка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова. На 31 март 1997 г. оперативният работник на ЦСБОП с код НБ-22 рапортува на началника си, че на 27 март 1997 г. в 21:30 часа е огледал мястото на атентата. Реакцията му е била светкавична, тъй като джипът на Бориславова е взривен само час по-рано – в 20:25 часа. От документа става ясно също, че ЦСБОП поема шефство над разследването, водено от Първо РПУ в София.

В момента на взрива джипът на Цветелина Бориславова е бил паркиран на Раковска 188, на тротоара пред офис на фирмата на „Аполо и Болкан“ – силовата групировка на Алексей Петров и Златко Баретата. Офисът на самата Бориславова е бил от другата страна на улицата, съобщават оскъдните медийни публикации ден след атентата. Този позабравен факт е многозначителен. По това време да паркираш джип на тротоара пред офис на силова групировка не ставаше току така ако не си в близки отношения с нея.

ceca2

Стандарт, брой 1617, 29 март 1997 г. събота, стр. 4

Оперативният работник уточнява и връзката на Бориславова с Бойко Борисов, собственика на охранителната фирма Ипон, в която и самата Цветелина е съдружник. По това време тя не е известна светска личност. В медийните публикации за взрива я наричат „момиче“ и „столична бизнесменка“, но няма нито дума за Ипон и Бойко Борисов, освен в аналитичния седмичник Капитал. Акцент е фактът, че взривът е станал пред офиса на „Аполо и Болкан“.

Интересна е фирмата „Праймхим“ ООД, която привлича вниманието на амтимафиотите. Съдружници в нея са Бориславова и „Прайм инвестмънт тръст“. Същия телефон като „Праймхим“ по това време има фирмата „Национална инвестиционна компания“ с управител Пламен Грозданов, който наскоро беше отзован като посланик в Москва заради агентурното си досие (агент Крежов) . 70% от капитала на „Национална инвестиционна компания“ се държи от фирмата „Прайм 97“, която е действаща и в момента, а управител е Николай Златев. Николай Златев е съден и оправдан по делото за фалита на „ТС Банк“ за неправомерно раздаване на кредити на стойност 11 милиарда недоминирани лева през 1995-96 година. Взривеният джип също принадлежи на свързана с „ТС Банк“ компания. В плеядата от фирми около „Прайм 97“ изскачат и други знакови лица на прехода, някои от тях вече покойници. Тази мрежа от фирми с общ деноминатор „Прайм“, в която очевидно Бориславова и Борисов имат своето място, ще бъде обект на отделно разследване.

Изводът, който може да се направи от тези документи е, че службите внимателно следят активността на Цеца „Секса“, както е известна по това време Бориславова. Този прякор е отбелязан и в секретния доклад изготвен за швейцарска банка от частна разузнавателна фирма, цитиран в публикацията на Джеф Щайн в Конгрешънал куотърли през 2007 г. и публикуван за пръв път от Биволъ в края на 2012 г. Твърде показателно е, че нито една медия не цитира и не препечата този доклад, чиято автентичност беше потвърдена от самия Щайн.

ceca3

„Труд“, бр.87, 29 март 1997 г., събота, 32 стр.

Нерегламентираните връзки на НБ-22

Проучване на Биволъ потвърди от два независими източника, че документът е автентичен и НБ обозначава сектор „Вътрешен тероризъм“ в направление „Терор“ в службата ЦСБОП. По дефиниция НБ трябва да следи и да предотвратява опитите за терористичен акт у нас. В тази област обаче работата е оскъдна, затова бопаджиите от НБ си уплътняват времето със силовите групировки, иначе казано с мутрите и с контрабандата.

Оперативните работници в службата имат номера по старшинство. Номер 22 е доста назад в йерархията на бопаджиите.

Биволъ откри, че подписът на НБ-22 принадлежи на Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Георгиев е изгонен от ЦСБОП за връзки с организираната престъпност от Кирил Радев през 1997 г., след което Борисов го взема на работа и го прави шеф на охранителната си фирма „Ипон“. Върнат е в МВР след като Бойко Борисов става главен секретар и оттогава расте в кариерата, въпреки че според секретна справка изтекла в медиите преди няколко години отново е бил уличен в „нерегламентирани връзки“ от „Вътрешна сигурност“ в МВР.

mladen-georgiev

Младен Георгиев – главен секретар на ДАНС

Документът повдига някои важни въпроси към премиера. Дали „нерегламентираните връзки“ на Георгиев не са били именно с него? По това време Борисов се афишира в обкръжението на хора от СИК, има го заснет с Пашата и други знакови фигури от групировката и е шеф на Ипон, която охранява бизнес обекти на СИК.

borisov-pashata

Снимка „Капитал

Знаел ли е Борисов, че именно Георгиев се занимава с атентата срещу приятелката му? Ако е знаел, от кого го е научил? Дали не е от самия Георгиев? Ако преди години е текла информация от Георгиев към престъпния контингент, каква е гаранцията, че не тече и сега? Как преценява Борисов като държавник, а не като лице свързано с мутренска групировка, лоялността на главния секретар на ДАНС към държавата?

На главния секретар на ДАНС може да се зададе въпроса дали не разполага с информация, с която може да шантажира премиера и да я използва за кариерното си израстване?

Естествено, не очакваме отговори. Сигурни сме обаче, че същите въпроси ще си зададат партньорските полицейски и тайни служби, които имат едно наум след като шеф на ДАНС в сянка беше скандалният Трактор, пред чийто офис е бил взривен джипът на Бориславова.

ДКСИ цяла седмица изяснява случая с документа

По закон документите с гриф секретно се декласифицират след 15 години (Чл. 34. ал.1 т. 2 от ЗЗКИ) и такъв трябва да е случаят с този документ, освен ако Държавната комисия по сигурността на информацията не е удължила срока за засекретяване по Чл. 34. ал.2.

Биволъ се обърна към ДКСИ на 11 януари с питане какъв е статутът на документа с този входящ номер по описа на ЦСБОП. Очаквахме бърз отговор, защото пак по закон тази комисия поддържа регистър с всички документи, представляващи държавна тайна (Чл. 35 от ЗЗКИ) и би трябвало да намери лесно информацията дали сама е удължила срока за класификация или той е отпаднал по давност.

Седмица по-късно се получи следният отговор:

По повод на Ваш e-mail от 11 януари 2013 г. във връзка с поставен въпрос относно документ с гриф за сигурност „Секретно“ от 31.03.1997 г., Ви уведомяваме следното:

Държавната комисия по сигурността на информацията се запозна с предоставената от Вас информация и е предприела всички необходими мерки за изясняване на случая, като се е обърнала към компетентните за това органи.

При получаване на обратна информация ще бъдете своевременно уведомен.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКСИ: БОРИС ДИМИТРОВ*

dksi-otgovor

Интерпретираме този отговор като признание, че самата ДКСИ не е продължила класификацията на документа след изтичането на 15 годишния срок съгласно Чл. 34. ал.2. от ЗЗКИ.  Колкото до компетентните органи, в случая ГДБОП като наследник на ЦСБОП, те трябва да се подготвят да предоставят на обществото всички документи с гриф „Секретно“ с изтекъл срок на класификация. Съгласно закона тези документи се предоставят по реда на ЗДОИ при поискване. Предстоят интересни времена, в които ще научим много за мутренския преход и неговите герои – покойници и оцелели.

raport-cb-1-small

raport-cb-2-small

Документ: 2 страници, Гриф Секретно: Рапорт относно Проведени мероприятия по взривяване на автомобил от оперативен работник НБ-22, подписан от него. Отпечатан е на 31.03.1997 г. на компютърен принтер в два екземпляр от машинописец с инициали КГ-1-808. Регистрационният му номер е 2172 от 31.03.1997.

Борис Димитров беше наскоро назначен от правителството на Борисов за шеф на ДКСИ на мястото на Цвета Маркова. Преди това той е началник отдел Кадри и Човешки ресурси в МВР, с пряк достъп до всички кадрови досиета на бивши и настоящи сътрудници.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.