Секретен документ за атентата срещу Бориславова през 1997 разкрива ролята на сегашен шеф на ДАНС

by Екип на Биволъ

ceca1

“Нощен труд”, бр.61, 28-29 март 1997 г., стр.24

Документ с гриф “Секретно”, публикуван в платформата за анонимно изпращане Balkanleaks разкрива интересни зависимости във властта. В рапорта от две страници става дума за атентата срещу приятелката и съдружничка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова. На 31 март 1997 г. оперативният работник на ЦСБОП с код НБ-22 рапортува на началника си, че на 27 март 1997 г. в 21:30 часа е огледал мястото на атентата. Реакцията му е била светкавична, тъй като джипът на Бориславова е взривен само час по-рано – в 20:25 часа. От документа става ясно също, че ЦСБОП поема шефство над разследването, водено от Първо РПУ в София.

В момента на взрива джипът на Цветелина Бориславова е бил паркиран на Раковска 188, на тротоара пред офис на фирмата на “Аполо и Болкан” – силовата групировка на Алексей Петров и Златко Баретата. Офисът на самата Бориславова е бил от другата страна на улицата, съобщават оскъдните медийни публикации ден след атентата. Този позабравен факт е многозначителен. По това време да паркираш джип на тротоара пред офис на силова групировка не ставаше току така ако не си в близки отношения с нея.

ceca2

Стандарт, брой 1617, 29 март 1997 г. събота, стр. 4

Оперативният работник уточнява и връзката на Бориславова с Бойко Борисов, собственика на охранителната фирма Ипон, в която и самата Цветелина е съдружник. По това време тя не е известна светска личност. В медийните публикации за взрива я наричат “момиче” и “столична бизнесменка”, но няма нито дума за Ипон и Бойко Борисов, освен в аналитичния седмичник Капитал. Акцент е фактът, че взривът е станал пред офиса на “Аполо и Болкан”.

Интересна е фирмата “Праймхим” ООД, която привлича вниманието на амтимафиотите. Съдружници в нея са Бориславова и “Прайм инвестмънт тръст”. Същия телефон като “Праймхим” по това време има фирмата “Национална инвестиционна компания” с управител Пламен Грозданов, който наскоро беше отзован като посланик в Москва заради агентурното си досие (агент Крежов) . 70% от капитала на “Национална инвестиционна компания” се държи от фирмата “Прайм 97”, която е действаща и в момента, а управител е Николай Златев. Николай Златев е съден и оправдан по делото за фалита на “ТС Банк” за неправомерно раздаване на кредити на стойност 11 милиарда недоминирани лева през 1995-96 година. Взривеният джип също принадлежи на свързана с “ТС Банк” компания. В плеядата от фирми около “Прайм 97” изскачат и други знакови лица на прехода, някои от тях вече покойници. Тази мрежа от фирми с общ деноминатор “Прайм”, в която очевидно Бориславова и Борисов имат своето място, ще бъде обект на отделно разследване.

Изводът, който може да се направи от тези документи е, че службите внимателно следят активността на Цеца “Секса”, както е известна по това време Бориславова. Този прякор е отбелязан и в секретния доклад изготвен за швейцарска банка от частна разузнавателна фирма, цитиран в публикацията на Джеф Щайн в Конгрешънал куотърли през 2007 г. и публикуван за пръв път от Биволъ в края на 2012 г. Твърде показателно е, че нито една медия не цитира и не препечата този доклад, чиято автентичност беше потвърдена от самия Щайн.

ceca3

“Труд”, бр.87, 29 март 1997 г., събота, 32 стр.

Нерегламентираните връзки на НБ-22

Проучване на Биволъ потвърди от два независими източника, че документът е автентичен и НБ обозначава сектор “Вътрешен тероризъм” в направление “Терор” в службата ЦСБОП. По дефиниция НБ трябва да следи и да предотвратява опитите за терористичен акт у нас. В тази област обаче работата е оскъдна, затова бопаджиите от НБ си уплътняват времето със силовите групировки, иначе казано с мутрите и с контрабандата.

Оперативните работници в службата имат номера по старшинство. Номер 22 е доста назад в йерархията на бопаджиите.

Биволъ откри, че подписът на НБ-22 принадлежи на Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Георгиев е изгонен от ЦСБОП за връзки с организираната престъпност от Кирил Радев през 1997 г., след което Борисов го взема на работа и го прави шеф на охранителната си фирма “Ипон”. Върнат е в МВР след като Бойко Борисов става главен секретар и оттогава расте в кариерата, въпреки че според секретна справка изтекла в медиите преди няколко години отново е бил уличен в “нерегламентирани връзки” от “Вътрешна сигурност” в МВР.

mladen-georgiev

Младен Георгиев – главен секретар на ДАНС

Документът повдига някои важни въпроси към премиера. Дали “нерегламентираните връзки” на Георгиев не са били именно с него? По това време Борисов се афишира в обкръжението на хора от СИК, има го заснет с Пашата и други знакови фигури от групировката и е шеф на Ипон, която охранява бизнес обекти на СИК.

borisov-pashata

Снимка “Капитал

Знаел ли е Борисов, че именно Георгиев се занимава с атентата срещу приятелката му? Ако е знаел, от кого го е научил? Дали не е от самия Георгиев? Ако преди години е текла информация от Георгиев към престъпния контингент, каква е гаранцията, че не тече и сега? Как преценява Борисов като държавник, а не като лице свързано с мутренска групировка, лоялността на главния секретар на ДАНС към държавата?

На главния секретар на ДАНС може да се зададе въпроса дали не разполага с информация, с която може да шантажира премиера и да я използва за кариерното си израстване?

Естествено, не очакваме отговори. Сигурни сме обаче, че същите въпроси ще си зададат партньорските полицейски и тайни служби, които имат едно наум след като шеф на ДАНС в сянка беше скандалният Трактор, пред чийто офис е бил взривен джипът на Бориславова.

ДКСИ цяла седмица изяснява случая с документа

По закон документите с гриф секретно се декласифицират след 15 години (Чл. 34. ал.1 т. 2 от ЗЗКИ) и такъв трябва да е случаят с този документ, освен ако Държавната комисия по сигурността на информацията не е удължила срока за засекретяване по Чл. 34. ал.2.

Биволъ се обърна към ДКСИ на 11 януари с питане какъв е статутът на документа с този входящ номер по описа на ЦСБОП. Очаквахме бърз отговор, защото пак по закон тази комисия поддържа регистър с всички документи, представляващи държавна тайна (Чл. 35 от ЗЗКИ) и би трябвало да намери лесно информацията дали сама е удължила срока за класификация или той е отпаднал по давност.

Седмица по-късно се получи следният отговор:

По повод на Ваш e-mail от 11 януари 2013 г. във връзка с поставен въпрос относно документ с гриф за сигурност “Секретно” от 31.03.1997 г., Ви уведомяваме следното:

Държавната комисия по сигурността на информацията се запозна с предоставената от Вас информация и е предприела всички необходими мерки за изясняване на случая, като се е обърнала към компетентните за това органи.

При получаване на обратна информация ще бъдете своевременно уведомен.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКСИ: БОРИС ДИМИТРОВ*

dksi-otgovor

Интерпретираме този отговор като признание, че самата ДКСИ не е продължила класификацията на документа след изтичането на 15 годишния срок съгласно Чл. 34. ал.2. от ЗЗКИ.  Колкото до компетентните органи, в случая ГДБОП като наследник на ЦСБОП, те трябва да се подготвят да предоставят на обществото всички документи с гриф “Секретно” с изтекъл срок на класификация. Съгласно закона тези документи се предоставят по реда на ЗДОИ при поискване. Предстоят интересни времена, в които ще научим много за мутренския преход и неговите герои – покойници и оцелели.

raport-cb-1-small

raport-cb-2-small

Документ: 2 страници, Гриф Секретно: Рапорт относно Проведени мероприятия по взривяване на автомобил от оперативен работник НБ-22, подписан от него. Отпечатан е на 31.03.1997 г. на компютърен принтер в два екземпляр от машинописец с инициали КГ-1-808. Регистрационният му номер е 2172 от 31.03.1997.

Борис Димитров беше наскоро назначен от правителството на Борисов за шеф на ДКСИ на мястото на Цвета Маркова. Преди това той е началник отдел Кадри и Човешки ресурси в МВР, с пряк достъп до всички кадрови досиета на бивши и настоящи сътрудници.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also