Марко Тодоров формално е изкупил безмитните магазини на участвалия в "Кражбата на века" депутат Илан Шор

Молдовски олигарх продал 12 duty-free на българин

Лидерът на молдовската партия “ȘOR” (“Шор”), молдовско-руски олигарх Илан Шор е продал 12 магазина тип duty-free на българския предприемач Марко Стефанов Тодоров. За тази сделка на депутата и доскорошен кмет на молдовския град Орхей (Оргеев) писа в сряда молдовският сайт Мold-street. Българинът очевидно е подставено лице, защото няма опит в този бранш, а фирмите му в България имат многобройни банкови запори.

Dufremol – на летищата Кишинев и Бишкек, по ГКПП-та в Молдова и Киргизстан

Според молдовското издание, контролираната от Илан Шор компания Dufremol, оператор на молдовските безмитни магазини (на летището в Кишинев” и по ГКПП-та с Украйна и Румъния), е станала собственост на българския бизнесмен. Сделката е осъществена през април 2019 г. Отскоро сайтът на компанията не функционира.

До април на 2019 г. като собственик на Dufremol е била записана мащехата на Илан Шор – Илона Шор. Информация за това е вписана и в един от регистрите на молдовски юридически лица Infodebit.md.

Още една компания на семейството на Илан Шор, DFM,  продължава да извършва оперативната дейност с безмитните магазини. На сайта на DFM oтскоро пише, че е “основен оператор на магазините тип duty-free в Молдова”. Според главния редакторът на молдовския сайт Мold-street Йон Пряшка и разследващ журналист в RISE Moldova, българинът Марко Стефанов Тодоров по-скоро е изпълнявал ролята на proxy, поставено лице, в тази сделка.

Една от причините може да е било желанието на Илан Шор след парламентарните избори от 24 февруари 2019 г., на които партията му “Шор” взе 7 депутатски места, да намали формално участието си в някои от безбройните си бизнеси.  “Напълно е възможно да е искал и да предпази един от бизнесите си от риск от конфискация”, каза още Йон Пряшка пред “Биволъ”.

Българин със запори от 7 банки

В Търговския регистър се открива само един Марко Стефанов Тодоров във фирмата “Вариант-Консулт”, активна от 2007 г. Фирмата е подала само един годишен финансов отчет през 2009 г. За 2007 г. тя е декларирала 82 хил. лв. приходи от продажби.

От 2009 до 2016 цели седем финансови институции са наложили запори върху дружествените дялове на фирмата за различни суми – от 5000 до 100 000 лв.

Марко Тодоров е регистриран в Булстат и като “консултант по управление и стопанска дейност”. В миналото е имал участие и във фирмите “Каравел – Пловдив”, която е прекратила дейността си, както и в “Консулт-Тодоров и Партньори”, където вече няма участие.

Други сведения за това лице не се откриват в публичните регистри, но многобройните запори на фирмата на Тодоров не са атестация за успешен бизнес.

Опитите ни да се свържем с Тодоров не успяха. Телефоните на фирмите му не са активни. Успяхме да се свържем с бивш негов съдружник във фирмата “Вариант МТБК”, който каза, че от години няма връзка и контакт с Тодоров.

Илан Шор – олигарх, кмет, депутат  

“Семейството на Илан Шор продаде Duty free в Молдова” (MoldStreet, 19 юни 2019 г.)

Илон Шор е бивш банкер, бивш кмет на гр. Орхей (Оргеев) на 45 км северно от Кишинев. Контролира концесионера на Международното летище Кишинев (Aeroportul Internațional Chișinău – KIV) – Avia Invest SRL.

Подсъдим е по делото “Кражба на века” с извеждането на $1 млрд. от банковата система на Молдова през 2014 г. По това дело той даде показания срещу бившия премиер на Молдова и лидер на Либерално-демократична партия (ЛДПМ) Влад Филат. През 2015 г. Филат е със свален депутатски имунитет и е в затвор с присъда от 9 години заради “пасивна корупция”.

Смята се, че тогава олигархът Влад Плахотнюк е инспирирал дело срещу коалиционния си партньор Влад Филат, използвайки показанията на Илан Шор за “подкупването” на бившия премиер. Като един от спонсорите на Демократичната партия на Молдова (ДПМ) Плахотнюк е получил пълната власт над парламента и страната.

Илан Шор обаче е станал първо кмет, а после и депутат с невлязлата в сила присъда, като по делото от години е третиран като “свидетел”,  въпреки че в доклада на аудиторите от Kroll е споменат като един от изпълнителите на  “Кражбата на века”.

Компанията Dufremol разполага с безмитни магазини не само в Молдова, но и в Киргизстан. Затова не е учудващо, че на 15 март 2015 г. тогавашният президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев лети от Бишкек за Санкт Петербург през Кишинев.

RISE.md: Kaufland с Дворец на културата от офшорка на Илан Шор

Той първо лети на Запад, а после на Североизток, правейки сериозно отклонение от нормалния маршрут.  Полетът е частен и е поръчан от фирмата Nobil Air, която е на Илан Шор  – концесионерa на единственото международно молдовско летище.

Оказва се, че в молдовската столица Атамбаев се среща с най-богатия олигарх Влад Плахотнюк и пренася послание за Кремъл.

Посланието представлявало пакет предложения по двустранното сътрудничество и план за уреждане на приднестровския конфликт. Това обаче не помага на Плахотнюк, обвинен в Русия по подозрения за фалшифициране на паспорт и за поръчване на убийството на бизнесмена и лидер на проруската “Наша партия” Ренато Усатий.

Връзката на Влад Плахотнюк и Илан Шор се доказва и по редица разследвания на партньора на “Биволъ” по международната мрежа Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – сайта RISE Moldova. Например двамата се споменават в разследванията за The Laundromat (“Перачницата”) и за “Кражбата на века”. Както и в текста “Дворецът на кръстовището Шор – Плахотнюк” за изкупен и препродаден на Kaufland от офшорките им Дворец на културата в района “Ришкановка” в молдовската столица.

Бягство от затвора…

На 8 юни 2019 г. пред посланиците на Европейския съюз Петер Михалко и на Руската федерация – Олег Васнецов, президентът на Република Молдова назначава съпредседателя на опозиционната проверопейска формация ACUM (“Сега” – рум. ез.) Мая Санду за премиер.

Лидерът на проруската Партия на социалистите на Република (PSRM) Молдова Зинаида Гречаная става председател на Парламента на Република Молдова. ACUM и PSRM обявяват временна коалиция, а Демократичната партия на Влад Плахотнюк блокира сградата на правителството в Кишинев и редица министерства.

За целта се използват спецчастите и СОТ-фирмите на Влад Плахотнюк. Платените с по 50 и 100 лева “протестиращи” от страна на ДПМ се извозват към Кишинев с автобусите на фирмите на Илан Шор.

Доскорошният владетел на Молдова – олигархът-беглец Влад Плахотнюк

На 14 юни посланикът на САЩ Дерек Хоган влиза в офиса на Влад Плахотнюк за 15 минути. След това правителството на Павел Филип, заместник на Плахотнюк по ДПМ, обявява оставката си. В Кишинев кацат няколко частни самолета тип “бизнес джет”. Семейството на Илан Шор напуска Молдова в посока Русия.

Илан Шор е напуснал страната на 14 юни, по едно и също време с Владимир Плахотнюк, заяви пред телевизията “НТВ Молдова” президентът на Република Молдова Игор Додон, което потвърди и източник на сайта Newsmaker.md.

Източниците твърдят, че от украинския пристанищен град Одеса (на 150 км от Кишинев) Влад Плахотнюк е заминал с частен полет за семейството си в Щвейцария, а Илан Шор – е излетял за Израел. Двамата са пред обявяване за издирване от новата власт в Молдова и от години – задочно подсъдими по наказателни дела в Русия.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also