Марко Тодоров формално е изкупил безмитните магазини на участвалия в "Кражбата на века" депутат Илан Шор

Молдовски олигарх продал 12 duty-free на българин

Последвайте:

Лидерът на молдовската партия “ȘOR” (“Шор”), молдовско-руски олигарх Илан Шор е продал 12 магазина тип duty-free на българския предприемач Марко Стефанов Тодоров. За тази сделка на депутата и доскорошен кмет на молдовския град Орхей (Оргеев) писа в сряда молдовският сайт Мold-street. Българинът очевидно е подставено лице, защото няма опит в този бранш, а фирмите му в България имат многобройни банкови запори.

Dufremol – на летищата Кишинев и Бишкек, по ГКПП-та в Молдова и Киргизстан

Според молдовското издание, контролираната от Илан Шор компания Dufremol, оператор на молдовските безмитни магазини (на летището в Кишинев” и по ГКПП-та с Украйна и Румъния), е станала собственост на българския бизнесмен. Сделката е осъществена през април 2019 г. Отскоро сайтът на компанията не функционира.

До април на 2019 г. като собственик на Dufremol е била записана мащехата на Илан Шор – Илона Шор. Информация за това е вписана и в един от регистрите на молдовски юридически лица Infodebit.md.

Още една компания на семейството на Илан Шор, DFM,  продължава да извършва оперативната дейност с безмитните магазини. На сайта на DFM oтскоро пише, че е “основен оператор на магазините тип duty-free в Молдова”. Според главния редакторът на молдовския сайт Мold-street Йон Пряшка и разследващ журналист в RISE Moldova, българинът Марко Стефанов Тодоров по-скоро е изпълнявал ролята на proxy, поставено лице, в тази сделка.

Една от причините може да е било желанието на Илан Шор след парламентарните избори от 24 февруари 2019 г., на които партията му “Шор” взе 7 депутатски места, да намали формално участието си в някои от безбройните си бизнеси.  “Напълно е възможно да е искал и да предпази един от бизнесите си от риск от конфискация”, каза още Йон Пряшка пред “Биволъ”.

Българин със запори от 7 банки

В Търговския регистър се открива само един Марко Стефанов Тодоров във фирмата “Вариант-Консулт”, активна от 2007 г. Фирмата е подала само един годишен финансов отчет през 2009 г. За 2007 г. тя е декларирала 82 хил. лв. приходи от продажби.

От 2009 до 2016 цели седем финансови институции са наложили запори върху дружествените дялове на фирмата за различни суми – от 5000 до 100 000 лв.

Марко Тодоров е регистриран в Булстат и като “консултант по управление и стопанска дейност”. В миналото е имал участие и във фирмите “Каравел – Пловдив”, която е прекратила дейността си, както и в “Консулт-Тодоров и Партньори”, където вече няма участие.

Други сведения за това лице не се откриват в публичните регистри, но многобройните запори на фирмата на Тодоров не са атестация за успешен бизнес.

Опитите ни да се свържем с Тодоров не успяха. Телефоните на фирмите му не са активни. Успяхме да се свържем с бивш негов съдружник във фирмата “Вариант МТБК”, който каза, че от години няма връзка и контакт с Тодоров.

Илан Шор – олигарх, кмет, депутат  

“Семейството на Илан Шор продаде Duty free в Молдова” (MoldStreet, 19 юни 2019 г.)

Илон Шор е бивш банкер, бивш кмет на гр. Орхей (Оргеев) на 45 км северно от Кишинев. Контролира концесионера на Международното летище Кишинев (Aeroportul Internațional Chișinău – KIV) – Avia Invest SRL.

Подсъдим е по делото “Кражба на века” с извеждането на $1 млрд. от банковата система на Молдова през 2014 г. По това дело той даде показания срещу бившия премиер на Молдова и лидер на Либерално-демократична партия (ЛДПМ) Влад Филат. През 2015 г. Филат е със свален депутатски имунитет и е в затвор с присъда от 9 години заради “пасивна корупция”.

Смята се, че тогава олигархът Влад Плахотнюк е инспирирал дело срещу коалиционния си партньор Влад Филат, използвайки показанията на Илан Шор за “подкупването” на бившия премиер. Като един от спонсорите на Демократичната партия на Молдова (ДПМ) Плахотнюк е получил пълната власт над парламента и страната.

Илан Шор обаче е станал първо кмет, а после и депутат с невлязлата в сила присъда, като по делото от години е третиран като “свидетел”,  въпреки че в доклада на аудиторите от Kroll е споменат като един от изпълнителите на  “Кражбата на века”.

Компанията Dufremol разполага с безмитни магазини не само в Молдова, но и в Киргизстан. Затова не е учудващо, че на 15 март 2015 г. тогавашният президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев лети от Бишкек за Санкт Петербург през Кишинев.

RISE.md: Kaufland с Дворец на културата от офшорка на Илан Шор

Той първо лети на Запад, а после на Североизток, правейки сериозно отклонение от нормалния маршрут.  Полетът е частен и е поръчан от фирмата Nobil Air, която е на Илан Шор  – концесионерa на единственото международно молдовско летище.

Оказва се, че в молдовската столица Атамбаев се среща с най-богатия олигарх Влад Плахотнюк и пренася послание за Кремъл.

Посланието представлявало пакет предложения по двустранното сътрудничество и план за уреждане на приднестровския конфликт. Това обаче не помага на Плахотнюк, обвинен в Русия по подозрения за фалшифициране на паспорт и за поръчване на убийството на бизнесмена и лидер на проруската “Наша партия” Ренато Усатий.

Връзката на Влад Плахотнюк и Илан Шор се доказва и по редица разследвания на партньора на “Биволъ” по международната мрежа Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) – сайта RISE Moldova. Например двамата се споменават в разследванията за The Laundromat (“Перачницата”) и за “Кражбата на века”. Както и в текста “Дворецът на кръстовището Шор – Плахотнюк” за изкупен и препродаден на Kaufland от офшорките им Дворец на културата в района “Ришкановка” в молдовската столица.

Бягство от затвора…

На 8 юни 2019 г. пред посланиците на Европейския съюз Петер Михалко и на Руската федерация – Олег Васнецов, президентът на Република Молдова назначава съпредседателя на опозиционната проверопейска формация ACUM (“Сега” – рум. ез.) Мая Санду за премиер.

Лидерът на проруската Партия на социалистите на Република (PSRM) Молдова Зинаида Гречаная става председател на Парламента на Република Молдова. ACUM и PSRM обявяват временна коалиция, а Демократичната партия на Влад Плахотнюк блокира сградата на правителството в Кишинев и редица министерства.

За целта се използват спецчастите и СОТ-фирмите на Влад Плахотнюк. Платените с по 50 и 100 лева “протестиращи” от страна на ДПМ се извозват към Кишинев с автобусите на фирмите на Илан Шор.

Доскорошният владетел на Молдова – олигархът-беглец Влад Плахотнюк

На 14 юни посланикът на САЩ Дерек Хоган влиза в офиса на Влад Плахотнюк за 15 минути. След това правителството на Павел Филип, заместник на Плахотнюк по ДПМ, обявява оставката си. В Кишинев кацат няколко частни самолета тип “бизнес джет”. Семейството на Илан Шор напуска Молдова в посока Русия.

Илан Шор е напуснал страната на 14 юни, по едно и също време с Владимир Плахотнюк, заяви пред телевизията “НТВ Молдова” президентът на Република Молдова Игор Додон, което потвърди и източник на сайта Newsmaker.md.

Източниците твърдят, че от украинския пристанищен град Одеса (на 150 км от Кишинев) Влад Плахотнюк е заминал с частен полет за семейството си в Щвейцария, а Илан Шор – е излетял за Израел. Двамата са пред обявяване за издирване от новата власт в Молдова и от години – задочно подсъдими по наказателни дела в Русия.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: