Корупционното статукво: без демокрация и промяна

“Ще се разпищят ли, ако спрем топлия обяд?” Овча купел ще протестира срещу повторно издигнатия от ПП-ДБ кмет, презастроил района

“Демократична България” брани кандидатурата на скандалния си районен кмет, замесен в корупцията с общински имоти, пестящ от топлия обяд и ремонти. Но намерил пари да ремонтира кабинета си за 85 хил. лв.
Екип на Биволъ

“Ще се разпищят ли твоите гласоподаватели, ако им спрем топлия обяд?” “Ти знаеш ли дали са мои гласоподаватели? Чу ли се с всичките?”. Това е чат между кмета на район Овча купел и един от неговите приближени. Масови протести ще организират симпатизантите на “Демократична България” в столичния квартал “Овча купел”, ако коалицията не смени номинирания за втори мандат районен кмет Ангел Стефанов. Съответната протестна нота до управляващата коалиция “Продължаваме промяната” – “Демократична България” е изпратена от 110 души координационен съвет на живущите в петте квартала на столичния район граждани на 24 август. Според гражданите, Стефанов не е изпълнил нито едно от дадените през 2019 г. предизборни обещания и е продължил ударно порочната практика за презастрояване на квартала. Отговор от партийните централи гражданите не получиха.  “Биволъ” поиска коментар от ръководството на ДБ, като Ивайло Мирчев от “Да, България” обеща да се срещне с гражданите, а Владислав Панев от “Зелено движение” пита, защо ли хората, щом са много, не са си предложили свой алтернативен кандидат за кмет. 

Сериозно недоволство има сред симпатизантите и гласоподавателите на “Демократична България” (ДБ) в един от най-големите столични райони “Овча купел” заради издигането на досегашния районен кмет Ангел Стефанов от дясната коалиция за втори мандат. Гражданите са изпратили още на 24 август 2023 г. своята Протестна нота, с която “Биволъ”, разполага, до ръководството на управляващата коалиция ПП-ДБ, които обаче не предприеха никакви официални стъпки да отговорят на гласоподавателите си. Подписалите се са 110 души само координационен съвет, като според тях те представляват живущите и в петте квартала (“Овча купел”- старата част, 1 и 2, Горна Баня и Суходол) на района. 

Кметът със златен диван и гражданите, за които няма топъл обяд 

“Ще се разпищят ли твоите гласоподаватели, ако им спрем топлия обяд?”

“Ти знаеш ли дали са мои гласоподаватели? Чу ли се с всичките?”.

Това е чат между кмета на район Овча купел и един от неговите приближени, става ясно то скрийншота, с който “Биволъ” рапзолага (вижте долу).

Кметът обмисля как да спести от социалнослабите (Източник: “Биволъ”)

Според един от източниците ни, скрийншотът е от разговор по време на пандемията, в който се обсъжда се програмата за социалнослабите “Топъл обяд”. Кметът би искал да я спре и сондира почвата. Но е реплекиран, решава да се замисли дали не я спира и за свои избиратели. Ако е сигурен, че гласуват за него, явно ще я остави. По пътя на логиката излиза, че ако подобаващата част от социалнослабите не са му избиратели, няма защо да има топъл обяд за тях.

Още един скрийншот е от чат с обсъждането за Дома за деца над 3 години с умствена изостаналост “Дъга”. В разгара на ковид-пандемията кметът не иска да се охарчва. И да ремонтира покрива на дома.  Затова търси да се избере нещо по-евтино, като капандура. 300 лв. за децата (!) Толкова те струват за кмета на район Овча купел…“Може би партийните лидери нямат деца?”, питат се възмутените граждани. 

“Ако е проблем, здраве му кажи”,

казва кметът (вижте долу)

“Здраве му кажи!”: чатът на кмета за капандурите (Скрийншот: “Биволъ”)

Същевременно, през април 2022 г. няколко медии алармираха, че Ангел Стефанов си 

ремонтира служебния кабинет със скандалната по своята стойност обществена поръчка за…85 хил. лв., в която влизала и доставка на…позлатен диван (!)  

Редица документи, като докладна записка, с която медията ни разполага, е за достъп до системата. Не е бил осигурен достъп до вътрешната информационна система на заместник-кмета. А се очаква той да си върши бързо работата и гражданите да са доволни. Изглежда, който не е удобен на кмета, няма достъп. За да знае по-малко. Законът дава, кметът не дава.

 
Двете докладни на кмета, от които става ясно, че укрива информация дори и от собствения си екип (Документи: "Биволъ") 

 Друг окумент (вижте горе) е също Докладна записка. Този път тя е за взет под натиск достъп до бюджетна сметка. Както и за натиск да се даде на друго лице електронен подпис. Нищо не става в общината без знанието на кмета. Ето как той работи “в екип” и как “уважава” колегите си в районната администрация. 

Скандалите с презастрояването около районния кмет 

Според живущите в района, кметът им е направил всичко възможно район “Овча купел” “да бъде презастроен и да не останат зелени площи дори в междублоковите пространства”, аламираха от КС на готвения протест. Според тях Ангел Стефанов се оправдавал с издаването на разрешителни за строеж от администрацията на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова и по-точно от главния архитект на София – Здравко Здравков. 

Според гражданите, има предостатъчна информация, която оборва оправданията на Стефанов, че той нямал вина за презастрояването на района и наличието на новопостроени жилищни сгради в зелените площи.

Според скрийншота на таблица “Разрешения за строеж”, с който “Биволъ” също разполага (вижте долу) може да се види колко още сгради са построени след преброяването, защото явно районният кмет не е очаквал да бъде издигнат за втори мандат и е държал да “осребри” максимално възможностите, предоставени му от поста, който заема, още в края на първия си мандат.  

Кметът на Овча купел няма проблем с тези разрешителни (Източник: “Биволъ”)

Другото оправдание на районния кмет пред гражданите, било, че 

“имотите са частни и не може да бъде спряно строителството”.

Същевременно поне част от откритите документи показват, че повечето от терените са общински, но Стефанов прави всичко възможно да ги продаде и то на “правилните” хора.

“А после се оплаква, че няма свободни площи за паркове”,

алармират гражданите, според които кметът им не е изградил и една детска площадка. 

На 24 август 2023 г. живеещият в “Овча купел” гражданин Борислав Тодоров е цитиран от редица медии, по повод проверката му за обещаните от районния кмет детски градини. Оказа се, че Стефанов се е похвали в импровизирания си “отчет за дейността” във Фейсбук,  за уж „изградени 4 нови детски градини“ през мандата му. 

“Направих си труда да обиколя четирите детските заведения, със започнати строеж или реконструкция в района, както и наличната информация на сайта на Агенция за обществени поръчки за тях”, пише жителят на района, според когото реално са започнати строителните работи само по една от градините. И то, с доста уговорки – с увеличнието на бюджета от 4 на 6,7 млн. лв. и забавяне от цели…18 месеца (вижте в статията “Хванаха кмета на Овча купел в лъжа за детските градини”). 

“През 4 години мандат не намери пари за поне една пързалка, катерушка или люлка за тази детска площадка”,

алармира друг представител на гражданите (вижте снимката долу). Според него площадката е известна с това, че е построена от бившата кметица от ГЕРБ Христина Семерджиева. 

Тук ли трябва да играят децата на Овча купел? (Снимка: “Биволъ”)

Преди местните избори 2019 г. тя изведнъж е решила да я изгражда площадката, застилайки зелената площ с тротоарни плочки и оставяйки само място за три пясъчника. “Оттогава не е мръднала тази “детска площадка”, освен да обраснат с трева дори и пясъчниците”, възмущават се местните. 

Според активистите, само заради натиска на активните граждани от кмета не е загубен още един парк – “Кукуряк”. “Ще има ли парк Кукуряк. Битка за най-апетитния имот в Овча купел”, писа през юни 2023 г. “Дневник”. Според изданието, ставало дума за 6.2 дка и е на път да блокира изграждането на парка, а докладът с подробния план бе отложен в комисиите на общинския съвет”. Активни граждани се оплакали, че в плана са отрязани парчета от зелената площ, за да бъдат застроени. 

През март 2023 г. скандал имаше друг скандал с районния кмет, който председателят на СОС от ГЕРБ използва срещу ДБ. “Георги Георгиев: Къща може да рухне заради разрешен от кмета на Овча купел строеж”, цитира го тогава изданието Клуб Z. 

Вижда се, че от гафовете на скандалния кмет на ДБ се възползва дори и ГЕРБ в Столичния общински съвет, за да ги използва в кампанията си. “Шефът на СОС спря сделка с общински имот, предложена от кмета на Овча купел”, писа през март 2022 г. OFFNews, като според сайта ставало дума за продажба на общинска част от имот в района – 62% от общия дял на терена. 

През януари 2023 г. избухна скандал с отрязаната вековна секвоя в квартала, за която кметът е дал разрешение, а темата подхвана един от близките до ГЕРБ новинарски сайтове Tribune.bg, в който са изтекли и документите (вижте долу) около сделката за съответния имот. 

 
Заповедта за имота, изтекла в сайта Tribune.bg 

Гражданите припомнят, че всичко това се случва на фона на данните за 11 983 стоящи празни жилища в района, или 35% от сградния фонд на кварталите в Овча купел, според данните от последното преброяване от 2021 г., посочени в сайта с издигнатата кандидатура на действащия кмет.

“Това е в отговор на тези лъжи за “отчет” и уж “програма” за втори мандат”,

констатира пред “Биволъ” друг представител на КС на активните граждани в “Овча купел”. 

Докладът за отчитане на задачите също е стигнал до “Биволъ” (вижте документа долу). Вижда се как няма дори един отдел с приключени задачи. Най-отдолу са отбелязани личните рекорди. Горе е разписано нареждането на кмета Стефанов, но нищо не се казва за санкции. “Това е няма и година от старта на мандата му, а после става още по-зле”, възмущават се гражданите.

Докладът за отчетените дейности (източник: “Биволъ”)

Всъщност искане за оттеглянето на кандидатурата на Ангел Стефанов не е от тази година. Още през 2021 г., на 24-ти месец от мандата му, е поискано от “Да, България” и ДБ да се разграничат от него, след което е започнал собствена война с недоволните от него граждани.

“Когато стигна явно и до районния ни кмет документът с искането, той още на същата дата започна саморазправа с активните граждани, застанали с имената си зад това искане и готови отново да протестират, та чакаме следващите потърпевши от списъка да получат подобна “честитка” от кмета”, коментира един от активистите пред медията ни. “Постиженията” на районния кмет Ангел Стефанов са широко прокламирани от него на официалната му страничка във Фейсбук, където критикуващите го граждани бързо биват блокирани.

Ангел Стефанов е районен кмет от квотата на “Да, България” (снимка: Архив)

Професионален посредник, посредствен кмет 

Личността на самия районен кмет също е скандална. Очевидно е, че преди да бъде избран от “Да, България” за кандидат-кмет на район “Овча купел” през 2019 г., той вече е бил дълбоко обвързан с доминираната от статуквото в лицето на ГЕРБ Столична община.  Във визитката на Ангел Стефанов в партийния сайт на “Да, България” пише, че Ангел Стефанов е работил като “Обществен посредник” за Столична община. В страницата на района във Фейсбук се твърди, че е заемал тази длъжност между 2004 г. и 2014 г., когато кметовете са Стефан Софиянски, наследен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (2005 – 2009) и от Йорданка Фандъкова (2009 – 2023 г.) 

Също така в сайта на “Да, България” и в др. отворени източници като сайта на НБУ, пише, че Стефанов по образование е “бакалавър” по специалност “Публична администрация” в УНСС, а след това – доктор по “Съвременни политически системи” и преподавател към катедра “Политология” в УНСС, както и към департамент “Администрация и управление” в НБУ.

“Най-интересното е, че във всички сайтове с представянето на кмета ни, никъде не се споменава да има магистратура и изглежда той ще се окаже първият, който от бакалавър става направо доктор”, обръща внимание един от живущите в “Овча купел”. Сигурно, трябва да си политик в България, за да можеш да прескочиш една научна степен. 

Друг недоволен гражданин Йордан Тодоров, иронизира във ФБ “Група за Овча Купел 1,2 и старата част”, че “Да, България” и ДБ-ПП могат поне да си спестят от разходите за евентуалното заснемане на нов видеоклип на районния кмет за предстоящите избори, тъй като обещанията му остават актуални, а по проблемите, за които говори през 2019 г., все още не е мръднал пръста да бъдат решени. 

 

“Нито един мандат повече!” 

На 16 август 2023 г. са официално представени кандидатите за кметове на 24-те района на София. “От публичната церемония останахме неприятно изненадани, разбирайки новината, че за кмет на район “Овча купел” се издига кандидатурата на настоящия районен кмет Ангел Стефанов”, пише в протестната нота. 

“Обръщаме към вас с искане за оттегляне на предложената кандидатура на настоящия кмет на р-н “Овча купел” и издигане на друга (избираема) на нейно място”, настояват гражданите. 

Според гражданите, районният кмет дори не е предоставил отчет за своята 4-годишна дейност нито на вас, нито на живеещите в района избиратели: “Загадка за нас ще си остане вашата аргументация да гласувате доверие отново на А. Стефанов при условие, че не е изпълнил предизборните си обещания от 2019 г.”. 

Хората са поставили срок до 30 август 2023 г., за изпълняване на искането им, а именно – смяната на кандидата за районен кмет да се случи. “При условие, че нашето искане не бъде удовлетворено, приемаме Коалицията за работеща срещу интересите на своите избиратели”, пише в нотата. 

Протестна нота

Гражданите припомнят, че за последните 4 г. район “Овча купел” е “рекордьор по проведени протести във връзка с различни казуси, породени благодарение на любезното бездействие на настоящия кмет”. 

“Следователно, притежаваме вече достатъчно натрупан опит в самоорганизацията и към днешна дата най-отговорно заявяваме, че сме в готовност да излезем на протест 

“Нито един мандат повече”, чието мото, “Не ни пращайте в изборния ден гъби да берем!”, 

казва достатъчно за целта на протестните ни действия”, гласи позицията на гневните столичани. 

“Нашето не е подписка – нашето е официално искане на избиратели, които ако не им бъде изпълнено искането, излизат на протест”, коментира за “Биволъ” един от активистите от “Овча купел”. 

Активистите увериха медията ни също така, че с кмета лиспва каквато и да било комуникация, защото “той трудно може да бъде открит в общината при това работно време от три часа веднъж седмично, с предварително записване на гражданите”. 

Доклад на “Зелено движение” разкрива клиентелизъм и търговия с влияние в партията от управляващата коалиция

Безотговорната позиция на една коалиция 

Въпреки че са изпращали искане за оставката на Ангел Стефанов през 2021 г., през август 2023 г. активните граждани на “Овча купел” пак пишат до коалицията “Демократична България” и до партньорите им по “сглобката” от “Продължаваме промяната”, с които ще се явяват заедно на местните избори през октомври т.г. 

Но от всички, до които официално е изпратена протестната нота на гражданите, им отговарят само членовете на екипа на кандидат-кмета Васил Терзиев и от подкрепящата номинацията на ДБ “Екипът на София”.  

“Ние имаме официален отговор до този момент само от “Екипът на София”,

като Любо Георгиев още на 24-ти върна отговор. Неофициално имаме отговор и от “Отборът на Васил Терзиев”, че организират среща, за която ще получим официална покана. Та това ни е обратната връзка. Коалициите ПП и ДБ, а и партията Спаси София не са отговорили”, констатират оттам. 

Ивайло Мирчев обеща да обърне внимание на проблемите в Овча купел (снимка: “Дебати”)

“Биволъ” поиска позицията на Христо Иванов и Ивайло Мирчев по казуса, тъй като кметът Стефанов е кандидат, излъчен от тяхната формация “Да, България”. Христо Иванов не пожела да отговори на въпросите ни. 

А Ивайло Мирчев се застъпи за кмета, че той не е в състояние да спре презастрояването на квартала, което се извършва от Столична община. “Той не може да ги спре разрешителните, защото това е незаконно”, каза Мирчев.

Според него, “ако има спорни разрешителни”, от партията щели да ги разгледат. Той покани гражданите на среща на 30 август, но те смятат, че представителите на ДБ са длъжни сами да дойдат при тях, за да видят какво се случва в квартала. 

“При непреодолимо недоверие в Зелено движение, разделянето на партията е опция”

Съпредседателят на “Демократична България” от квотата на “Зелено движение” Владислав Панев пък твърди, че гражданите е трябвало “да пратят каквото имат” по случая с районния кмет. Много народ. Защо не издигнат алтернативен кандидат”, иронизира сигнала им Панев. Запитан дали е обсъждана опцията за смяна на кандидата, той отсече с “не”. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: