Синиша Мали: Нямам офшорки. Документите в българския Търговски регистър са “абсолютен фалшификат”

Адвокатка от Бургас станала собственик на неговите офшорки и 24 апартамента в комплекс Св. Никола край Черноморец
by Екип на Биволъ

Скандалът в Сърбия след разкритието за 24 апартамента купени от кмета на Белград в България чрез офшорки продължава. Днес Синиша Мали даде пресконференция, на която заяви, че документ с неговия подпис, наличен в българския Търговски регистър е “абсолютен фалшификат”. Става дума за решението на едноличния собственик на капитала за приемане на годишния финансов отчет на дружеството. Документът е с дата от 28.02.2015 г.

В понеделник “Мрежата за разследване на корупция и престъпността” KRIK.rs и Биволъ излязоха с разследване, подкрепено с документи, според което от 2011 г. Синиша Мали е директор на две офшорни фирми от Британските виржински острови. Чрез тях той придобива 24 имота в комплекса св. Никола край Черноморец. Продавачи са бившият директор на Лукойл в Сърбия Срджан Дабич и неговите български съдружници Владо Боянов и Едит Гетова.

Мали представи на медиите друго решение на едноличния собственик на капитала, подписано от адвокат Ана Иванова Панайотова и датирано от 05.03.2015 (виж тук). Към него има и клетвена декларация от адв. Ана Панайотова, в която се твърди, че Синиша Мали няма нищо общо с офшорната фирма и, че към 28.02.2015 тя се явява едноличен собственик и представител на Brigham Holding & Finance Inc. (виж тук) Втора клетвена декларация е представила преводачката, която е превеждала на Мали и е удостоверила, че той е съгласен с превода. Тя също заявява, че нейният подпис не е автентичен (виж тук).

Нито един от представените от Мали документи обаче не е заверен при нотариус и не е подаден за регистрация в Търговския регистър, показа проверка на Биволъ. По молба на колегите от KRIK.rs се снабдихме със заверени документи от Търговския регистър подадени през 2014 г., които са подписани от Синиша Мали в качеството му на директор на Brigham Holding & Finance inc. и Etham Invest & Finance Corp. (виж тук и тук) Идентични документи са подадени и през 2013 г.

От фирмената история става ясно още, че Синиша Мали е упълномощил Ана Панайотова да го представлява за вписванията на фирмата Ерма 11 и Ерул 11, на чието име се водят 24 имота в комплекс Св. Никола.

[box type=”info” radius=”5″]Връзки с приватизационните сделки на Лукойл

Едит Гетова беше зам.-министър на икономиката в правителството Костов, отговорна за приватизацията на рафинерията в Бургас от Лукойл. Тя беше уволнена след като в медиите изтече разработка на НСС, която я уличаваше в корупция, но следственото дело срещу нея потъна. Синиша Мали пък е надзиравал процедурата по приватизацията на Беопетрол, също от Лукойл и след това става директор в руската фирма.[/box]

#КОЙ е подал фалшиви документи в Търговския регистър?

Тезата за фалшификата обаче търпи сериозна критика предвид факта, че същата адвокатка Ана Иванова Панайотова е подала на 28 юни 2015 г. комплекта документи за годишния финансов отчет на “Ерул 11” и “Ерма 11”. За да подаде документите по интернет тя е използвала електронен подпис и е представила пълномощно. Тези документи още не се обработени от Търговския регистър, но са достъпни онлайн за всеки притежател на  български електронен подпис (виж видеото)

В комплекта документи фигурира решението с подписа на Синиша Мали от февруари, за което сега и Мали и Панайотова твърдят, че е фалшификат. Няма и следа от решението на адв. Панайотова от март 2015 г. Няма и документ, който да удостоверява представителната власт на Панайотова като нов директор на офшорната фирма, но пък е подаден документ от 2011 г., който удостоверява, че Синиша Мали представлява офшорната фирма.

Панайотова: “Купих офшорките след март 2014 г.”

Биволъ се свърза с Ана Панайотова по телефона и я попита как така в Търговския регистър фигурират документи подадени от нея, след като сега твърди, че те не са автентични.

“Това не е възможно” – заяви тя и отрече да ги е подавала. “Аз съм собственик и представител на офшорните фирми от миналата година”, категорично заяви Панайотова. Тя не можа да си спомни кога точно е станала собственик на Brigham и Etham, които владеят значително недвижимо имущество, но обеща да изпрати по мейла актуално състояние, което потвърждава този факт.

Панайотова не пожела да отговори на въпроса откога познава Синиша Мали и колко е платила, за да придобие офшорките, а чрез тях и имуществото им, оценено на над 5 млн. евро.

Тя обаче се съгласи, че след като в Търговския регистър фигурира официално вписан документ от 5 март 2014 г. сделката е станала след тази дата.

Всъщност Ана Панайотова, която е упълномощена да представлява и Дабич, и Боянов, и Мали, е подала абсолютно всички заявления и документи в Търговския регистър от създаването на “Ерул 11” и “Ерма 11” през 2011 г. до 2015 г., без изключение. От името на Мали тя е внесла в държавната институция над 10 документа с неговия подпис – решения за приемане на годишни отчети и решения за назначение на управители.

mali-panayotova-pulnomoshtno

Офшорките са укрити от Мали докато е бил на публични постове

Към 5 март 2014 г. когато е датиран последният неоспорван (засега) документ с подписа на Синиша Мали като директор на офшорка, той вече заема обществена длъжност. От 2012 г. той е съветник по финанси на премиера Александър Вучич. В края на 2013 след оставката на кмета на Белград Драган Дилас, Синиша Мали е назначен за Президент на временния съвет на Белград. На този пост той остава до изборите през април 2014, които печели и става кмет на сръбската столица. Така излиза, че близо 2 години Мали не е декларирал офшорките, притежаващи 24 имота в луксозния комплекс на българското Черноморие.

Обновено в петък 23 октомври 2015 18:30 CEТ

Адв. Ана Панайотова изпрати по имейл в редакцията следното становище, от което отново не става ясно кога именно тя е станала собственик и директор на двете дружества.

“По повод написаното в портала:  Оповестявам публично, че не съм правила каквото и да било изявление, че на дата 05.03.2014 г. съм станала собственик на двете дружества свързани с публикацията. Това което категорично съм заявила е това и в което се е уверил и нотариус,  че аз съм собственик и директор на дружествата, които ви вълнуват. Предприела съм стъпки да изискам всички документи в поредност на обявяването им в ТР с оглед установяване истинността на документите и търсенето  на наказателна отговорност от всички отговорни лица за фалшифицирането.”  

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also