Таксѝ без та̀кси: Как големите превозвачи масово укриват данъци и осигуровки

by Екип на Биволъ

В списъка с разрешителните за таксиметрови услуги на сайта на Столична община има лица с по 200 – 300 и повече коли. Техните “услуги” се споделят от големите превозвачи ОКЕЙ СУПЕРТРАНС АД, РАДИО СВ ТАКСИ ООД, ЙЕЛОУ 333 АД и др. Резултатът е укрити осигуровки и данъци за милиони месечно, като системата работи от години заради грубо потъпкване на закона, което данъчните и общинските власти се правят, че не виждат.

За да стигне до този извод Биволъ анализира информацията от официалния списък на издадените разрешения за таксиметров превоз на територията на Столична община, който се поддържа на основание чл. 24а, ал. 5 от Закона за автомобилните превози.

Резултатите са стряскащи. Така към края на февруари 2019 в София има 105 таксиметрови компании – превозвачи и 1488 шофьори на таксита с валидни лицензи, на които са регистрирани 5914 автомобила. Дори само този факт повдига въпросителни, защото няма икономическа логика да има средно по три коли на шофьор. Нормално е една кола да се експлоатира на смени от няколко водачи, а от списъка излиза точно обратното.

Герои на таксиметровия труд

Вглеждането в детайлите вади наяве феномен, достоен за легендарните многомашинници и герои на социалистическия труд от 70-те на миналия век. Някой си Георги Младенов има регистрирани цели 391 коли, от които 201 за ОК Супертранс, 71 за Мегатакси, 45 за Панда Такси и т.н. Следва Тихомир Георгиев с 274 коли – 57 за ОК Супетранс, 40 за Йелоу, 33 за Радио СВ Такси и т.н.

Оказва се, че десетина шофьори държат почти половината от таксиметровия автопарк на София. Най-много “стахановци” има в ОК Супертранс, но от схемата се ползват повечето големи превозвачи.

Съвсем очевидно е, че няколко големи таксиметрови компании използват една и съща схема, тъй като едни и същи шофьори с много коли се появяват при фирми, които иначе би трябвало да се конкурират на пазара.

Друг интересен критерий е по колко автомобила се падат на водач при големите превозвачи. По този критерий абсолютни шампиони са Мегатакси 2000 (4 водачи за 134 коли) и Панда Такси (130 коли за 16 водачи). В Йелоу на всеки водач се падат по 8 автомобила, ОК Супертранс по 6 автомобила. Радио СВ Такси и Супер Плюс имат по 4 автомобила на човек. Такси С Експрес и За Едно Евро по три.

На другия полюс са ОН Сититранс, където на 285 водачи се водят 291 коли и ОТ Сититранс, където на 258 водачи има 264 коли. При индивидуалните превозвачи и малките фирми няма изненади.

Схемата на превозвачите

Ограничен брой водачи, които нямат задължения към бюджета, се вписват в регистъра за извършване на дейност от името и със съгласието на голям превозвач, след което преотстъпват издаденото разрешение на минимум едно неосигурено лице, което обикновено ползва и социални помощи, и има интерес да не обявява полагания от него труд. Следва да се има предвид, че в мнозинството от случаите един таксиметров автомобил се управлява от две, а понякога и от три лица, полагайки труд на дневни и нощни смени.

Резултатът от схемата е огромни загуби за публичния бюджет само от невнесени осигурителни вноски за социално и здравно осигуряване.

Работещите без трудови договори и без да се самоосигуряват шофьори, на практика работят в условия на физическа несигурност, несигурност на доходите и на социалната защита. Голяма част от тези лица никога няма да успеят да изпълнят и условията за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и ще попаднат в системата на социално подпомагане, в тежест на всички останали коректни данъкоплатци, а при липсата на осигурителни вноски, липсва и обвързаност на размера на пенсията с размера на възнаграждението. Недекларираният труд води до по-ниски пенсионни права и по-ограничен достъп до здравни грижи.

По този начин публичните финанси страдат от изтичането на ресурси, което води до свиване на потока от данъчни и осигурителни вноски („данъчна пропаст“) и несправедливо разпределение на разходите за обществените услуги и социалната държава.

При сегашната ситуация в таксиметровия бранш и невъзможността на държавата да се справи със сивата икономика и недекларирания труд, конкуренцията между отделните превозвачи се нарушава поради нелоялната конкуренция между спазващите и неспазващите правилата.

Схемата в таксиметровия бранш в София ще продължи дотогава, докогато продължават да се издават разрешителни, в които не са вписани данните на водачите. Приложение № 4б към чл. 9, т. 11 от Наредба № 34 от 1999 г. за таксиметров превоз на пътници определя данните на водачите, които осъществяват таксиметрова дейност за своя сметка, от името на превозвача и те включват 1). Трите имена на водача; 2). ЕГН; 3). № на УВЛТА; 4). Договор №/Дата.

В регистъра на Софийска община се виждат само двете имена на водача. Вероятно оправданието за това е защитата на личните данни, но във вътрешната база на общината всичко би трябвало да е налице и да има някакъв контрол. Още повече, че данните на общините се потвърждават и от друг регистър, който по чл. 12, ал. 2 от Закона за автомобилните превози се води за всички превозвачи и таксиджии за своя сметка в държавната институция ДАИ. В този регистър водачите фигурират с трите си имена. Периодично ДАИ прави кампанийни проверки за нелегални таксита, но явно голямата и видима измама не притеснява агенцията.

Законът – врата у поле и “за своя сметка”

Законът за автомобилните превози (чл. 24а) предвижда, че разрешението за таксиметров превоз на пътници се издава от кмета на общината или от упълномощено от него длъжностно лице, за всеки отделен автомобил.

Разрешенията се издават на регистриран по реда на Закона за автомобилните превози превозвач (ОКЕЙ СУПЕРТРАНС АД, ЙЕЛОУ 333 АД, ПАНДА ТАКСИ ООД, РАДИО СВ ТАКСИ ООД, ЗА ЕДНО ЕВРО ООД, “ЕВРО ТАКСИ 3 ООД” и т.н.), който е подал заявление до кмета на общината, в която ще извършва дейността си по таксиметров превоз на пътници, и когато таксиметровият автомобил отговаря на определени изисквания.

В разрешението се вписват данните на водача в случаите, когато той извършва дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Законовото изискване е, че 

Разрешението е поименно и не подлежи на преотстъпване.

Данните от публичния регистър обаче показват категорично, че във всеки един момент огромен брой водачи на таксита в София возят клиенти в нарушение на закона. В противен случай две трети от всички регистрирани таксиметрови автомобили (за които се плаща лиценз), не би трябвало да са на пиацата, поради липса на шофьори с редовни разрешителни.

Освен това по закон регистрираният превозвач не трябва да има задължения за данъци и осигурителни вноски, освен когато са разсрочени или отсрочени по законов ред. Това изискване за липса на задължения се отнася и за водача, извършващ превоз от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

В сайта на Столична община обаче се вижда скромен списък на отказани разрешителни заради задължения. Случайно или не, най-много отказани коли има за ОК Супертранс и по няколко за други компании от списъка с шофьорите – стахановци.

Възниква и въпросът защо не са отказани всички разрешителни, след като тези компании имат данъчни задължения.

Георгиус краде данъци и осигуровки и… протестира срещу закона

Преди три години таксиметровите превозвачи излязоха на протест и блокираха Орлов мост именно заради усилието на държавата да наложи плащането на данъци и осигуровки. Тогава народният представител Гроздан Караджов изброи в студиото на Нова ТВ собствениците на големите таксиметрови компании: “банка “гнила ябълка”, група депутати, група прокурори и бивш съветник в ДАНС”.

Тогава проучване на Биволъ показа, че краен собственик по документи на най-големия превозвач ОК Супертранс се явява митичният Георгиус Георгиу – безработния кипърец, който по документи владее огромен бизнес в България като параван за Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев – основните акционери в ПИБ/Fibank.

Три години по-късно, данните показват, че големите таксиметрови компании не са станали по-съвестни данъкоплатци. Но пък има повече прозрачност – държавата и общината чинно публикуват факти за огромните злоупотреби. Така те де факто признават, че знаят за тях, но не си мърдат пръста де юре, за да запушат пробойните и да съберат данъците и осигуровките, които с натрупване през годините достигат стотици милиони лева.

Снимка: Протест на таксиметрови превозвачи ©БГНЕС

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also