Две обществени поръчки за близо 2,5 млн. лв. са възложени от „София Тех Парк“ при съмнителни обстоятелства. И двете са спечелени от фирми на щатен кадър на Държавна сигурност, стажувал в КГБ, показа проверка на Биволъ.

Инкубаторът за нови технологии и „мост между предприемачите, бизнеса и научните достижения“ беше любим проект и гордост на бившия президент Росен Плевнелиев (на снимката той прави първа копка заедно с министър Лукарски). Но управляващото държавно предприятие „София Тех Парк“ с патрон Министерството на икономиката сега е обект на критики от най-големия частен инвеститор в парка – „Уолтопия“. Собственикът Ивайло Пенчев написа остро открито писмо до ръководството, обвинявайки го в пълен провал.

Една година след като открихте техпарка за сто милиона имате педесетина човека в няколко стартъпа, май всичките финансирани с държавни и европейски пари, на ниски наеми. В лабораториите май нищо не се създава, но сигурно имат директори и харчат пари. Имате си и борд и не знам колко служители.
И не създавате нищо.
Нищо.
Ниш-то.
Но харчите много.
Вие, Мили хора се провалихте.
Ама Яката!

Биволъ провери две обществени поръчки на „София Тех Парк“ от миналата година и установи, че наистина се харчи много, при това по съмнителен начин. Става дума за договорите за почистване и поддръжка на имотите на техпарка, сключени от новия шеф Йолиан Иванов (в по-ранна версия на статията погрешно бе посочен сегашния шеф Иван Симеонов б.ред.). Той беше назначен от министър Божидар Лукарски в началото на миналата година. Още с встъпването си на поста Иванов задвижва ускорено процедурата за избор на изпълнител на тези важни дейности за следващите 5 години. 

Скъпи сме, но пък без капацитет

През април 2016 фирмата „Скарабей-69“ ЕООД спечелва обособената позиция „предоставяне на услуги по почистване и поддръжка на сгради на територията на обект „Научно-технологичен парк“ за 1 100 000 лв. без ДДС. Странното е, че фирмата няма никакъв опит в почистването, а неин основен предмет на дейност е търговията с хранителни стоки и ресторантьорския бизнес.

Въпреки липсата на опит и предложената над три пъти по-висока цена от конкуренцията (виж таблиците от протоколите към поръчката), „Скарабей-96“ е класирана на първо място от Kомисията по обществените поръчки на „София Тех Парк“, предвождана от шефа на правния отдел Илия Големанов. Причината – изпипано техническо предложение, твърди се в протокола. За тази позиция техническата оферта има коефициент 60% срещу 40% за по-добрата цена. Така въпреки огромната разлика в цената „Скарабей“ печели.

Шефовете на техпарка обаче не са си дали труда да се информират, че „Скарабей-96“ има едва трима наети служители и на практика няма как да изпълни сама обществена поръчка с такъв обем. За сравнение конкурентната фирма, която е допусната до финала, осигурява 50 души. Това сочат справките в информационната система „Дакси“, която се захранва с данни от НОИ.  

Втората обособена позиция от поръчката за „профилактика, поддръжка и ремонт на инсталации и съоръжения на обект „Научно-технологичен парк“ е за 1,5 милиона лева. Тя е спечелена от фирмата „Ю Сървисиз“ ООД. Оферти подават 7 фирми, но с  процедурни хватки 5 от тях са отстранени. На финала“Ю Сървисиз“ се конкурира с гиганта „Веолия“. И отново: „Веолия“ предлага по-добра цена, но пък техническото предложение на“Ю Сървисиз“ е оценено като по-адекватно и фирмата надделява в класацията с оферта от 1,4 млн. лв. за 5 години.

Непревилните кандидати получават ниски оценки за техническите предложения.

При по-внимателен преглед на документацията за тази поръчка се вижда, че към „Ю Сървисиз“ няма никакви претенции от страна на Комисията за окомплектоване на документацията. На всички други участници в процедурата са им намерени кусури по този параграф, а някои дори са отстранени на първо четене. Името на „перфектната фирма“ дори е вписано ръкописно в специално оставено бяло поле в протокола, което повдига основателни съмнения за нагласеност.

„Ю Сървисиз“ се занимава хигиенизиране и с охранителна дейност и въобще няма в портфолиото си ремонти на инсталации и поддръжка.  Опитът й в хигиенизирането обаче е твърде скромен – през 2013 фирмата е сключила договор за 45 хил. лв. за почистване на сградите на  „Агенцията по заетостта“.

От „София Тех Парк“ засега не връщат коментар за спорните обществени поръчки, след запитване отправено по имейл. 

Стажант на КГБ чисти и поддържа иновативния инкубатор

Проверка в Търговския регистър „Ю Сървисиз“ и „Скарабей-96“ показа, че те имат общ собственик – Петър Димитров Тотев. Всъщност, към момента на спечелване на обществената поръчка от „Скарабей-96“ тя не е собственост на Тотев, но месец след това щастливо събитие бизнесменът купува фирмата. Тази маневра също повдига съмнения за предварителна нагласеност.

Бизнесменът Тотев е съсобственик в охранителната фирма „Юсис“ ООД и в много други фирми, започващи с предпоследната буква на азбуката. След успешния конкурс и пълната победа в търговете за „София Тех Парк“, портфолиото му на охранител се разширява в сферата на почистването, ремонтите и поддръжката на имоти. При това с впечатляващата сума от 2,5 милиона държавни пари.

Петър Тотев е известен и като щатен служител на Държавна сигурност, разкрит в качеството си на началник на сектор в МВР от 1992 до 1994 г. В кратката характеристика публикувана от Комисията по досиетата пише, че през 82 г. е бил изпратен на 3 месечен курс в КГБ-Ленинград – твърде важен момент в кариерата на всеки разузнавач на комунистическия режим.

Засега не е ясно дали чистенето и поддръжката на „българската силиконова* долина“ са на висотата на предвидените за целта милиони, но ако там се пръкнат потресаващо иновативни открития, поне ще има кой и къде да докладва за тях.

* Правилният превод всъщност е „силициева долина“, но това не е известно на сегашния шеф на „София Тех парк“ Иван Симеонов, който сравни софийския инкубатор с калифорнийския със следните думи: „София Тех парк“ е открит 2015 година, т.е. той има история от една година. Силиконовата долина е основана през 38-ма година, това са 80 години.“

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.