Новият СРС скандал: “чикагска пиратка” на Янев или бомба с дистанционно от САЩ?

Екип на Биволъ

spravka-rovch1

Поредният теч на класифицирана информация в медиите стана факт миналата сряда. Става въпрос за няколко страници от разследване на Националната Следствена Служба (НСлС) по делото на Вальо Топлото, в които се описват засечени разговори на близкия до Румен Овчаров лобист Красимир Георгиев (виж тук и тук). От разговорите личи, че Георгиев аранжира от името на министъра задкулисни договорки за най-големите български инфраструктурни и енергийни проекти: Магистрала “Тракия”, АЕЦ Белене, Бургас-Александропулис и доставките на гориво за АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй.

Копия от страници, съдържащи се в секретната справка бяха публикувани в сайта Afera.bg. Автентичността им беше потвърдена от публичните изявления на депутати, имащи достъп до секретното деловодство на Народното събрание.

Информацията беше разгласена от проправителствената телевизия TV7, но първите сигнали за нейното предстоящо оповестяване дойдоха в началото на месеца от Чикаго, където беше на посещение Яне Янев. Българоезичното издание BG Voice го цитира дословно:

Един много отговорен фактор във Вашингтон, който е експерт по глобалните проблеми на енергетиката, ме попита в прав текст защо е прекратено досъдебното производство, което засяга Красимир Георгиев (т.нар. Фронтиер), Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Кириенко и Шматко по отношение на строежа на „Белене”, както и по отношение на дългосрочни договори между Република България „Газпром”, тайни договори.

Интересно е да се съпостави контролирания теч на справката, датирана от април 2007 г. и информацията за Красимир Георгиев от секретната грама на шарже д’афер Алекс Караянис за “българската енергийна мафияот края на 2006 г. Вижда се, че в американското посолство са направили същите обобщения като НСлС, но по-рано.

“Георгиев, който няма официална позиция в министреството, участва в официалните срещи на Овчаров редовно и го придружава в официални пътувания в чужбина, за потрес на местни и чуждестранни чиновници и бизнесмени. Руските енергийни служители са повдигали въпроса за присъствието на Георгиев на междуправителствени преговори, докато служители на Citigroup са напускали презентация заради неговото присъствие.” – пише в грамата.

В посолството явно разполагат с актуална оперативна информация от българските служби. Пример за това са разговорите на Красимир Георгиев с руснаци за доставките на ядрено гориво, записани през октомври-ноември 2006, чието съдържание е обобщено в грамата от декември 2006 г.

“Отговорният фактор” на Яне Янев (ако има такъв) всъщност му е спуснал задача да пришпори не особено ентусиазираната българска прокуратура, за да бъде неутрализиран “проруския енергиен маестро” Румен Овчаров и кликата му. В избора на вестоносеца обаче има и забавен елемент, тъй като Янев, разнасящ не от вчера секретни папки и флашки, е определен от посланик Макълдауни като “политически шут” и “шарлатанин”. В момента, в който секретните папки попаднат в неговите ръце, те престават да са секретни и това е много добре известно (не само) на американците.

Днес на ред е Р. Овч. и ако българската прокуратура си свърши работата, това ще е червена точка за нея. Но нищо чудно след година или две да дойде друго послание от Вашингтон, което да гласи следното: “Един много отговорен фактор във Вашингтон, който е експерт по проблемите на наркотрафика, ме попита в прав текст защо не е разследван Бойко Борисов за трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари“. И нищо чудно отново Янев да бъде избран за вестоносец. Историята познава случаи, когато придворните шутове служат на няколко крале.

Тогава отново ще потекат СРС-та към медиите, в които няма да намерите нищо ново в сравнение с докладите на американците, изтекли в Wikileaks. Доклади, които по думите на главния прокурор Борис Велчев съдържат само твърдения. “Представяте ли си каква държава ще сме, ако разследват някого само по твърдения” – попита той?

Можем доста отчетливо да си представим обаче каква държава сме в момента. От новия теч на СРС става ясно, че прокуратурата е отказвала през годините, отказва и сега да разследва и твърденията подплатени с неоспорими доказателства.

Из нецензурираната версия на доклада на Алекс Караянис озаглавен МРЪСНА ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР [06SOFIA1691] При първоначалната публикация, в съответствие с договора на Биволъ с Wikileaks, бяха заличени имената на информаторите на посолството. От началото на септември 2011 г. след допуснат теч на информация от журналист на Guardian всички 250000 дипломатически грами са налични в Мрежата в оригиналния им вид:

КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ 16. (C) Друго име, което винаги се появява, когато се говори за проблемите в енергийния сектор, е това на Красимир Георгиев. Според пресата, Георгиев е един от най-богатите хора в България и живее главно в Швейцария. Той и сегашният енергиен министър Румен Овчаров заедно са завършили Московския институт по енергетика и отново са се запознали, когато Георгиев е работел за партийния комитет в Енергопроект, където Овчаров е работел.

Главната фирма на Георгиев, Frontier, присъства там, където са парите – енергетика, недвижими имоти, нефтопроводи, магистрали, военни офсети и т.н.

17. (C) Красен Станчев (моля, да се защити) ни каза, че Георгиев

SOFIA 00001691 004.2 OF 006

обикновено създава концепцията на даден проект, а след това възлага реалната работа на различни инженерингови и технически фирми. Както Станчев обяснява, той е рентиер, който цели да получи голям дял от мултимилионни сделки. Георгиев е главният юридически консултант зад ползващата се с лоша корупционна слава сделка за автомагистрала „Тракия”. Според Станчев, по време на най-голямото брожение по отношение на „Тракия”, Георгиев е предлагал да плати на Станчев и неговия институт 45 000 евро за положителна статия за Frontier; когато Станчев отказал, Георгиев намерил друг институт, който я написал за по-ниска цена.

18. (C) Георгиев е бил консултантът и лобистът зад три важни проекта — „Каскада долна Арда”, „Марица изток 1″ и „Марица изток 3″ — където инвестициите надминаха 800 милиона щатски долара. При „Марица Изток 3″, Георгиев беше главният лобист за американската фирма „Entergy”, която спечели поръчката в неконкурентен процес, след като беше номинирана от енергийния министър Иван Шиляшки като „стратегически инвеститор”. Членове на социалистическата партия твърдят, че Шиляшки и повечето големи фигури в енергийното министерство по време на управлението на Иван Костов са били под личния надзор на Георгиев. Георгиев също беше ангажиран във ВЕЦ „Цанков Камък” и язовир „Яденица”, както и в договорите за доставка на ядрено гориво за „Козлодуй”. Още повече, Frontier притежава 45% от Universal Burgas Terminal, ключов елемент от бъдещия петролопровод Бургас-Александропулис, който в момента се договаря между Русия, България и Гърция.

19. (C) Повечето българи познават Георгиев покрай скандала с Топлофикация, когато се разкри че той и възрастната майка на Валентин Димитров, която също е заплашена от обвинения в пране на пари — са партньори във фирма за недвижими имоти. Много хора очакват влиянието на Георгиев в сектора да расте сега, когато Румен Овчаров е министър на Енергетиката. Александрова от Капитал ни каза, че Георгиев, който няма официална позиция в министреството, участва в официалните срещи на Овчаров редовно и го придружава в официални пътувания в чужбина, за потрес на местни и чуждестранни чиновници и бизнесмени. Руските енергийни служители са повдигали въпроса за присъствието на Георгиев на междуправителствени преговори, докато служители на Citigroup са напускали презентация заради неговото присъствие.

20. (C) Георгиев беше намесен в скорошното решение на енергийното министерство да възложи (без конкурс) 14-годишна поръчка на руската фирма ТВЭЛ, която да снабдява Козлодуй с ядрено гориво. Членът на опозицията Иван Иванов ни каза, че сделката е очевидно неизгодна, тъй като горивото струва с 40% повече, отколкото в Русия и твърди, че горницата е разделена между български (25%) и руски (40%) посредници.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d