Интервю с Джеф Щайн – Част III: Възможно е CRIM да получи доклада за Борисов. Ще свидетелствам.

Екип на Биволъ

img_stein1202

Интервю с Джеф Щайн – Част I

Интервю с Джеф Щайн – Част II

Биволъ: За българското общество е доста притеснително да знае, че има премиер, за когото се подозира, че е с престъпно минало. Европейският парламент е създал специална комисия за борба с организираната престъпност (CRIM), която е информирана за този случай и желанието е да се премине към публично изслушване с оглед изясняването на ситуацията. Бихте ли желал да свидетелствате пред тази комисия относно информацията, която имате за Борисов от 2007 г., когато публикувахте статията си?

ДЩ:  Да, не мога да кажа много повече от тoва, което вече ви казах, на вас и всички останали, нали разбирате, не съм сигурен, че мога да осигуря някаква специална информация, а и няма да си разкрия източниците. Вече ги разкрих до известна степен, като казах, че това проучване е било поръчано от швейцарска финансова институция, която изследваше бизнес условията в България. Това беше причината за проучването. Те наеха частна разследваща компания, състояща се от бивши служители на щатското разузнаване, които да направят проучването. Те го направиха, то беше дадено на банката и на мен. Така че няма нищо повече, което да мога да им кажа.

Бъ: Но в случай, че има публично изслушване, поне би било добре да се каже, че това не е комунистическа конспирация срещу Борисов.

ДЩ: Не бих искал да покажа непочтителност към България, но преди това нямах интерес към страната ви, защото моят обсег на действие са Щатите, службите за сигурност, и ЦРУ в частност. Това са нещата за които пиша. Не пиша често за това, което става в службите за сигурност на други държави освен, ако това няма въздействие върху САЩ. А в този случай, знаете, това какво прави Борисов, няма реално въздействие върху това, което се случва в Щатите. И трябва да кажа, че когато този доклад ми беше даден, не направих нищо около 6 месеца, защото имах да пиша други неща и ми беше трудно да докажа важността на този доклад, прекарах много време да потвърдя информацията в него. Всъщност, виждате, аз свърших много от черната работа, не просто предадох това, което беше в доклада, а говорих с хората като журналист, а това отнема много време и трябваше да съм много внимателен, докато пишех доклада. Това отнема време и ми беше много трудно да оправдая прекарването на толкова много време за работа с нещо, касаещо българска вътрешна политика. Защото аз не пиша колонка за Балканите или централна или югоизточна Европа, не правя това. Ако пишех за външна политика може би щеше да ми е по-лесно, но аз пиша за Spy Talk, така че това беше много извън моята сфера на интерес и го направих само защото неочаквано ми остана малко свободно време. В Щатите имаше много малко интерес и дори сред редовните ми читателите, но бих казал, че имаше много трафик от България, много хора кликащи на статията от България.

Бъ: Да, защото това е малка държава и такава статия генерира огромен интерес.

ДЩ: Мисля, че всеки, който има компютър в България е чел този материал.

Бъ: Посещението на генерал Петреъс в България е интересно, политическите анализатори пишат хипотези за нещо предстоящо, подготовка на щатска военна операция, вероятно с България като място със съоръжения, защото има американска база. В такъв случай България пак би станала интересна за сигурността на САЩ, за вътрешната им сигурност.

ДЩ: Определено България е стратегически важна за САЩ по редица причини – заради нуждите на НАТО, задълбочаващия се наш конфликт с Иран, проблемите в Гърция. Само, че не знам… Генерал Петреъс има ли семейни корени в България?

Бъ: Не, няма.

ДЩ: Няма семейна история?

Бъ: Не ни е известна такава.

ДЩ: Целият регион е много важен за САЩ, и за запада като цяло…

Бъ: Може би той се наслаждава на хубава храна и сън, докато премиерът, който каза, че го приема като личен гост, го пази. Този въпрос трябва вероятно да се зададе на Щатския конгрес. Кой е платил за посещението му? Дали наистина е било официално…

ДЩ: Сигурен съм, че е официално, Имам предвид, че Петреъс, директорът на ЦРУ, не би могъл да си направи една явна, бърза почивка в България. В това няма никакъв смисъл.

Бъ: Да, това е и официалното изявление на американското посолство, че визитата е официална, така че е още по-интересно, защо е толкова дълга – три дни, две нощи?

ДЩ: Това би била добра статия за някой ваш журналист, за това какъв е интересът на САЩ в България. Това е добър сюжет, всъщност, ако имах време аз бих го написал, но както казах, затънал съм в разследване по един материал, който няма нищо общо с България, а с външната политика на Щатите. Просто нямам време да се занимая с това, но е добър материал, който някой може да напише.

Бъ: Да, определено. Да се върнем към Комисията в Европейския парламент. Мислите ли, че е възможно тя да отправи официално искане към ЦРУ да предостави информацията, която има за тъмното минало на Борисов и дали е възможно да се получат, да се разсекретят такива документи?

ДЩ: ЦРУ няма да предостави документи. Имам предвид, че най-чувствителното нещо, което ЦРУ има е информацията за своите връзки с представителите си зад граница. Няма да се случи нищо свързано с подобно искане.

Бъ: Същия въпрос за тези 200 страници – докладът поръчан от швейцарската банка, мислите ли, че е възможно да получим официално копие?

ДЩ: Да, възможно е. Трябва да помисля за това.

Бъ: И да се предаде на Kомисията.

ДЩ: Да.

Бъ: ОК. Tова е интересен материал. Добре ще е Комисията да има достъп до някой документи, не само неофициалните грами, които не са разсекретени и които се считат за класифицирана информация от САЩ. Благодаря Ви много за този дълъг, дълъг разговор. Актуална ли е информацията за Вас от страницата Ви в Уикипедия или искате да кажете нещо повече за действителната Ви работа в момента?

ДЩ: Мисля, че е малко остаряла, защото сега работя на непълно работно време автор за вестник Уошингтън Поуст (Washington Post) и списание Форейн полиси (Foreign Policy Magazine). Така че вече не пиша дневната колонка в Пост. Това единствено е за актуализиране, другата информация е ОК.

Бъ: Вие сте добре дошъл сте в България, за нас ще бъде чест да сте наш гост. Мога да ви обещая църкви, манастири, ресторанти и кафета, също като за генерал Петреъс.

ДЩ: Бях предупреден, че за мен ще е опасно да дойда в България.

Бъ: Наистина? Мислите ли? Защото имате лична покана от г-н Борисов още от онова време.

ДЩ: Не съм сигурен доколко искрена беше поканата. Може да е от типа roach motel (буквално мотел с хлебарки, означава евтин и неподдържан мотел б.прев.), където се регистрираш, но не можеш да си тръгнеш.

Бъ: Мислите ли, че е възможно да публикуваме това изявление?

ДЩ: Да, беше ми казано, да не ходя в България, защото могат да ми навредят.

Бъ: Това звучи страшничко.

ДЩ: Само за да е ясно – не ме заплаши някой от кръга Борисов, предупредиха ме хора, които познават България, казаха – могат да те отвлекат или убият в България, заради това, което написа.

Бъ: Вие сте известен журналист, няма да е толкова лесно, ще си вкарат автогол.

ДЩ: Разбира се, че ако осигурите бодигардове, ще дойда.

Край. Вижте още:

Интервю с Джеф Щайн – Част I

Интервю с Джеф Щайн – Част II

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: