Интервю с Джеф Щайн – Част III: Възможно е CRIM да получи доклада за Борисов. Ще свидетелствам.

Екип на Биволъ

img_stein1202

Интервю с Джеф Щайн – Част I

Интервю с Джеф Щайн – Част II

Биволъ: За българското общество е доста притеснително да знае, че има премиер, за когото се подозира, че е с престъпно минало. Европейският парламент е създал специална комисия за борба с организираната престъпност (CRIM), която е информирана за този случай и желанието е да се премине към публично изслушване с оглед изясняването на ситуацията. Бихте ли желал да свидетелствате пред тази комисия относно информацията, която имате за Борисов от 2007 г., когато публикувахте статията си?

ДЩ:  Да, не мога да кажа много повече от тoва, което вече ви казах, на вас и всички останали, нали разбирате, не съм сигурен, че мога да осигуря някаква специална информация, а и няма да си разкрия източниците. Вече ги разкрих до известна степен, като казах, че това проучване е било поръчано от швейцарска финансова институция, която изследваше бизнес условията в България. Това беше причината за проучването. Те наеха частна разследваща компания, състояща се от бивши служители на щатското разузнаване, които да направят проучването. Те го направиха, то беше дадено на банката и на мен. Така че няма нищо повече, което да мога да им кажа.

Бъ: Но в случай, че има публично изслушване, поне би било добре да се каже, че това не е комунистическа конспирация срещу Борисов.

ДЩ: Не бих искал да покажа непочтителност към България, но преди това нямах интерес към страната ви, защото моят обсег на действие са Щатите, службите за сигурност, и ЦРУ в частност. Това са нещата за които пиша. Не пиша често за това, което става в службите за сигурност на други държави освен, ако това няма въздействие върху САЩ. А в този случай, знаете, това какво прави Борисов, няма реално въздействие върху това, което се случва в Щатите. И трябва да кажа, че когато този доклад ми беше даден, не направих нищо около 6 месеца, защото имах да пиша други неща и ми беше трудно да докажа важността на този доклад, прекарах много време да потвърдя информацията в него. Всъщност, виждате, аз свърших много от черната работа, не просто предадох това, което беше в доклада, а говорих с хората като журналист, а това отнема много време и трябваше да съм много внимателен, докато пишех доклада. Това отнема време и ми беше много трудно да оправдая прекарването на толкова много време за работа с нещо, касаещо българска вътрешна политика. Защото аз не пиша колонка за Балканите или централна или югоизточна Европа, не правя това. Ако пишех за външна политика може би щеше да ми е по-лесно, но аз пиша за Spy Talk, така че това беше много извън моята сфера на интерес и го направих само защото неочаквано ми остана малко свободно време. В Щатите имаше много малко интерес и дори сред редовните ми читателите, но бих казал, че имаше много трафик от България, много хора кликащи на статията от България.

Бъ: Да, защото това е малка държава и такава статия генерира огромен интерес.

ДЩ: Мисля, че всеки, който има компютър в България е чел този материал.

Бъ: Посещението на генерал Петреъс в България е интересно, политическите анализатори пишат хипотези за нещо предстоящо, подготовка на щатска военна операция, вероятно с България като място със съоръжения, защото има американска база. В такъв случай България пак би станала интересна за сигурността на САЩ, за вътрешната им сигурност.

ДЩ: Определено България е стратегически важна за САЩ по редица причини – заради нуждите на НАТО, задълбочаващия се наш конфликт с Иран, проблемите в Гърция. Само, че не знам… Генерал Петреъс има ли семейни корени в България?

Бъ: Не, няма.

ДЩ: Няма семейна история?

Бъ: Не ни е известна такава.

ДЩ: Целият регион е много важен за САЩ, и за запада като цяло…

Бъ: Може би той се наслаждава на хубава храна и сън, докато премиерът, който каза, че го приема като личен гост, го пази. Този въпрос трябва вероятно да се зададе на Щатския конгрес. Кой е платил за посещението му? Дали наистина е било официално…

ДЩ: Сигурен съм, че е официално, Имам предвид, че Петреъс, директорът на ЦРУ, не би могъл да си направи една явна, бърза почивка в България. В това няма никакъв смисъл.

Бъ: Да, това е и официалното изявление на американското посолство, че визитата е официална, така че е още по-интересно, защо е толкова дълга – три дни, две нощи?

ДЩ: Това би била добра статия за някой ваш журналист, за това какъв е интересът на САЩ в България. Това е добър сюжет, всъщност, ако имах време аз бих го написал, но както казах, затънал съм в разследване по един материал, който няма нищо общо с България, а с външната политика на Щатите. Просто нямам време да се занимая с това, но е добър материал, който някой може да напише.

Бъ: Да, определено. Да се върнем към Комисията в Европейския парламент. Мислите ли, че е възможно тя да отправи официално искане към ЦРУ да предостави информацията, която има за тъмното минало на Борисов и дали е възможно да се получат, да се разсекретят такива документи?

ДЩ: ЦРУ няма да предостави документи. Имам предвид, че най-чувствителното нещо, което ЦРУ има е информацията за своите връзки с представителите си зад граница. Няма да се случи нищо свързано с подобно искане.

Бъ: Същия въпрос за тези 200 страници – докладът поръчан от швейцарската банка, мислите ли, че е възможно да получим официално копие?

ДЩ: Да, възможно е. Трябва да помисля за това.

Бъ: И да се предаде на Kомисията.

ДЩ: Да.

Бъ: ОК. Tова е интересен материал. Добре ще е Комисията да има достъп до някой документи, не само неофициалните грами, които не са разсекретени и които се считат за класифицирана информация от САЩ. Благодаря Ви много за този дълъг, дълъг разговор. Актуална ли е информацията за Вас от страницата Ви в Уикипедия или искате да кажете нещо повече за действителната Ви работа в момента?

ДЩ: Мисля, че е малко остаряла, защото сега работя на непълно работно време автор за вестник Уошингтън Поуст (Washington Post) и списание Форейн полиси (Foreign Policy Magazine). Така че вече не пиша дневната колонка в Пост. Това единствено е за актуализиране, другата информация е ОК.

Бъ: Вие сте добре дошъл сте в България, за нас ще бъде чест да сте наш гост. Мога да ви обещая църкви, манастири, ресторанти и кафета, също като за генерал Петреъс.

ДЩ: Бях предупреден, че за мен ще е опасно да дойда в България.

Бъ: Наистина? Мислите ли? Защото имате лична покана от г-н Борисов още от онова време.

ДЩ: Не съм сигурен доколко искрена беше поканата. Може да е от типа roach motel (буквално мотел с хлебарки, означава евтин и неподдържан мотел б.прев.), където се регистрираш, но не можеш да си тръгнеш.

Бъ: Мислите ли, че е възможно да публикуваме това изявление?

ДЩ: Да, беше ми казано, да не ходя в България, защото могат да ми навредят.

Бъ: Това звучи страшничко.

ДЩ: Само за да е ясно – не ме заплаши някой от кръга Борисов, предупредиха ме хора, които познават България, казаха – могат да те отвлекат или убият в България, заради това, което написа.

Бъ: Вие сте известен журналист, няма да е толкова лесно, ще си вкарат автогол.

ДЩ: Разбира се, че ако осигурите бодигардове, ще дойда.

Край. Вижте още:

Интервю с Джеф Щайн – Част I

Интервю с Джеф Щайн – Част II

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Вижте също / Read Also