Ген. Стоимен Стоименов от 1 юни 2013 г. официално е освободен като съветник на Президента по въпросите на националната сигурност, информираха от прессекретариата на Дондуков 1 в отговор на питане на Биволъ.

„Президентът освободи от 1 юни 2013 г. ген. Стоимен Стоименов от длъжността съветник на държавния глава, по негова молба. Мотивите на ген. Стоименов да освободи длъжността са свързани с желанието му след 46 години служба да посвети повече време на близките си. За освобождаването на ген. Стоименов от съветнически пост не се изисква указ на държавния глава, затова оттеглянето му не беше оповестено публично“ – уточнява пресслужбата.

Преди 6 месеца президентът Плевнелиев коментира в интервю за блогърите Асен Генов и Константин Павлов информацията, разкрита от Биволъ, че ген. Стоименов е семейно свързан с фигури от ъндърграунда. Неговият зет Самир Искандер Франсис е бил бизнес съдружник с такива видни фигури на престъпния свят като Бойко Борисов – Буда, Златко Баретата и шефът на групировката „Уралмаш“ Константин Циганов, експулсиран от България като опасен за националната сигурност. Тогава Плевнелиев обеща да се запознае и да помисли дали да освободи ген. Стоименов.

След публикацията на Биволъ ген. Стоименов изпрати право на отговор, което публикувахме.

На сайта www.president.bg липсва каквато и да било информация за освобождаването на ген. Стоименов. Не е подавана иинформация и до медиите. Вчера Биволъ писа, че той все още е съветник на Президента, за което представяме извинения.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.