Спектакъл:

Многото лица на Татяна Кристи

Екип на Биволъ

За първи път на българска сцена ще има шоу, посветено на политическата сатира.   Сатира, която не попада под ударите на медийната цензура в България.  На 20 юни в софийския клуб Сити Стейдж —   (City Stage) ще можете да се насладите на комедийния моноспектакъл на Татяна Кристи (информация за събитието във Facebook).

Дръзката журналистка,  живееща в САЩ,  която от три години  щурмува интернет пространството с комедийни си скечове, повечето на политическа основа,  се радва на хиляди почитатели във виртуалното пространство.  Да прави сатирични скечове е своеобразно хоби на Татяна, появило се в резултат на възмущението й от българската политическа среда.  Популярността й идва не само от това, че  скечовете й са ужасно смешни и провокиращи, но и от факта, че политическата й сатира е безпристрастна, т.е. тя отразява всеки и всичко, което я възмущава.  А безпристрастния глас почти липсва в българското медийно пространство. 

Сатирата ми почива на добрите традиции на американските и британски комици и политически коментатори като Бил Мар, например, които правят много умело могъща и интелигентна политическа сатира.  Повлияла съм се от станд ъп комици от комедийни сериали и от вариететни предавания – като американското Saturday Night Life – което като видях за първи преди почти 30 години, идвайки от комунистическа България, ми се видя като най-смелото нещо на света—комици да се подиграват на политици по безпощаден начин и никой нищо да не им прави… Още тогава си пожелах в България да има подобно шоу. За съжаление  и до ден днешен подобно няма.  Но аз се надявам поне малко да компенсирам липсата на подобна сатира  с появата си на живо пред публика в България. Искам да подчертая, че шоуто ми в България ще акцентира също и на социалната сатира, т.е. то няма само да е само  за политика, ще има и чисто комедийни елементи, свързани с народопсихологията.  Т.е. ще бъде един сатиричен микс от напълно нов, непубликуван досега материал.

Татяна Криси е влизала в десетки абсурдни образи през годините, но най-известният е образът на  „Лютинка от село Лайка, община Долни Ръб“. Това е алтер егото на Татяна, с което тя често осмива абсурдите в България, превъплъщавайки в  една тотално нелепа героиня, която коментира българската действителност по възможно най-неадекватния и абсурден начин.

Обаче, за голяма изненада на Татяна, много от скечовете й се приемат за реални от зрители, които не са запознати с творчеството й и които не могат да разпознаят сарказма в клиповете й.  Автентичното й влизане в роля на неадекватни политици или администратори  не веднъж са разгневявали публика, която никога не е имала допир с политическа сатира и затова не може лесно да я разпознае.   

„Шоуто ми запълва несъществуваща медийна ниша и се надявам да предизвика интерес.

„Обидно ми е, че за 30  години преход, България стигна до това да бъде пленена от олигархията държава, да бъде на последно място по почти всичко в  Европа, а по свобода на словото да се срине почти три пъти. Без свободни медии, едно общество става авторитарно, става пленено, става бедно и корумпирано, защото благата не стигат до гражданите, а се  разпределят м/у престъпници във властта и близки до нея, които са си напазарували   безнаказаност. До гражданите стигат огризките от трапезата на гранд корупцията и, разбира се, репресиите над тези, които се опитват да й пречат.    

Политическата сатира е рядко животно в България. В нея няма традиции поради тоталитарното минало на страната и поради  вечния й  преход към така недостижимата  демокрация.  През последните години следите от политическата сатира съвсем се загубиха в България. Мейн стрим медиите все по-малко смеят да се подиграват на властта, защото обикновено те и властта са едно и също. Те или са пленени или са собственост на олигарси, които се опитват да диктуват дневния ред на България, който за съжаление има все по-малко общо с правовия ред и законността. Независими медии и журналисти биват преследвани и малтретирани. Всичко това се отразява в срамната цифра 111 — световното мястото  на България по свобода на словото.  Нерадостна е съдбата на журналисти, които властта смята за неудобни. Има все повече опразнени столчета  и свалени предавания. Дори сравнително безобидното в критиките си към властта шоу като „Господари на Ефира“, вече е извън телевизионния формат. Кой остана?  Никой. Останаха безвкусните  смешки, ситуационният хумор до болка изтъркан и банален, обитаващ комфортната зона на  халтурата, силно миришеща на соц.“

Страницата на събитието във Facebook https://www.facebook.com/events/203657373909115/

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also