Теневагейт: Бургаските имотни придобивки на съдия Веселина Тенева също повдигат въпроси за търговия с влияние и произход на паричните средства

by Екип на Биволъ

Capture_2014-01-09_a_15.11.57

Гледка от морския имот на съдия Тенева към бургаския залив (Google Maps)

Един от четирите имота, които съдия Веселина Тенева е получила като дарение от възрастната си майка Марийка е парцел в атрактивната вилна зона “Росенец”. Биволъ проследи историята на сделката, която се оказа дългодишна имотна сага.

При социализма парцелът е даден за ползване на Йордан Тенев (баща на Веселина Тенева) като земеделска земя – лозе. През 95 година Тенев подава молба в общината, за да закупи парцела по тогавашния Закон за земеделските земи.

Capture_2014-01-09_a_15.12.35

Снимка на имота от Google Maps

Общината обаче не намира основания да му продаде апетитния имот, който се намира на възвишенията над бургаския залив вдясно от пътя за Созопол и предлага уникално съчетание на горски парк и море. Тенев получава отказ.

Capture_2014-01-09_a_15.11.03

Вилна зона Росенец и приблизителното местоположение на имота (Google Maps)

Три години по-късно, през 1997 г. дъщерята на Йордан Тенев – Веселина, става върховен съдия във ВАС. На 09.03.1998 г. Тенев внася в Бургаския съд жалба срещу Общината, в която настоява имотът да му бъде продаден. На 12.07.1999 състав с председател Златка Иванова решава делото в полза на Тенев и задължава Община Бургас да процедира по молбата му да купи имота.

Общината обаче не бърза да изпълни съдебното решение и през 2000 дори актува терена като общинска собственост.

Три години по-късно, през 2003 Йордан Тенев напуска този грешен свят. Наследниците му обаче не се отказват от имота и продължават битката с общината, за да им го продаде. През 2004 г. Марийка Тенева праща напомнително писмо а през 2005 г. в борбата за имота се включват и 

Наследниците – висши магистрати

Веселина Тенева – съдия във ВАС, Фани Найденова-Тенева – също съдия във ВАС и майка им Марийка Тенева, която е на 84 години, внасят нова молба, представяйки документ за наследници. Това не са всички магистрати в семейството – съпругът на Фани Наденова – Тенева е Георги Найденов, който е прокурор във Върховна прокуратура.

Този път магистратите получават своето. Преписката е докладвана на заседание на Бургаски общински съвет от кмета Йоан Костадинов и е взето решение имотът да се продаде. Аргументът е, че на терена е поставена барака, която наследниците представят като законна постройка, което пък според Закона за общинската собственост и наредба на общината им дава правото да закупят земята.

Тук е важно да се отбележи, че процедурата по отчуждаването е започната по стария Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, но е финализирана по Закона за общинската собственост, който е съвсем друг закон.

Общинският терен е оценен на около 14 евро/кв., няколко пъти по-ниска цена от действащите пазарни цени за УПИ към този момент и за този район, който се води много атрактивен.

На 27.12.2006 имотът е прехвърлен на Марийка Тенева и двете й дъщери съдийки, а на 17.01.2007 кметът издава заповед имотът да бъде отписан като общинска собственост.

Няколко месеца по-късно, през август 2007 г. наследниците прехвърлят на Марийка Тенева своите части от имота, а дни по-късно, на 4 септември 2007, Марийка дарява целия имот на дъщеря си Веселина Тенева.

Строго лични имуществени отношения?

Дотук грижовната майка е подсигурила дъщеря си – виш магистрат с два апартамента в София и имот за вила. Остава да я обзаведе със самостоятелно жилище в морския град. Само ден след дарението на имота в Росенец, на 05.09. 2007 г. Марийка Тенева купува апартамент в луксозна сграда в центъра на Бургас само за 8500 евро.

2007-Burgas-maman-85

Фирмата “Домино” ЕООД, която е построила сградата на Демокрация N°7 е извършила и други сделки за подобни апартаменти в същия период, в същата сграда, които обаче са вписани с материален интерес от близо 100 000 лв. Цените на такива имотите в Бургас по това време надхвърлят 800 евро на кв./м. Това сочи, че сделката на баба Марийка е декларирана на симулативна цена.

Capture_2014-01-09_a_15.04.14

В тази сграда Марийка Тенева купува апартамент от 85 кв.м. за 17000 лв през 2007 г.

Година по-късно апартаментът на Демокрация N° 7 е дарен на съдия Веселина Тенева. Тази сделка не се вписва в обясненията, които кандидатът за поста главен съдебен инспектор е дал пред Етичната комисия на ВСС. Според сайта “Съдебни репортажи” целта на покупко-даренията в София, разкрити по-рано от Биволъ, била обезнаследяване на дъщерята на съпруга на Тенева. В случая обаче имаме имот на стойност поне 50 000 евро, който е купен от външен на семейството субект. Отново възниква въпросът откъде тя е взела парите за този апартамент, особено ако се има предвид изявлението на депутата Мая Манолова, вносител на кандидатурата на Тенева:

“Въпросът ви откъде има пари майката на съдия Тенева е смешен. Ама, моля ви, ясно е, че жената не е имала тези пари и че не ги е платила, става дума за договорка в семейството. Това е разрешено от закона. Това е допустимо. Това го правят десетки български семейства” – каза Манолова пред Нова телевизия.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also