Държавата и ТИМ в “ясен симбиоз”

Екип на Биволъ

“Ясен симбиоз” е езиков гаф на бившия премиер Станишев, използван от публициста Едвин Сугарев като заглавие на статия за сливането на държавни и престъпни структури при Тройната коалиция.

Няколко години по-късно заглавието е изключително актуално за отношенията между ГЕРБ и варненската групировка ТИМ, считана от американските служби и от западни анализатори за престъпна “мафия боргезе”.

“Симбиозът” е документиран в пълномощно и анекс към договор за “Алея първа”, които публикуваме по-долу. Те са получени от архитект Калина Павлова по реда на ЗДОИ от Областна администрация – Варна.

Capture_decran_2012-04-23_a_22.11.19

В безпрецедентния документ пише, че областният управител (и бивш агент на ДС) Данчо Симеонов упълномощава лица от фирмите на ТИМ “да извършват от мое име и за сметка на държавата” всички действия по скандалния проект за бетониране на “Алея Първа” в Морската градина във Варна.

Пълномощното е издадено въз основа на т. 7 от Анекса към договора, в който обаче пише съвсем друго: “… държавата няма да има никакви задължения и отговорности…“.

Capture_decran_2012-04-23_a_22.12.14

Capture_decran_2012-04-23_a_22.12.29

Пита се какво ще бъде “ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА” и колко?

Държавата вече продаде без търг и конкурс на “Холдинг Варна” (част от конгломерата ТИМ) най-ценното место в града – първа линия на Морската градина. Цената е такава, че може да бъде считана като държавна помощ. Това изглежда не е достатъчно, защото сега държавата, в лицето на Областния управител, е прехвърлила на ТИМ неограничените права да действат като държавни служители, като в същото време и всички техни действия са “за сметка на държавата”. С подобно пълномощно ТИМ-аджии не носят никаква отговорност, вкл. и финансова, смятат юристи. Те дори имат право да преупълномощават 3-ти лица от свое /на държавата/ име по тяхна преценка. На придобитите терени “Холдинг Варна” иска да изгради хотели и други масивни сгради.

В свое отворено до медиите писмо от холдинга съобщават, че всички отговорни институции в държавата, в лицето на прокуратура, парламент и изпълнителна власт, не виждат нищо нередно във въпросната сделка. “Холдинг Варна” цитира и мнение на ЕК, според което продажбата на бреговата зона от Морската градина не било в противоречие с българското законодателство.

Биволъ се пита, дали този който прави, прилага и контролира спазването на законите, има възможността, чрез тези самите закони да погазва обществения интерес?

Граждански движения и неправителствени организации от години протестират срещу застрояването на приморския парк. Преди няколко дни френският и немският посланик бяха на посещение във Варна и повдигнаха въпроса за Алея Първа.

С моя германски колега чухме, че в града има сериозен дебат около проблеми, свързани с парка , каза френския дипломат. Морската градина е предимство за Варна. Градът носи духа на Ривиерата , на т.нар. “Бел епок” и паркът е част от този дух. По тази причина засегнахме пред кмета на града темата, че ще е жалко ако не се направи всичко възможно за запазването й” – каза френският посланик Филип Отие на пресконференция на 20 юни, цитиран от Дневник. Засега няма никаква реакция на българските власти на това деликатно напомняне, че случаят внимателно се следи в Европа.

От всичко става ясно едно, че ТИМ всъщност е Българската държава, а Българската държава във Варна – това е ТИМ.

Близките отношения на премиера Борисов и ТИМ са добре известни още от средата на 90-те, когато Борисов и Иво Каменов са съдружници във фабрика за незаконно производство на цигари. Фабриката бе разкрита и запечатана след публикация в национална медия и съвместна акция на Полицията и Данъчна инспекция. Машините и производствената линия за нелегалните папироси са били фиктивно изнесени с ливански кораб от Бургас, а всъщност тайно превозени в палети към Варна и инсталирани някъде в региона отново, сочи оперативна информация на Биволъ. Наскоро, техниката е била изнесена, но този път реално за Украйна, твърдят източниците.

Днешната безнаказаност на “най-опасната престъпна групировка” е ноторен факт. Уж независимата от властта Прокуратура отказва да разледва сигналите на гражданското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) за корупция в сделката по продажбата на “Алея Първа”. Така усилията на гражданите да защитят обществения интерес попадат в омагьосан кръг. 

Поради отказа на съда да разглежда жалбите и неизчерпаемите процедурни номера на Върховния административен съд в тази връзка, по случая вече е сезиран европейския съд в Страсбург. Предстои подаването на още жалби до Страсбург, защото за българския съд и прокуратура „липсата на правен интерес” е много по-важна от очевидното погазване на закона, съобщи председателят на СОПА Юлиян Чолаков.

Собствеността на ТИМ лъсна в Татарстан

Варненската групировка е разклонена като октопод в много сектори на българската икономика. Освен флагманa “Химимпорт” и авиокомпанията “България Ер”, ТИМ имат интереси в банковото дело (ЦКБ), застраховането (Армеец), пенсионните фондове (Сила и Съгласие), зърнения и винарския бизнес. Бизнес-структурите им са изключително сложно преплетени през фирми, записани на подставени лица, а акционери в ключовите компании са офшорни фирми, които крият реалните физически собственици. Например “Химимпорт” и финансовия бизнес на ТИМ конвергират към мажоритарния акционер Chim Invest Anstalt, регистриран в Лихтенщайн.

Capture_decran_2012-04-23_a_20.33.01

Capture_decran_2012-04-23_a_20.30.37

Chim Invest Anstalt е единственият акционер в “Химимпорт Инвест” АД, а “Химимпорт Инвест” АД е мажоритарен акционер на “Химимпорт” АД. “Химимпорт” АД пък е едноличен собственик на ЦКБ Груп, която е мажоритарен собственик на Централна Кооперативна Банка и на ЗАД “Армеец”, и участва в управлението на “Химимпорт Инвест” АД. Сложно е, но важното в случая е кой държи парите и това без съмнение е офшорката “Хим Инвест Институт”, както се превежда на български. Кой обаче стои зад този институт?

Собствеността на офшорките е една от най-ревностно пазените тайни и разкриването им не е по силите дори на прокуратурата. Случват се обаче пропуски и Google може да разкрие неподозирани неща.

Биволъ вече писа за руската банка Татинвестбанк, купена от ТИМ. Разследване на LiveBiz показа, че съветник в тази банка е синът на руския министър на екологията и природните ресурси Юрий Трутнев, който е запален каратист в стила киокушинкай и заедно с Иво Каменов е основател на международна федерация по карате. По данни на източници от Русия, ТИМ се славела с имиджа на “избраната групировка” у нас лично от Президента Путин. Не случайно най-близки хора от тясното обкръжение на Путин, когато идват в България, задължително посещават и нощуват в хотелите на ТИМ.  


Министър·Юрий Трутнев (в центъра със синя вратовръзка) и Иво Каменов (в центъра с черно сако и поло)

В сайта на татарската банка е публикуван един прелюбопитен документ, който разкрива подробно структурата на собствеността й и огласява един от бенефициентите на “Chim Invest Anstalt”.

http://www.tib.ru/download/interconnections.doc

Бенефициент е лицето Иво Каменов Георгиев, един от тримата основатели на ТИМ, който участва в управлението на трите най-важни фирми от мъглявината на групата: “Химимпорт”, “Химимпорт Инвест” и “ЦКБ Груп”.

Документът разкрива и един друг параван на собствеността на ТИМ. Фирмата “Павлекс-97”, бивш голям акционер в “Холдинг Варна”, е собственост на регистрираната на Бахамските острови “Фриц Интернешънъл Инк”. Офшорката принадлежи на швейцарската гражданка Весела Здравкова Фабрици-Георгиева. Останалите лица, имащи собственост в Татинвестбанк също са свързани по един или друг начин с групировката, но тяхното участие не представлява интерес на фона на разкритието за бенефициентите на офшорките.

Същите фирми и офшорки, излизат и като бенефициенти в прословутата “продажба” на варненската “Алея Първа” за цена до 10 пъти по-ниска от пазарната, което може да се нарече подарък на практически безценна държавна собственост на ТИМ. Схемата за прикриване на действителните собственици на бреговата ивица в центъра на морската ни столица е разкрита по неопровержим начин. Общественият интерес е потъпкан безцеремонно от хора облечени с власт, в интерес на хора облечени с много пари и политически протекции.

“Най-голямата заплаха за българската икономика”

В поверителен доклад на американския посланик Джеймс Пардю от 2005 г. ТИМ е определена като най-голямата заплаха за българската икономика:

“Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на МУЛТИГРУП в усилията си да проникне колкото може повече незаконни сектори, Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България.

A. (C) ТИМ – новият лидер на българската ОП. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши „тюлени”, които са служили в елитно военно поделение преди то да бъде разпуснато в ранните 90 години. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: ТИХОМИР ИВАНОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 10-ти октомври 1958 г.), ИВО КАМЕНОВ ГЕОРГИЕВ (български гражданин, роден на 26-ти септември, 1969 г.) и МАРИН ВЕЛИКОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 5-ти октомври, 1957 г.). Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ – които към 2003 г. наброяват над 150 с над 10 000 служители – като всеки от тези 12 има фиксирани акции в авоарите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката. Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.”

В друга грама на посланик Байърли от 2006 г. за българската банкова система Централна Кооперативна Банка е определена като “гнила ябълка”. 

Проблемите на българските банки “включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми” – пише Байърли. Някои банки обаче успешно избягват щателни разследвания – прецизира посланикът. Собствениците на някои български банки наливат пари в невъзвращаеми кредити, които остават в тежест на законните инвеститори и притежателите на сметки – се казва още в доклада.

Всичките тези данни, прекрасно пасват за субект, който има правата да бъде идентифициран с Българската държава. Съдружието от Крайморската контрабанда преди години, вече се е издигнало в държавен ранг, но съдружниците са си същите.

Парите на субекта обаче не са в България, а в Лихтенщайн и на други места, където данъчният режим е по-изгоден. Това не учудва никого и едва ли ще събуди данъчните власти за проверка, а би трябвало.

Симбиозата може да бъде и взаимоизгодно сътрудничество между живи организми (мутуализъм), но изгодата от този “симбиоз” между държавата и ТИМ очевидно е от еднопосочния тип – паразитизъм.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: