Преди изборите месия, след тях – два(ма)!

От моментните резултатите от изборите може да се направят няколко извода. Един изключително очевиден и два-три други по-ненабиващи се на очи.

Ами, да, месиански народ сме си и това си е. На първите две места са не лидерски, а дерибейски партии. Партии на хора, с една-единствена супер сила, която е самолюбието. Хора, които за десетилетия в публичното пространство не успяха да се научат, че няма „аз“, когато си лицето на какъвто и да било екип или група. Напротив. Каквото и да направят всички около тях, тия двамата „лидери“ не се и замислят да си го припишат като лична заслуга.

И Бойко, и Слави буквално се скриха през последните месеци. Но въпреки това, или по-вероятно именно заради това отчетоха най-високи изборни резултати.

Премиерът стана нарицателен с Жипката си, с която правеше воаяжи до всякакви екзотични дестинации на страната, возеше министри, обърна я и на телевизионно студио, за да плямпа небивалици на народонаселението, без да има опасност някоя мисирка да се обърка и да му зададе неудобен въпрос. Във всеки случай, основната му цел беше да е далече от Народното събрание, независимо, че си го премести от единия крачол в Партийния дом, от недоволните протестиращи, от всякакъв вид контрол. Защото, както се разбра от един наскоро изтекъл запис „Шиши не иска предсрочни избори“.

Слави пък си действа както си знае от време оно. Сам си се пита, сам си отговаря, тотален отказ да се вземе категорична позиция по най-наболелите проблеми на страната. Никакви дебати, никаква обратна връзка. Ледената кралица в замъка си. Даже и сега, когато стана ясно, че планът му е успял и е втора политическа сила, пак не се показа пред хората, защото се бил самоизолирал.

Сега в самоизолацията, независимо заради бягане от протестите, ковид или нещо друго, няма нищо лошо. Право на всеки човек е да си живее в собствен свят. Лошото обаче е, когато политическата култура на към 40% от гласувалите българи стига дотам, че да гласуват за такъв тип „лидери“, които са обсебени от собствените си личности и не могат да си се нарадват, камо ли да изтърпят каквото и да е било критика или външна проверка. Но, явно голяма част от българите си имат нужда от месия, независимо колко е самозабравил се. И колкото по-малко, отнесено и неконкретно говори този месия, колкото по-малко обещава и изпълнява, сякаш толкова по-харесван е. Това се видя още при триумфалното завръщане на царя, на когото, между другото, трябва да „благодарим“ и за шеметната кариера на Бойко.

Друго, което май трябва да се отчете като извод от изборите е, че двете традиционно големи партии през последните години, ГЕРБ и БСП, губят, ама яко губят поддръжници. От предишните избори общият им отлив надминава половин милион гласа, което пък би следвало да означава, че тенденцията е да се открие широко поле за нови „играчи“, независимо колко са добри или не. За всеки случай поне това може да се приеме като нещо положително. Явно много хора вече осъзнават, че с такива партии начело нищичко добро не ни чака.

ДПС няма какво да ги обсъждаме. Независимо дали ги харесваме или не, това си остава най-постоянният и успешен за потенциала си политически проект в България. Само можем да съжаляваме, че вече 30 години политиката му е изцяло антибългарска, но каквото такова.

Но пък старите номерца от времето на силното СДС си действат безотказно. Едни повече от 15% се разпарчетосаха между Да, България  и триото и за пореден път това, което съвсем бегло можем да оприличим на модерен дясномислещ избирател, се чуди как уж всички около него ум мислят еднакво, а той все си е в опозиция.

Всъщност, като се замисля, май тия избори не бяха чак толкова лоши. Цялата шайката хайдуци, патриоти на думи и дебили на действия май ще остане вън от Народното събрание, за да плати няколкогодишната си страстна целувка с език по гъза на Бойко. Да, ВМРО, може и да прескочи, което доста би разместило нещата, но по-скоро няма да стане.

Но най-много ми харесват изборите заради конфигурацията в Народното събрание. Ами, нЕма начин, копелета. Както и да го въртите и сучете, всичките БКП-та сте в кофти ситуация и е почти невъзможно да съставите правителство, камо ли пък стабилно такова. Затова и господин премиерът вечерта след изборите заприказва за експертно правителство, нещо, което едва ли е нужно да обяснявам, че той разбира по съвсем различен начин от оригиналното значение на словосъчетанието.

А по-хубаво за България в момента от нестабилно правителство няма, колкото и нелогично да звучи на пръв поглед. Това значи по-трудно разпределяне на баницата, а съответно и по-малко крадене – най-висшата цел на всеки български политик. Кой знае, може пък да означава и предсрочни избори на есен, а защо не и още и още предсрочни избори. Докато клонингите на БКП и ДС постепенно отслабят влиянието си.

Но, стига умувания! Да живее месианската обстановка! Нищо не може да откаже българския народ да вярва в чудеса и да отказва категорично всякакъв вид рационално мислене…

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Latest posts by Стоян Николов - Торлака (see all)

Вижте също / Read Also