Доклад пред специална комисия на Съвета на Европа на 7 септември, подробно досие със сигнал до американските власти, призиви до правителствата да затегнат банковите регулации и да разследват фирмите и лицата замесени в „Азербайджанската перачница“ – така международната организация „Прозрачност без граници“ формулира своята стратегия за последиците от световния скандал.

OCCRP и „Прозрачност без граници“ неотдавна сформираха „Глобалем анти-корупционен консорциум“. Чрез него разследващите журналисти и гражданските активисти срещу корупцията обединяват усилията си за разкриване на корупцията и последващ натиск за разследване и наказване на виновните, както и за запушване на корупционните вратички в законите и регулациите.

„Прозрачност без граници“ публикува и отворено писмо под формата на подписка, с която гражданите настояват пред своите политически представители в Съвета на Европа да се проведе пълно разследване на твърденията за корупция на политици и да бъдат приложени санкции срещу злоупотребилите.

Особено интересна е втората точка от програмата на организацията, която засяга действията в САЩ, тъй като банката IBA, от която идват голяма част от изпраните 2.5 милиарда евро, е регистрирана зад океана. IBA вече е подала там документи за защита от кредитори, след като не е успяла да плати 3 милиарда дългове и на практика се намира в процедура на банкрут. 

Глобалният законът „Магнитски“ дава право на САЩ да разследват корупцията по цял свят и ако такова разследване започне там, сметките на IBA могат да послужат за доказателство за корупционните практики, подкупи на официални лица от Европа и обогатяване на овластени от режима в Баку.

Разследването на OCCRP и водещи европейски медии разкри, че парите захранили сметките на офшорни фирми в естонския филиал на Danske Bank, идват от сметки на други фантомни фирми в IBA. Това е най-голямата банка в Азербайджан със 750 000 вложители. През 2015 г. тя вече беше спасена от фалит с държавни пари, а дългогодишният шеф на банката Чахангир Хаджиев беше обвинен и осъден на 15 години затвор за източването на милиарди долари чрез необезпечени кредити.

Една от тези фирми с доларови сметки в IBA  имитира името на голям телеком, но няма нищо общо с него. Baktelekom MMC е изпратила в Естония от Азербайджан 1,4 милиарда долара. Фирмата няма дори уеб сайт и не извършва никаква търговска дейност, но в продължение на години почти ежедневно е изпращала големи суми към Danske Bank. Оттам парите са заминавали по сметките на политици, свързани с режима бизнесмени и високопоставени чиновници в Баку. Пак от тези сметки са купувани луксозни стоки и коли, доставяни в богатата на нефт и газ каспийска държава.

Перачницата като машина за държавен рекет

Свидетелства на бизнесмени, пожелали анонимност, разкриват пред OCCRP каква е ролята на четирите фирми идентифицирани в перачницата. Става дума за система на държавен рекет при импорта на стоки дори за малкия и среден бизнес.

Ако азербайджански търговец иска да внесе някаква стока той получава инструкции от властта, които звучат примерно така: „Имаш хубав бизнес, но ще е сложно и скъпо, освен ако не минеш плащанията през тези фирми“. В противен случай освобождаването на стоката от митницата може да се превърне в кошмар.

Това обяснява и големия брой легитимни плащания за стоки и услуги, зад които стоят сметките на Metastar, Hilux и Polux. От България например са внасяни дървени плоскости от „Кроношпан“, бойлери от „Елдом Инвест“, стъкла от „Тракия Глас“, зеленукови консерви от „Конекс-Тива“ и други по-дребни доставки. Договорите и експорта се оформят напълно редовно, но вместо фирмата, която получава стоката, плащането идва от фирмите-посредници, които обслужват рекетьорската машина на властта в Баку.

Вчера OCCRP публикува база данни с всички транзакции послужили за разследването на „Азербайджанската перачница“. Става дума за над 16 000 входящи и изходящи банкови преводи, получени от датското издание Berlingske и споделени с OCCRP и 14 европейски медии сред които Гардиън, Зюддойче Цайтунг и Льо Монд. Биволъ е българския партньор в проекта.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.