Доклад пред специална комисия на Съвета на Европа на 7 септември, подробно досие със сигнал до американските власти, призиви до правителствата да затегнат банковите регулации и да разследват фирмите и лицата замесени в „Азербайджанската перачница“ – така международната организация „Прозрачност без граници“ формулира своята стратегия за последиците от световния скандал.

OCCRP и „Прозрачност без граници“ неотдавна сформираха „Глобалем анти-корупционен консорциум“. Чрез него разследващите журналисти и гражданските активисти срещу корупцията обединяват усилията си за разкриване на корупцията и последващ натиск за разследване и наказване на виновните, както и за запушване на корупционните вратички в законите и регулациите.

„Прозрачност без граници“ публикува и отворено писмо под формата на подписка, с която гражданите настояват пред своите политически представители в Съвета на Европа да се проведе пълно разследване на твърденията за корупция на политици и да бъдат приложени санкции срещу злоупотребилите.

Особено интересна е втората точка от програмата на организацията, която засяга действията в САЩ, тъй като банката IBA, от която идват голяма част от изпраните 2.5 милиарда евро, е регистрирана зад океана. IBA вече е подала там документи за защита от кредитори, след като не е успяла да плати 3 милиарда дългове и на практика се намира в процедура на банкрут. 

Глобалният законът „Магнитски“ дава право на САЩ да разследват корупцията по цял свят и ако такова разследване започне там, сметките на IBA могат да послужат за доказателство за корупционните практики, подкупи на официални лица от Европа и обогатяване на овластени от режима в Баку.

Разследването на OCCRP и водещи европейски медии разкри, че парите захранили сметките на офшорни фирми в естонския филиал на Danske Bank, идват от сметки на други фантомни фирми в IBA. Това е най-голямата банка в Азербайджан със 750 000 вложители. През 2015 г. тя вече беше спасена от фалит с държавни пари, а дългогодишният шеф на банката Чахангир Хаджиев беше обвинен и осъден на 15 години затвор за източването на милиарди долари чрез необезпечени кредити.

Една от тези фирми с доларови сметки в IBA  имитира името на голям телеком, но няма нищо общо с него. Baktelekom MMC е изпратила в Естония от Азербайджан 1,4 милиарда долара. Фирмата няма дори уеб сайт и не извършва никаква търговска дейност, но в продължение на години почти ежедневно е изпращала големи суми към Danske Bank. Оттам парите са заминавали по сметките на политици, свързани с режима бизнесмени и високопоставени чиновници в Баку. Пак от тези сметки са купувани луксозни стоки и коли, доставяни в богатата на нефт и газ каспийска държава.

Перачницата като машина за държавен рекет

Свидетелства на бизнесмени, пожелали анонимност, разкриват пред OCCRP каква е ролята на четирите фирми идентифицирани в перачницата. Става дума за система на държавен рекет при импорта на стоки дори за малкия и среден бизнес.

Ако азербайджански търговец иска да внесе някаква стока той получава инструкции от властта, които звучат примерно така: „Имаш хубав бизнес, но ще е сложно и скъпо, освен ако не минеш плащанията през тези фирми“. В противен случай освобождаването на стоката от митницата може да се превърне в кошмар.

Това обяснява и големия брой легитимни плащания за стоки и услуги, зад които стоят сметките на Metastar, Hilux и Polux. От България например са внасяни дървени плоскости от „Кроношпан“, бойлери от „Елдом Инвест“, стъкла от „Тракия Глас“, зеленукови консерви от „Конекс-Тива“ и други по-дребни доставки. Договорите и експорта се оформят напълно редовно, но вместо фирмата, която получава стоката, плащането идва от фирмите-посредници, които обслужват рекетьорската машина на властта в Баку.

Вчера OCCRP публикува база данни с всички транзакции послужили за разследването на „Азербайджанската перачница“. Става дума за над 16 000 входящи и изходящи банкови преводи, получени от датското издание Berlingske и споделени с OCCRP и 14 европейски медии сред които Гардиън, Зюддойче Цайтунг и Льо Монд. Биволъ е българския партньор в проекта.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet