Председателят на Бургаския административен съд Атанас Вълков бeше арестуван на 31 март за измама с недвижим имот. Повдигнато му е обвинение за „пране на пари“ и фалшифициране на документи. Мярката за неотклонение беше потвърдена от СГС на 3-ти април.

Атанас Вълков фигурира в списъка с масони от съдебната система публикуван през декември 2010 г. от сайта Balkanleaks.

Според разследващите, „рицарят на пергела и ъгъла“ (масонски символи) е успял да „приватизира“ с фалшиви документи 12 декара на името на майка си Руска Вълкова. Апетитният терен е в близост до морето на територията на община Несебър (виж зеления маркер на картата).

valkov_nesebar

Висшият магистрат се опитал да продаде терена за 2 200 000 евро чрез агенция за недвижими имоти. Разследващите внедрили агент под прикритие като купувач. Арестът станал веднага след подписването на предварителния договор пред нотариус.

При обиска в кабинета на Вълков били открити две пишещи машини, послужили за изготвяне на фалшивите документи, които трябвало да изглеждат като изготвени през 50-те години на миналия век.

Съдията Вълков е имал достъп до информация за собствеността на терените от архива на съда и е можел да подготви перфектен удар. Измамата е предотвратена тъй като действията на съдията са били наблюдавани от правоохранителните органи след сигнал за подкуп.

Брат за брата…

В масонския списък е и адвокат Константин Симеонов, който сега е защитник на Вълков.

Симеонов е защитник и на съдията Петър Сантиров, арестуван точно преди една година, който е обвинен за съучастие в схема за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев и бившия секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

В списъка с масоните са също председателят на етичната комисия във ВСС Цони Цонев, бившият правосъден министър Антон Станков, бившият ръководител на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов, председателят на Окръжния съд в Хасково Росен Русев и други известни магистрати.

Развитието на случая ще покаже дали Вълков ще бъде защитен от своя „брат“ Цони Цонев, който веднъж вече положи усилия да защити двама масони – Красимир Аршинков и Росен Русев.

За зла участ на Аршинков, случаят беше наблюдаван от ЕК и Цонев не успя да покрие „брат“ си. Преди няколко седмици обаче той е успял да „смачка“ проверка срещу Росен Русев. Прокурори от ВКП сигнализирали ВСС след като открили, че Русев е правил частни пътувания със служебния си автомобил без да си пуска отпуска.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.