#КОЙ превзе ЧЕЗ?

Връзката на “Еврохолд” с Агент Румянцев на ДС и руската ВТБ

Ще разследва ли ДАНС генезиса на продажбата

Официално стана ясно, че холдингът “Еврохолд България” АД придоби активите на ЧЕЗ груп. Сделката е най-голямата на българския енергиен пазар за последните 2 десетилетия. Седем дружества на чешката енергийна компания са купени за 335 млн. евро. За приватизационната сделка “Еврохолд” регистрира специално юридическо лице в Холандия – Eastern European Electric Company B.V., което е 100% собственост на холдинга. За сделката е отпуснат до 60 милиона евро заем на холандската фирма от Европейската банка за възстановяване и развитие в рамките на следващите 5 г. Приходите от заема ще бъдат използвани за финансиране на придобиването от Еврохолд на електрическите активи на групата ЧЕЗ в България, както и за програмата за надстройка на цифровизацията и разпределението на мрежата на ЧЕЗ Разпределение България АД. Целият проект е изчислен общо на 525 млн. евро. Това което Биволъ разкри обаче е, че “Еврохолд България” АД е било пряко финансирано през годините от тайни фондове на бившата ДС и нейния легендарен “Агент Румянцев” на Първо главно управление /ПГУ/, или по-известен като знаков български банкер и бизнесмен от Прехода – Атанас Тилев. Особено интересни за националната сигурност на страната са обвързаностите и тайните взаимоотношения на “Еврохолд” с руската Внешторг банк /ВТБ/, известна като банката на КГБ за задгранични операции. Неслучайно именно ВТБ беше замесена и в най-скандалните приватиозиционни сделки на ключови български икономически преприятия, като БТК /Виваком/ и Булгартабак. Архив публикации за ВТБ

Кандидат премиерът Николай Василев и Агент Румянцев

Фондът “Експат” на бившия министър от НДСВ Николай Василев е свързан с Атанас Тилев – Агент “Румянцев” на ДС. Десетки милиони на Тилев са били вложени в “Еврохолд”, където той е представляван от българското подразделение на руската банка “ВТБ Капитал”, управлявано от бившия финансов министър Милен Велчев. Това става ясно от документи, с които Биволъ разполага. Сега Еврохолд купи ЧЕЗ, а в последното увеличение на капитала му с 39 млн. лв. влиза съпругата на друг знаков министър от НДСВ – Мирослав Севлиевски.

Според финансови специалисти информацията за взаиомоотношенията на “Еврохолд” с бившия високопоставен агент на комунистическата ДС и парите на руската ВТБ, дават основание за сериозни съмнения, че зад акционерното увеличение на капитала на “Еврохолд” през вложители на фондовата борса е възможно да стоят именно прикрити капитали.

“Експат Капитал” официално влиза в капитала на “Еврохолд” през 2011 г. и Николай Василев става член на Надзорния съвет на 8 юли 2011 г. Но тогава никой не знае, че всъщност Василев и Експат обслужват истинския инвеститор – Атанас Тилев, който е вложил 35 милиона лева за близо 20% от капитал на дружеството, Сега това излиза на бял свят документално. Така се разбира, че “Експат” всъщност е структура за управление на парите на видния агент от Държавна сигурност.

Целта на тази инвестиция е увеличаване на капитала на Еврохолд, за да се регистрира на фондовата борса във Варшава.

Тилев изглежда не е твърде удовлетворен от доходността на инвестицията си и това се разбира от преписка, водена между Никола Янков и Николай Василев от Експат и Кирил Бошов и Асен Христов от Еврохолд, с копие до Тилев. Медията ни се опита да свърже с него за коментар на посочения имейл, но не получи обратна връзка.

 За да подобри контрола върху средствата си, през май 2012 г. Тилев вкарва в надзорния съвет на Еврохолд и бившия зам.министър на финасите на НДСВ – Красимир Катев, като представител на инвестиционния филиал на руската банка “ВТБ Капитал”. Според Споразумението именно българския клон на ВТБ или свързани с него дружества ще поемат доверително управление на акциите на Тилев /Румянцев/ в “Еврохолд България”. 

На запитване на Биволъ от офиса на “Експат” официално отговориха, че

“Експат Капитал” АД не се явява свързано лице с г-н Атанас Тилев…. и Експат Капитал АД не е имала никога никакви финансови отношения с ВТБ Капитал.

Взаимоотношенията межди “Експат” и Тилев са били и на други поприща, като например скандалната приватизация на месопреработвателното предприятие “Меком” АД, което впоследствие фалира и завлече кредиторите си с над 50 млн.лв.

От дружеството също заявиха, че фактически са спрели да работят с Тилев до края на 2012 г., но юридически са били обвързани с него до края на 2015 г.

Инвестицията на Атанас Тилев в “Еврохолд” е видима до 2019 г., когато той чрез “Дар Финанс” е обявен като акционер със 7,5 милиона акции.

Списък на акционерите на Еврохолд към 2019 г.

 

В последните извадки от книгата на акционерите Тилев не присъства, но и днес сред големите акционери на Еврохолд с 28 000 000 акции личи  люксембургския фонд “Кей Джей Кей”, управляван от трима финландски граждани.

Фондът Кей Джей Кей не е декларирал действителните си собственици в Люксембург.Тилев също е с финландско гражданство. Тримата управители са посочени в Люксембургския регистър на действителноте собственици като лица, които осъществяват контрол, но не са действителни собственици, тъй като такива не са декларирани.

Освен това в последен вариант на акционерната книга на “Еврохолд” се забелязват интересни акционери, като “Първа Инвестиционна Банка” – Москва и един екскороу акаунт “Ing.Luxemburg AIF Account” със скрита собственост на капитала, също регистриран в Люксембург с аналогично влияние в дружеството, като това на Тилев.

 

Кой е Агент “Румянцев”?

Легендарният “Агент Румянцев” на ПГУ на ДС /външно разузнаване на НРБ/ е Атанас Тилев. Тилев нe разкрит и като особено приближен по време на емиграцията на Симеон Сакскобургготски. Румянцев е бил особено ценен агент на ДС, чието досие беше унищожено в началото на прехода лично от ген. Бригадир Аспарухов, за което той стана подсъдим, но до дело не се стигна. Има данни, че Тилев е бил агент и на съветското КГБ. Информацията е, че в изчезналото “Досие Румянцев” се съдържа особено важна и чувствителна информация за бившия монарх и други знакови личности от времето на комунизма, за тяхната колаборация с комунистическата власт и неговото разкриване би довело до взривоопасни последствия. Освен това чрез “Досието Румянцев” и съдържащата се в него информация могат да бъдат шантажирани определени персони, сложени на стратегически важни постове в управлението на страната през последните десетилетия. Неслучайно именно това досие бе унищожено за публичен достъп по толкова скандален начин. До 2005 г. тясната връзка между Симеон и Тилев бе прикривана и отричана както от бившия монарх, така и от банкера, но впоследствие бе разкрита от неопровержими доказателства, че ценният агент на ДС далеч през годините назад в комунистическо време е бил особено близък и доверен човек на бившия монарх в емиграция.

Веднага след като дойде на власт Симеон назначи Аспарухов за съветник по националната сигурност, но острата реакция от САЩ, от Главната квартира на НАТО в Брюксел и отказът на евроатлантическите партньори да му дадат достъп до класифицирана информация, осуетиха тези планове. Кандидатурата на Аспарухов тогава бе най-яростно подкрепена, не от друг, а персонално от…. Ахмед Доган /агент “Сергей” и “Сава”/. Неслучайно именно с Аспарухов  и неговото влияние се свързва основното кадруване на правителството на Симеон, след 2001 г., създаването на политическите субекти на Бойко Борисов и Делян Пеевски, определили българската политическа и икономическа реалност до момента.

КОЙ?!?!

Близостта на Тилев и ген. Аспарухов личи и от участията на генерала във фирми на Тилев. Бригадир Аспарухов е бил директор на застрахователната компания “Витоша” АД и присъства в ръководството на фирмите “Дару кар” и “Дару Финанс”,  които са собственост на Атанас Тилев. Акционер в същата беше и самият Симеон Сакскобургготски, с когото “Румянцев” е подържал “тесни” контакти в тъмните години на комунизма. /снимката е на Румянцев и Симеон преди 40 г. в Швейцария/.

rumiancev-simeon

Атанас Тилев /Агент Румянцев/ и Симеон Сакскобурготски /двамата вдясно/ в дружески разговор в Гщаад, Швейцария, където е резиденцията на Тилев, през 70-те години на миналия век.

Дъщерята на Аспарухов също е била служител на фирми на Тилев и дори негов съдружник. На пиарското поприще чрез агенцията си Crystal Vision тя обгрижва партията “Глас Народен” и бившият политик Николай Бареков.

Дъщерята на бившия шеф на ПГУ ген. Бриго Аспарухов, като съдружничка във фирма на Тилеви.

Държавна сигурност на абордаж на държавата и икономиката

Вече не толкова младите юпита от правителството на Сакскобургготски атакуваха медиите след номинацията на ИТН за първо правителство, за да защитават кандидатурата на Николай Василев за премиер-министър, издигнат от Слави Трифонов. При повечето от тях има генетична връзка със структурите на Държавна сигурност. Бащата на самия Николай Василев също е бил високопоставен офицер от Разузнавателния отдел на ВМС.

Но паралелно с посягането към политическата власт тече и процес на овладяване на огромен сектор на икономиката чрез смяна на собствеността на ЧЕЗ. За целта “Еврохолд” направи увеличение на капитала си в началото на юли т.г.

Сред записалите нови акции се открояват едни 39 милиона лева на дружеството “Марина Кейп Пропъртис”.  То е собственост на бившия директор на “Слънчев Бряг” АД Малина Стратиева, пряко свързана с бившия оръжеен търговец и шеф на СД на курортния комплекс Младен Мутафчийски /сега покойник/, както и на съпругата на бившия министър на НДСВ и също бивш шеф на СД на морския курорт – Мирослав Севлиевски – Александра.

Севлиевски е известен като министъра, рестартирал АЕЦ Белене, а също така и като герой от оная снимка на яхтата на Спас Русев, на която той, Милен Велчев, Амигоса и Пламен Петров играят карти в компанията на контрабандиста Иван Тодоров – Доктора.

Топлата връзка между “Еврохолд” и царските хора се вижда и от светско събитие проведено само преди три седмици, на което присъстват Николай Василев, Симеон Сакскобургготски и Таня Косева-Бошова, съпругата на Кирил Бошов от “Еврохолд”. За него съобщи в социалните мрежи нашият автор Татяна Кристи.

Забележително е също, че на събранието на акционерите на “Еврохолд”, на което е взето решение за увеличение на капитала присъстват пълномощници на “Първа инвестиционна банка” – Русия, която държи 2,3 милиона акции в дружеството. ПИБ-Русия не е участвала в увеличението на капитала от този месец.

Въпроси към държавните институции и ДАНС

Разследването на Биволъ и изнесената само малка част от информацията за тесните обвързаности на “Еврохолд” със структури на бившата ДС, царското правителство и руската ВТБ, повдигат сериозни въпроси пред органите на националната сигурност на България. Задължително трябва да се излседва КОЙ стои фактически зад увеличения акционен капитал на “Еврохолд”, с което дружеството придоби правото на банков кредит и закупуване на всички активи на ЧЕЗ груп. Необходимо е да се провери дали зад номинални акционери и неясни чужди субекти и акредитиви не се крият руски капитали, които неизменно имат стратегически и дълготрайни интереси о овладяването на енергийния сектор в България, както и на най-важните икономически сфери в страната! Губещите за държавата приватизационни сделки на едни от най-големите и печеливши предприятия като БТК/Виваком/ и Булгартабак, зад които прозираше дългата ръка на руската ВТБ са достатъчно красноречив пример за това. На ход е българската държава, но доколкото приватизацията на ЧЕЗ груп бе одобрена на всички нива, без никакви резерви, а цената на електричеството на населението бе вдигната неимоверно непосредствено преди сделката, очакванията за задълбочено разследване на генезиса на тази фундаментална за бъдещето на страната сделка, изглеждат обречени! По всичко изглежда, че българският народ ще стане свидетел отново на “Голяма Подмяна” в последователното, но постоянно овладяване на държавата и нейните ресурси от посткомунистическите мрежи и техните представители в бизнеса и политическото управление.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d