Capture-2013-04-12-at-14.39.34

Един и същ се оказа собственикът на всички чудодейни фотоволтаични централи, които според справка на МИЕТ произвеждат ток от слънце повече от 24 часа на денонощие.

На заседанието на Обществения съвет към министерството на икономиката от МИЕТ днес беше огласена справка за фотоволтаичните фирми, които предлагат слънчева енергия за ЕВН без да се съобразяват с природните закони.

ГНСолар ЕООД – 31:17 има слънце часа дневно,
Соларинг 2010 ЕООД – 31:09 часа,
Анасолар ЕООД – 31 часа,
Солмекс ЕООД – 30:58 часа,·
Вайеберлен Солар Уан ЕООД – 30:58 часа,
Сънимекс ЕООД – 31:13 часа,·
Велвол ЕООД – 26:49 часа,·
Мигсолар ЕООД ·- 31:04 часа,
Датцсолар ЕООД – 25:09 часа, Ценекел Солвет ЕООД – 31:24 часа
Макс Солвет ЕООД – 27:45 часа,
Пеп Солар ЕООД ·26:28·часа
Елисолар 1 ЕООД – 30:13 часа,  Аабакус Солар ЕООД – 26:34 часа.

Всички тези фирми принадлежат на „Солар Инвест Трейдинг“, с едноличен собственик германската гражданка Барбара Паниц, родена през 1974 г, във Вюрцбюрг. Фирмата и има 16000 лв. капитал и е основана през 2009 г. В „големия шлем“ с печеливши от „нощно слънце“ фирми всички са нейни. Единствено „Томсолар“ не е успяла да се уреди с нощна слънчева енергия, показа бърза проверка на Биволъ в Дакси.

Барбара Панитц няма към момента никакви съдружия с български собственици и управлява еднолично всички свои фирми.

„Солар Инвест Трейдинг“ е основана през 2009 г. от Христо Лазаров Синджирлиев, който година по-късно продава всичките си дялове на германеца Хелмут Клаус Панитц, а той от своя страна ги джиросва на Барбара Панитц.

Изгубени в администрацията

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) обясниха тези данни с по-продължителен период на отчитане. Производителите се отчитат в Агенцията за устойчиво развитие, която издава сертификат за производството. На базата на него се изплащат дължимите суми от разпределителните дружества. Липсва обаче задължение това да става всеки месец, заяви Никола Николов от БФА.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.