victoria_01

Кой ще изплати застраховката за злополука на пострадалите пътници при катастрофата на влака на гара Калояново? В края на 2010 БДЖ е сключила договор за застраховане „Злополука“ на пътниците за 4 години със ЗАД Виктория, свързано дружество с Корпоративна Търговска Банка. Застрахователната премия е 3546276.71 лв. без ДДС.

Преглед на клиентите на ЗАД Виктория от обществения сектор в сайта на Агенцията за обществени поръчки показва, че клиенти на застрахователното дружество са ключови енергийни и транспортни предприятия и институции. Освен БДЖ, там е застрахован и софийския Метрополитен, Министерството на здравеопазването, Държавния резерв, Агенцията по заетостта, дузина държавни горски и ловни стопанства, големи общини (Бургас, Кюстендил).

Предприятия от енергийния сектор като Мини Марица Изток, ТЕЦ Марица Изток 2 и Булгартрансгаз също са поверили на ЗАД Виктория застраховката на имущество, машини и съоръжения срещу пожари и природни бедствия, както и застраховките на персонала срещу трудови злополуки.

Според плана на БНБ за справяне с финансовата дупка в КТБ, сметките на „свързани лица“ с мажоритарния акционер Цветан Василев няма да бъдат спасявани от данъкоплатеца. ЗАД Виктория носи всички белези за свързаност с Цветан Василев. Той е член на надзорния съвет на дружеството и контролира офшорката Сефинко холдинг, която чрез Мел Инвест държи 33% от акциите на застрахователя. Мажоритраният пакет от 67% е на италианската компания Фата Асикурациони Данни, а целият капитал е внесен в КТБ, която е с отнет лиценз.

Какъв процент от сумите в оперативните сметки за изплащане на застраховки от ЗАД Виктория са в КТБ? В състояние ли е ЗАД Виктория да изплаща ефективно щети на застрахованите лица и предприятия при положение, че всички сметки в КТБ са блокирани? Как ще се отразят на дружеството мерките на БНБ за справяне с банковата криза при положение, че „свързани лица“ с г-н Цветан Василев няма да бъдат възмездени, а ЗАД Виктория има такава свързаност.

Въпросите от Биволъ до пресофиса на ЗАД Виктория засега остават без отговор.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.