Видин пусна на скандален търг последните си обработваеми земи

Oбщината се готви да прежали 300 - 400 000 лв. в полза на оръжейни търговци
Екип на Биволъ

В последното заседание на ОС Видин от 21.11.2018 г. е заложено предложение от зам. кмета Цветан Асенов (бивш областен управител от ГЕРБ) за продажба на 40 имота – обработваема земеделска земя, за сумата от 987 615 лв. – първоначална цена на търга. Оценката е с около 40% по-ниска от текущите цени в района, а купувачът е предизвестен – фирма на оръжейните търговци “Йотов и син”.

Земите са с обща площ над 1126 декара и представляват близо 15% от недвижимото имущество на общината. Това са практически всички обработваеми площи на нейна територия. Аргументи за продажбата не са посочени. Общината няма просрочени задължения и подобна продажба дори не е заложена в плана за 2018г, като заложените параметри в този план са за продажба на земи на стойност 90 000 лева, над 10 пъти по-малко от предложената сделка.

От протокола на заседанието на ОС Видин става ясно, че част от общинските съветници се противопоставят на това предложение. Против са и представители на местните земеделци, обработващи именно тези земи. Милионната сделка обаче е подкрепена от представителите на Реформаторския блок, ГЕРБ, БСП и ДПС, които гласуват заедно „ЗА”. След това ОС възлага на кмета на Видин изготвянето на тръжната процедура и провеждане на търг за продажба на обработваемата земеделска земя на видинчани.

Защото инвеститорът така иска

Тръжната процедура всъщност е формалност за да се облече в законова форма сделката с “Бонония Естейт” – фирмата внесла инвестиционно предложение да купи земята За това говорят няколко факта. Първо, всичките 40 имота се продават само и единствено ЗАЕДНО, което на практика елиминира с голяма вероятност много от участниците. Второ, въведено е изискване за депозит от 500 000 лв. за участие в търга, който не може да бъде част от платената сума при спечелване на търга, а ще бъде върнат след сделката. Това “отстрелва” директно местните земеделци, които нямат възможност да блокират такава сума.

Инвеститорът” сам е посочил кои парцели и в кои землища иска да закупи във внесеното инвестиционно предложение. Подбрани са земи, находящи се в различни землища. Въпреки огромната площ на заявената за закупуване земя, няма проведено обществено обсъждане, а всичко се подготвя по бързата процедура “на тъмно”. Няма аргументи защо е нужно това и за какво ще бъдат изразходвани тези средства.

“Инвеститор” в случая е в кавички, защото под инвестиции не се разбира откриването на производствени мощности и разкриването на нови работни места, а просто продажбата на земеделска земя!  При това на загуба. От обявената начална цена и направената от общината оценка, декар обработваема общинска земеделска земя е оценен на 877 лв. Средната пазарна цена обаче е 1100 – 1200 лв. отбелязват общинските съветници по време на дебатите. Така ако за имотите не бъде предложена по-висока цена, загубата за общината ще достигне 300-400 000 лева.

При предишни подобни търгове през годините винаги имотите са продавани по отделно, като така за всеки един от тях участват всички заинтересовани, наддават и общината получава оптималната и максимална цена за всеки свой имот! Това е добрата практика, която сега е заобиколена и земите се продават „на едро”, като картофи, с единствената цел да се удовлетвори интереса  на „инвеститора”, като интереса на общината остава на заден план. 

Инвеститор с добри държавни връзки

“Бонония Естейт” е собственост на оръжейните търговци Ангел Йотов и сина му Ивайло Йотов (почетен консул на Уганда у нас). Те са в оръжейния бизнес още от 1991 г. сочи портфолиото на фирмата. При правителството на “Тройната коалиция” Ивайло Йотов беше редом с Петър Манджуков сред оръжейните търговци, заведени от Станишев в Индия.

За близките отношения на фирмата с текущата власт говори фактът, че на 25 октомври Министерството на отбраната избра  “Йотов и син” да ремонтира и поддържа тренировъчните ни самолети L-39, като ги предпочете пред оригиналния производител на самолета чешката компания Aero Vodochody.

Тъй като “Йотов и син” няма капацитет за такъв ремонт, тя ще наеме за подизпълнител украинската компания„Одески авиационеи завод”. От Aero Vodochody заявиха, че не могат да носят отговорност за самолетите след ремонтам а издадените от компанията удостоверения за удължаване на общия технически ресурс и нов междуремонтен ресурс, губят своята валидност.

“Йотов и син” беше замесена и в скандала с Илийчо Илиев – военен пенсионер, който през 2010 се жалва в прокуратурата, че близкият до ГЕРБ Владо Пенев му поискал 20 000 евро, за да му уреди назначение като зам. министър на отбраната. Парите били дарение за касата на ГЕРБ, казал Пенев, който се представял за човек от вътрешния кръг на премиера Борисов и наистина е присъствал на преговори заедно с него, както става ясно от разпита по делото на началника на кабинета Румяна Бъчварова.

Йлийчо Илиев нямал сумата от 20 000 евро, но “Йотов и син” му я предоставили с договор за заем. Пенев взел парите, но измамил Илиев и назначението не се случило. Илиев се жалвал до МВР и прокуратурата, която започнала проверка. В жалбата му пише буквално следното: “Докато правоохранителните органи осигуряват комфорта му /на Пенев б. ред/, вместо да ускорят разследването по моя случай и другите три дела, аз бях осъден от фирма „Йотов и син” ООД за невърнати пари, които ми дадоха на заем, предмет на измамата. В случая „правосъдието” действа бързо. Но все пак остава въпроса – Защо „ Йотов и син” ООД ми дадоха с усмивка заема? Навярно от съжаление, че „просто съм имал нужда”? Може би искаха да си „купят” политическо влияние в МО, където имат интереси? А, ако бях станал зам. минисър щяха ли със същото настървение да се отнесат с мен? Навярно НЕ!

Освен с оръжейни доставки, гарантирани от държавата, семейство Йотови, следвайки стереотипите на българския новобогаташ, инвестират в голф и виноделие. Но въпреки големите си възможности не отказват помощ от европейските фондове, даже я търсят. Предишното име на фирмата “Бонония Естейт” е “Тера Бонония”, която има спечелени два проекта по ПРСР за 436 000 лв.  – за “Закупуване на лозаро-овощарска техника и инвентар за нуждите на биологично и конвенционално производство” и за “Закупуване на лозарска техника”.

Сделка без икономическа логика

Буквално няколко дни след това решение на ОС Видин, депутата Владимир Тошев – областен координатор на ГЕРБ Видин, заяви от трибуната на НС, че община Видин (най-бедният регион в ЕС) е в цветущо състояние, че няма просрочени задължения, финансови затруднения и че „на глава от населението по инвестиции, Видин е на първо място в България и даже бие София”! 

Не е ясно дали депутатът е включил в преброяването на “инвестициите” и продажбата на земите. Ясно е, обаче, че при такова добро финансово състояние всяка банка би отпуснала кредит на общината, ако има неотложна нужда от този милион. Самата земя е източник на доходи за общината, като размера на рентата при отдаване на земята под наем на земеделски производители на търг достига до над 120 лева на декар за година (за справка – договори със земи от ДПФ). От този сметка става ясно, че при добро управление на общинските имоти , Община Видин само за 7-8 години може да получи тези 987 000 лева и пак да остане собственик на тези имоти. 

Очевидно е, че тази процедура няма никаква икономическа логика. А когато такава липсва, но има суета да се придвижи сделка по възможност на тъмно, възникват съмнения за друга логика – корупционна. Още повече, че община Видин е във фокуса на разследването #ДжиПиГейт. Във файловете с двойното счетоводство на консултантски компании, които Биволъ публикува, се виждат отчислени комисионни към предишния кмет за воден проект във Видин.

За корупция говори и председателят на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който е от Видин. “Това е абсурдна процедура и учебникарски пример за корупционна схема при която публичният интерес се пренебрегва за сметка на определена фирма. Какво кара кмета на Видин – Огнян Ценков  (общински ръководител на ГЕРБ Видин и пряко подчинен по партийна линия на депутата Тошев б.ред.) да продава общинската земя и то при условия, които не са в интерес на видинчани, без да има нужда от това? Явно някой е решил да си направи коледен подарък на гърба на най-бедните граждани на Европа , които както разбрахме са и на първо място по инвестиции на глава от населението. Сигурно защото „глави” почти вече не останаха…”

От сдружението се заканиха също да сезират прокуратурата, за да спрат скандалната сделка.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: