Фирмата на дъщерята на бившия директор на БТА Деница Стефанова притежава общо около 180 декара в землището на с. Рогачево, местност „Чалтика“, които са придобити в периода 2005-2008 г. За разлика от имота с езерото, който е земеделска земя, другите терени на фирмата ВОТ ЕООД са с променен статут за жилищни нужди и са оформени като парцели за продан, на които може да се строи. Тази година един от имотите е намерил купувач, става ясно от имотния регистър.

Самият Чешмеджиев притежава само един декар в съседство на парцела с вилата, като от миналата година го е отдал под наем на фирмата на дъщеря си. Вероятно по този начин режийните разходи на „къщата с езерото“, където живее фамилията Чешмеджиеви се превръщат във фирмен разход.

Стоян Чешмеджиев беше дългогодишен директор на Радио Варна и за кратко стана директор на БТА. През 2008 г. беше осъден на  3 години „лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с 5 годишен изпитателен срок“ за набавяне на облаги за дъщеря си чрез изпозлване на служебно положение. Като шеф на радиото във Варна Чешмеджиев манипулирал обществена поръчка в полза на фирмата ВОТ ЕООД. Той се опитал да я уреди с право на строеж на 50 декара терен край Каварна. Поръчката била за предавателен комплекс на радиото, като за изграждането на релейките са били нужни не повече от 10-20 кв.м.

Комисията Кушлев вече обяви, че няма да започва процедура за конфискуване на имотите на Чешмеджиев, тъй като престъпленията по служба не влизали в нейните правомощия.

Print Friendly, PDF & Email