sssr-nrb

От няколко месеца управляващите се опитват да си изградят имидж на яростни противници и поборници срещу Държавна сигурност. На предна линия са вътрешният министър Цветан Цветанов и външният Николай Младенов.

Младенов като адепт на модерните технологии дори написа в Туитър: „Добре че има #гоце на тоя свят, че бръкна в устата на лъва да извади слънцето, което свети за нас, за Европа, за Америка, за целия свят“

Още по-добре би било ако напише: „#ДС дипломатите да си търсят от следващия месец командировъчните от #гоце“

Представете си какъв вой би настанал и как щяха да се самоотзоват „доблестните труженици“ на тихия шпионски комунистически фронт от уютните си гнезда по посолствата. Нещо такова предложи в-к Дневник в началото на скандала с ДС-кадрите в мисиите ни зад граница, но призивът остана без последствия.

Докато министрите показват мускули на ДС в социалните мрежи и по семинари за изучаване на вредата от комунистическите служби, в ДАНС продължават да работят над 200 бивши кадри на Държавна сигурност. ДС си има дори и зам.-председател в лицето на Иван Драшков. В МВР кадрите на ДС са над 1800.

Поради това мръсните ченгесарски прийоми, течовете към подземния свят и търгуването с информация едва ли са отминали в историята, въпреки жестикулациите на министъра Цветан Цветанов.

Отделно стои непипнат въпросът с две бивши служби на ДС – УБО и Първо Главно, преименувани на НСО и НРС, които не подлежат на никакъв контрол и са нещо като преторианска армия на президента с агентурно име „Гоце“.

Миналата година от ГЕРБ си направиха цинична сметка, че могат да се възползват от ситуацията след президентските избори и погребаха дебата за реформирането на тези ДС-свърталища.

Междувременно всеки месец „борбата“ с ДС в трите ключови институции МВнР, МВР и ДАНС струва на данъкоплатците поне 2,5 млн лева за заплати на ДС-кадрите. Ако се прибавят НСО и НРС сигурно сумата ще нарастне до 5 млн лева.

Друг откровен цинизъм чухме в кратката словесна престрелка между агента на ДС „Гоце“ и големият (на думи) враг на ДС Цветан Цветанов по повод на организираната престъпност, която както знаем произхожда до голяма степен от бившите ДС-структури, изградили канали за наркотици и оръжия, за да усилят процесите на гниене в загнилия Запад.

Президентът попита дали се подслушват босовете на организираната престъпност. Цветанов го „успокои“, че не се подслушват, защото това трябвало да стане в началото на прехода, а сега те вече били почтени бизнесмени.

От време на време някой от тези „почтени“ бизнесмени, съветници и протежета на Гоце го застига куршум, или съмнителна естествена смърт, но останалите живи поне могат да са спокойни, че правоохранителните органи са абдикирали и вече не се интересуват от тях и от миналите им престъпления.

Само някои чужди дипломати спорадично отварят похлупака на българския супник със слузестата ДС-гмеж, назовават бандитите – бандити, ченгетата – бандити, политиците – и тях бандити, предизвикват кратък медиен скандал и отвръщат гнусливо нос.

Ченгетата едва ли се притесняват от такива скандали, които в България протичат бурно и впечатляващо като детска болест и също толкова бързо отшумяват и се забравят.

Имунитет обаче не се изгражда и след няколко месеца имиджът на страната пред света пак пъпчасва с червен кадесарски обрив.

В здравите социални организми медиите са тези, които настояват институциите да търсят докрай причинителя на болестта, да го отстранят и да изработят действаща ваксина.

В случая ваксината е известна – лустрация. Но как си представяте медии, нацвъкани с издатели и журналисти съпричастни към ДС да изискват шумно от властта ефективна лустрация? Ами няма как.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци