sssr-nrb

От няколко месеца управляващите се опитват да си изградят имидж на яростни противници и поборници срещу Държавна сигурност. На предна линия са вътрешният министър Цветан Цветанов и външният Николай Младенов.

Младенов като адепт на модерните технологии дори написа в Туитър: „Добре че има #гоце на тоя свят, че бръкна в устата на лъва да извади слънцето, което свети за нас, за Европа, за Америка, за целия свят“

Още по-добре би било ако напише: „#ДС дипломатите да си търсят от следващия месец командировъчните от #гоце“

Представете си какъв вой би настанал и как щяха да се самоотзоват „доблестните труженици“ на тихия шпионски комунистически фронт от уютните си гнезда по посолствата. Нещо такова предложи в-к Дневник в началото на скандала с ДС-кадрите в мисиите ни зад граница, но призивът остана без последствия.

Докато министрите показват мускули на ДС в социалните мрежи и по семинари за изучаване на вредата от комунистическите служби, в ДАНС продължават да работят над 200 бивши кадри на Държавна сигурност. ДС си има дори и зам.-председател в лицето на Иван Драшков. В МВР кадрите на ДС са над 1800.

Поради това мръсните ченгесарски прийоми, течовете към подземния свят и търгуването с информация едва ли са отминали в историята, въпреки жестикулациите на министъра Цветан Цветанов.

Отделно стои непипнат въпросът с две бивши служби на ДС – УБО и Първо Главно, преименувани на НСО и НРС, които не подлежат на никакъв контрол и са нещо като преторианска армия на президента с агентурно име „Гоце“.

Миналата година от ГЕРБ си направиха цинична сметка, че могат да се възползват от ситуацията след президентските избори и погребаха дебата за реформирането на тези ДС-свърталища.

Междувременно всеки месец „борбата“ с ДС в трите ключови институции МВнР, МВР и ДАНС струва на данъкоплатците поне 2,5 млн лева за заплати на ДС-кадрите. Ако се прибавят НСО и НРС сигурно сумата ще нарастне до 5 млн лева.

Друг откровен цинизъм чухме в кратката словесна престрелка между агента на ДС „Гоце“ и големият (на думи) враг на ДС Цветан Цветанов по повод на организираната престъпност, която както знаем произхожда до голяма степен от бившите ДС-структури, изградили канали за наркотици и оръжия, за да усилят процесите на гниене в загнилия Запад.

Президентът попита дали се подслушват босовете на организираната престъпност. Цветанов го „успокои“, че не се подслушват, защото това трябвало да стане в началото на прехода, а сега те вече били почтени бизнесмени.

От време на време някой от тези „почтени“ бизнесмени, съветници и протежета на Гоце го застига куршум, или съмнителна естествена смърт, но останалите живи поне могат да са спокойни, че правоохранителните органи са абдикирали и вече не се интересуват от тях и от миналите им престъпления.

Само някои чужди дипломати спорадично отварят похлупака на българския супник със слузестата ДС-гмеж, назовават бандитите – бандити, ченгетата – бандити, политиците – и тях бандити, предизвикват кратък медиен скандал и отвръщат гнусливо нос.

Ченгетата едва ли се притесняват от такива скандали, които в България протичат бурно и впечатляващо като детска болест и също толкова бързо отшумяват и се забравят.

Имунитет обаче не се изгражда и след няколко месеца имиджът на страната пред света пак пъпчасва с червен кадесарски обрив.

В здравите социални организми медиите са тези, които настояват институциите да търсят докрай причинителя на болестта, да го отстранят и да изработят действаща ваксина.

В случая ваксината е известна – лустрация. Но как си представяте медии, нацвъкани с издатели и журналисти съпричастни към ДС да изискват шумно от властта ефективна лустрация? Ами няма как.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

Реклами