Мистериозна организация без правен статут поискала от МОСВ да извади два имота от природния парк, който не е губил територия от 1934 г.

“Отхапан” от Природен парк “Витоша” имот е на певицата Белослава

by Екип на Биволъ

Парцелите, нарочени за изваждане от Природен парк “Витоша”, са собственост на джаз-певицата Белослава и финансистите Иво Александров Георгиев и Владимир Илиев Топалов.

Белослава притежава по-големият имот от 7,9 декара от 2005 г. когато го получава като дарение от родителите си. За по-малкия имот има данни, че е бил собственост на държавното дружество “Аудиовидео Орфей”, но то в момента няма правен интерес там.

Имотите са на границата на парка, но не са съседни, показва справка в системата на Кадастъра. Имотът на Белослава е на ул. Беловодски път, а на Георгиев и Топалов на улица “Невена Коканова”, над Киноцентъра – между ул. “Лешникова гора” и ул. “Николай Бинев”.

Двата имота, предложени за изваждане от ПП Витоша не са съседни.

Тяхното изключване от парка е поискано от мистериозната организация “Геофорум Витоша” с писмо до МОСВ с вх. № 26-00-2123 от 30.08.2005 г. Такава организация обаче не съществува в нито един от държавните регистри – нито в Търговския, нито в Булстат, нито се споменава в Държавен вестник.

Твърде странно е защо една фантомна организация е поискала изключването на два несъседни имота със собственици, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. За да изясни тази мистерия, Биволъ поиска от МОСВ писмото по реда на ЗДОИ.

След дълга съдебна сага, в която юрисконсултите на МОСВ бранят защитения статут на имотите, в крайна сметка те бяха изключени от територията на парка със заповед на министър Нено Димов, публикувана в Държавен вестник в първия работен ден на 2018 г. 2 януари.

Заповедта е следствие от Решение на ВАС, в което пише, че “имотите не отговарят на изискванията за защитена територия не представляват продължение на естествени екосистеми, нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа.” Това е и заключението на съдебно-биологична и екологична експертиза, приета от съда.

Отнемането на територия от Природен Парк Витоша е прецедент от създаването на парка през 1934 г. и предизвика възмущението на природозащитниците, още повече, че се случи в разгара на протестите срещу решението на Министерски съвет за Природен Парк Пирин. Заповедта беше обжалвана и Нено Димов я оттегли, но това е само временно решение.

Мрачни сенки в полите на Витоша

Певицата Белослава е получила имота като дарение от родителите си – психиатъра от Враца Борислав Стоянов и актрисата Анета Сотирова. Дарителският акт е от 20 юли 2005 г., а на 30 август 2005 г. мистериозната “Геофорум Витоша” регистрира заявлението си до МОСВ за снемане на защитения статут на имота.

Борислав Стоянов, известен още с прозвището си “Доктора” става публично известен през 80-те, когато е осъден заедно с телевизионния водещ Янчо Таков за контрабанда на турски кожени палта. В началото на 90-те създава финансовата къща “Фимко” и става един от най-богатите “добре облечени бизнесмени”, като влиза и в Конфедерацията на едрите индустриалци Г-13.

Дори след борческите години на “Доктора” неговото име се свързва със зловещата черна хроника – през 1997 г. родителите му са жестоко убити, а 2005 г. синът му е отвлечен и измъчван от похитителите.

Съдейки по многобройните партиди в имотния регистър Стоянов и днес е твърде състоятелен, а вероятно и влиятелен човек, щом ценния му имот създава такъв прецедент и правен казус.

Проверката на собствениците на другия имот, нарочен за премахване от парка, засега не показва връзки в миналото с ъндърграунда или с това, което наричаме в днешни времена “задкулисие”.

ВАС вади имоти от парка “на парче”

Решенията на ВАС за проблемните имоти са на съдийски състави председателствани от Йовка Дражева и сегашния представляващ на ВСС Боян Магдалинчев, който е свързан със скандали за манипулиране на дела. Освен Белослава и Топалов, още един тъжител – фирмата с израелски собственици “Белгал” ООД – иска да извади терена си от територията на парка и да падне защитения му статут, става ясно от решенията и протоколите от заседанията на съда.

Израелците обаче удрят на камък, защото експертизата установява, че техният терен е залесен на 80% Но за имотите на Белослава и финансистите съдът приема, че безвъзвратно са загубили консервационната си стойност. “Имотът не е продължение на естествена екосистема.” – пише буквално за терена собственост на Белослава.

Това становище се базира на съдебно-екологична експертиза, която установява, че в имотите няма ценни дървесни видове, а те били урбанизирани.

Така подобна съдба може да застигне всички имоти, които са на границата на елитните квартали в полите на Витоша и са с голям инвестиционен интерес. А ръба на урбанизираната зона да се премести, заедно с интереса към следващите терени от парка и нови опити да се “отхапят” парчета от него.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also